23/05/2017 14:47 h.

Els tallers en horts socials

Comparteix

Entrevista publicada per Benestar DIBA

La situació d'emergència social i alimentària que viu Catalunya i el deteriorament dels "espais lliures" urbans i periurbans han conduït a un auge dels horts socials.

En aquest marc, les Gerències de Serveis de Benestar Social i de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona treballen conjuntament, a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, per oferir un cicle de tallers en aquest àmbit: els horts socials. 

Aquests van dirigits als tècnics municipals de Serveis Socials i de Medi Ambient i el seu objectiu és fomentar que des dels ens locals de la demarcació de Barcelona es posin en marxa horts socials que contribueixin a promoure la justícia social i la sostenibilitat ambiental en l'àmbit municipal.

Avui, per conèixer de primera mà els tallers en horts socials, comptem amb dos dels seus promotors: l’Enric Coll Gelabert, tècnic de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental i l'Antònia Aguilera Salas, Cap de la Subsecció de Gestió de Recursos per als Serveis Socials.

Antònia, quin és l’origen dels tallers i de la col·laboració entre Medi Ambient i Benestar Social?

La posada en marxa d’aquest cicle de tallers en horts socials va ser fruit de la confluència d’interessos entre Medi ambient i Benestar social, que vam detectar a l’àmbit d’intercanvi tècnic sobre Usos temporals per a espais buits de la Diputació de Barcelona, iniciat l’any 2015. D’una banda, Medi Ambient ja treballava des de feia temps el foment, a través de l'Agricultura Urbana i Periurbana, de la regeneració ambiental de pobles i ciutats, a través dels horts urbans. D’altra banda, Serveis Socials volia donar una dimensió social al projecte d’horts, en clau de sobirania alimentaria i també per promoure  l’apoderament de persones en risc d’exclusió social, a través de la seva participació en el treball de l’hort.

A tal efecte, des de Benestar Social vàrem convidar a diferents ajuntaments amb experiències en projectes d’horts socials: Manlleu, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú i, conjuntament amb Medi Ambient, vàrem identificar els aspectes clau en quatre grans àmbits: objectius, criteris per a la cessió d’ús, gestió acompanyament i producció i aprofitament.

I en què consisteixen concretament aquests tallers? 

Són tallers de capacitació però també participació amb la finalitat de donar a conèixer experiències catalanes referents d'horts socials, identificar els reptes que afronten els horts socials i aprendre a dissenyar projectes d'horts socials a partir de casos reals, així com normatives de funcionament. Durant les sessions es conviden a persones amb un reconegut coneixement expert en la matèria i es presenten experiències catalanes d'horts socials que poden ser considerades com a referents en aquest camp.

El cicle consta de 4 sessions de 5 hores, és a dir, un total de 20 hores. El perfil dels assistents són els referents de Serveis Socials i de Medi Ambient dels ens locals membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i de la demarcació de Barcelona.

La primera edició es va iniciar l’abril del 2016 i hi ha participat 40 professionals de 20 ajuntaments diferents. El passat 28 d’abril es va iniciar la segona edició. La formació l’imparteix l’associació arran de terra, qui també ha participat en el disseny de continguts dels tallers i ha preparat la Guia de gestió d’horts socials que en breu estarà disponible.

Enric, ens podries explicar com us coordineu per fer els tallers? 

Des de Medi Ambient ens encarreguem de la dinamització de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, una associació de més de 280 ens locals d’arreu de Catalunya,  amb ja vint anys d’experiència, i que té com a objectiu l’intercanvi i l’avanç del món local cap a una gestió ambiental i sostenible. La dinàmica d’aquesta Xarxa es basa molt en la participació dels ens locals a través de grups de treball i comissions, i és en el sí de la Comissió d’horts municipals i socials – nascuda l’any 2012 – on neix aquesta proposta de cicle de tallers, a partir d’un primer cicle que vam fer l’any 2013 sobre criteris ecològics en els horts municipals i on ja vam començar a entendre que les persones – i no els tomàquets i els enciams – són i han de ser el centre dels projectes d’horts promoguts des del món local.

Quan vam començar a conèixer experiències municipals reeixides en projectes d’horts socials, tot seguit ens van adonar de la importància del treball coordinat i transversal entre serveis socials i medi ambient. I per tant, si des de la Diputació de Barcelona i la Xarxa volíem impulsar uns tallers sobre la matèria calia primer de tot predicar amb l’exemple i ser capaços de coordinar una acció conjunta de les dues Gerències, com així ha estat.
Des de Benestar Social s’ha assumit la redacció i publicació de la propera Guia de gestió d’horts socials, i des de la Xarxa i Medi Ambient hem assumit l’organització del cicle de tallers; però el programa l’hem fet conjuntament les dues Gerències amb l’entitat arran de terra, i la convocatòria i el procés d’inscripció també el fem conjuntament per assegurar que cada ens local participant procuri inscriure un tècnic referent de cadascun dels dos àmbits, ja que cada Gerència tenim els nostres referents tècnics que ens veuen de forma més propera. 

Antònia, per què són importants els tallers? 

Els tallers són importants perquè es treballa des de la transversalitat i el treball comunitari, amb la participació de les Gerències de Medi Ambient i Benestar Social i es promouen aliances entre serveis socials, medi ambient, urbanisme i el Tercer Sector. 

Per una banda, atenem vies de sortida de l’exclusió social i laboral de persones, atesa la situació d'emergència social i alimentària que viu el país; i, per l'altra, contribuïm a la millora  del deteriorament dels “espais lliures” urbans i periurbans, i el creixent interès de la ciutadania per les hortes d'autoconsum i els aliments de proximitat i ecològics. Així doncs,  des del punt de vista social contribuïm a complementar amb productes frescos (hortalisses, verdures, etc.) una dieta pobre en aquest tipus de productes i apoderem a persones que se’n cuiden d’aquests horts, doncs tal i com hem comprovat en finalitzar el primer cicle de tallers incrementa l’autoestima de les persones que han participat, afavorint la seva inclusió social i laboral.

Enric, quina és la valoració que se’n fa dels tallers?

Molt positiva. El primer cicle tothom en va sortir molt satisfets i amb ganes de més. De fet, posteriorment, vam organitzar un parell de visites tècniques a projectes d’horts socials a Sant Cugat del Vallès i El Prat del Llobregat amb els participants dels tallers i oberts a d’altres municipis. 

Ens vam plantejar la convocatòria d’una segona edició del cicle de tallers perquè se’ns havien quedat ens locals en llista d’espera i vam validar la proposta amb la Comissió de municipis de la Xarxa que també va considerar d’interès continuar el cicle un any més.

L’element del qual més contents vam quedar va ser poder aconseguir que la majoria d’ens locals inscrits, assistissin als tallers en parelles o tàndems: un referent de serveis socials i un de medi ambient. La transversalitat de la teoria a la pràctica real. I va ser molt interessant el procés durant els quatre tallers, en el qual partíem d’objectius propers però, potser, diferenciats; i al final vam establir un llenguatge i objectius comuns, tots ens enteníem, i també tots teníem clar, però, que en el dia a dia les feines i rols de cadascú són diferents i complementaris, no cal fer la feina del company en cap cas. 

Des de serveis socials s’aporta la capacitat per derivar usuaris a aquests projectes en funció de les seves necessitats i en coherència amb altres polítiques socials de l’ajuntament, i des de medi ambient s’aporta coneixement sobre aspectes agronòmics, sobirania alimentaria, ambientals i d’aprofitament d’un espai buit.
Finalment, els propis debats i dinàmiques participatives als tallers han permès enriquir la Guia, de manera que s’intenta copsar l’opinió i el punt de vista també dels gestors municipals.

Podeu consultar tota la informació relativa als horts al següent enllaç.