15/02/2022 12:56 h. - Glòria Santamaria
Sabadell organitza una “Audiència Memorial”, amb el suport de la Diputació de Barcelona, com a reparació simbòlica i reconeixement institucional de les persones que van patir la guerra o el franquisme
. Una dotzena de persones sabadellenques explicaran, aquest dijous 17 de febrer, els seus relats personals i familiars
. La Diputació de Barcelona té un programa específic de Memòria democràtica de cooperació, assessorament i prestació de serveis, i suport tècnic i econòmic, adreçat als ens locals de la província
Aquest dijous 17 de febrer, a les 18.30h, a l’Auditori Pere Quart de Sabadell, tindrà lloc l’acte “Audiència Memorial”, organitzat per l’Ajuntament de Sabadell i la Diputació de Barcelona. Una dotzena de persones sabadellenques oferiran el seu relat sobre vivències personals i familiars durant la Guerra Civil o el franquisme, amb l’objectiu de fer memòria, contribuir al coneixement dels fets i posar-los en valor.
Es crearà un espai que faciliti l’escolta de les persones afectades pels fets violents, ja sigui la participació directa a la guerra, l’exili o deportació, i la venjança i altres repressions a la rereguarda. L’acte, que estarà conduït per professionals en la mediació de conflictes, comptarà amb la presència de la diputada de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor; l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; la tinenta d’alcaldessa de Sabadell, Marta Morell; el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, com a representant institucional de la Generalitat de Catalunya; així com també amb l’historiador local Esteve Deu.
Tal i com va explicar ahir, en una roda de premsa de presentació de l’acte, la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, «aquests dotze testimonis representen experiències que han estat silenciades institucionalment i socialment durant molt de temps i també en l'àmbit de la pròpia família. L'audiència ens ajuda a trencar el silenci, a fer memòria i que altres persones comparteixin les seves vivències».
D’altra banda, el director del Programa de Memòria democràtica de la Diputació de Barcelona, Francesc Xavier Menéndez, va destacar que «arran de la creació el 2020 del programa específic de Memòria democràtica, la Diputació treballa de la mà dels ajuntaments en molts actes de recuperació i reparació, com aquest que presentem dijous a Sabadell».
La presentació de les audiències inclou una sessió preparatòria a porta tancada amb els testimonis. Tot aquest treball, així com les sessions públiques obertes a la ciutadania, faciliten la transformació de possibles ressentiments i la posada en valor de la resiliència individual i col·lectiva davant aquests fets.
Jordi Palou-Loverdos i Mireia Vives i Puig, mediadors i co-facilitadors de l'Audiència Memorial de Sabadell, van explicar ahir com es fa el treball preparatori. «Sabadell és el paradigma dels fets que van succeir a la resta de l’Estat. El que sentirem dijous no només ens ajuda a saber què va passar en aquesta localitat, sinó que ens permetrà conèixer les diferències amb els municipis del voltant i veurem històries entrellaçades de diferents testimonis», va comentar Palou-Loverdos.
Per la seva part, Vives va posar l’accent en el paper del consistori en el marc de l’Audiència Memorial: «Els ajuntaments conviden la seva ciutadania a fer un reconeixement a la memòria individual i col·lectiva i a crear un espai de respecte i de trobada».
L’Audiència Memorial és un acte obert a tota la ciutadania i tindrà lloc aquest dijous 17 de febrer, a les 18.30h, a l’Auditori Pere Quart (c/ de Lacy, 11). Les persones que explicaran els seus testimonis durant la sessió són: Empar Germà Rovira, Antònia Sabater Montserrat, Marc Graupera González, Feliu Crespí Niubó, Esteve Argemí Relat, Joan Sala Pedròs, Josep Simó Dèu, Sílvia Simó, Carme Torrella Conillé, Juan Ignacio Valdivieso Álvarez, Ramon Vallbé Ansesa i Antonio Martos Jiménez.
Emmarcat en el programa de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Sabadell, l’acte està orientat a la reparació simbòlica i el reconeixement institucional de totes les persones que van patir la guerra o el franquisme.
Es tracta d’una experiència inspirada en processos de mediació de conflictes com les “Comissions de la veritat” impulsades en alguns països després d’enfrontaments bèl·lics o situacions de vulneracions de Drets Humans. A nivell local s’han fet altres Audiències similars a Monistrol de Montserrat, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Boi de Llobregat, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Programa de Memòria democràtica de la Diputació de Barcelona
L’objectiu d’aquest programa, creat el mes d'octubre de 2020, és dissenyar i implementar un àmbit específic de cooperació, d’assessorament i de prestació de serveis i suport tècnic i econòmic en matèria de Memòria democràtica, adreçat als ens locals de la demarcació, en resposta a la seva creixent activitat, específica i singular en aquesta matèria, constatada en els darrers anys.
Aquest programa dona suport a les actuacions i activitats que desenvolupen els ens locals en relació a la Memòria democràtica, i també a les entitats sense ànim de lucre especialitzades en aquesta matèria. El ventall d’actuacions abasta la recuperació de la memòria històrica dels fets de la II República, la Guerra Civil i la Dictadura; el reconeixement i reparació de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista; la reivindicació dels fets, les persones i els valors de la lluita antifranquista; i la dignificació de l’espai públic amb elements commemoratius i elements de difusió i recuperació del patrimoni memorial, mitjançant la museïtzació d’espais.
El Programa de Memòria democràtica de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 16. Pau, Justícia i institucions sòlides. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.