Lliurem el Projecte per a la restauració de les façanes del castell de Castelldefels
06/08/2024
Estefanía Martín
Abasta els àmbits de la torre de l’homenatge, el cos principal, el cos de migdia i el pati d’armes.
La primera ocupació del castell de Castelldefels es remunta al segle III aC, data dels vestigis més antics d’un poblat ibèric laietà que hi va haver fins al segle I aC i que va ser substituït per una vil·la romana.
La primera referència documental del castell data de l’any 967 tot i que les estructures més antigues identificades fins ara són del segle XIV i corresponen a una torre de planta circular que formava part del recinte exterior. A mitjan segle XVI, es va construir el cos principal, amb pedra vermella, i la torre circular que domina el conjunt. El cos de migdia, fet de maçoneria de color beix, data de la primera meitat del segle XVIII. A finals del segle XIX, el castell va ser reconstruït sota la direcció del mestre d’obres Ramon Soriano per encàrrec de l’empresari Manuel Girona, que l’havia adquirit el 1897.
Els treballs de restauració duts a terme pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL) al castell de Castelldefels van començar l’any 1989 amb els preceptius estudis històrics, artístics i constructius. En els anys posteriors, s’hi van fer obres de restauració i d’adequació als nous usos, que van abastar les dependències interiors i les cobertes de l’edifici. A les façanes, en canvi, no s’hi va actuar i estan en mal estat de conservació.
L’objectiu del projecte és la restauració de totes les façanes del castell i abasta els àmbits de la torre de l’homenatge, el cos principal, el cos de migdia i el pati d’armes.
El projecte prescriu la reparació dels punts per on pot filtrar l’aigua de pluja, la consolidació de tots els paraments i la restauració dels seus revestiments i, finalment, la reparació del coronament de merlets, per tal de garantir la seguretat constructiva i funcional i de restaurar la imatge i unitat arquitectònica del castell de Castelldefels.
Aquest treball, que dona resposta a la voluntat municipal de restaurar l’edifici, ha estat dirigit per l’SPAL i preveu unes obres que s’han pressupostat en un total d’ 1.200.000,00 €, desglossades en quatre fases per tal de facilitar la seva execució.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.