La cultura inclusiva i les seves implicacions en la programació (2a edició)

Comparteix
20/05/2025 - 03/06/2025 10:00 - 14:00 +34934022565 oerc.formacio@diba.cat

Pati Manning (CERC) - Montalegre, 7 / Barcelona


El terme ‘cultura inclusiva’ ha començat a sonar amb força en el nostre àmbit. Però a què es refereix en concret? En un primer moment aquesta noció ens duu al terreny de la diversitat funcional i al fet que totes les persones, sense exclusió, tenen el dret a gaudir i experimentar la cultura. No hem d’oblidar que el dret a la participació cultural, que ja apareix a la Declaració Universal dels Drets Humans (1948), i que després es reforça amb els Drets culturals, recull la cultura  inclusiva.

En tot cas aquest enfocament implica adaptar l’oferta cultural a persones amb mobilitat reduïda, amb alta sensibilitat al so, amb trastorn de l’espectre autista, amb malalties neurològiques, amb discapacitat intel·lectual, discapacitat visual, auditiva o física, amb dificultat lectora, etc. A banda també cal considerar les persones grans i les persones amb alteracions del comportament.

Això vol dir tot un seguit d’adaptacions i de noves maneres de plantejar les accions culturals, amb la incorporació de sistemes augmentatius i alternatius de comunicació, ús de l’alfabet Braille i el llenguatge de signes, pictogrames, regulació dels sons, etc. La cultura inclusiva ha de permetre que tots els ciutadans, sigui quina sigui la seva condició, puguin accedir a les activitats culturals. Aquest curs vol abordar tots aquests aspectes, sense oblidar que la cultura inclusiva ha d’adreçar-se al conjunt dels ciutadans, en tota la seva complexitat sociocultural, de gènere i de procedències, sense excloure ningú.

 

PROGRAMA

 

20 de maig

1a sessió. Les diferents realitats i tipologies de la inclusió

  • 10:00 - 11:30 h: Marc legal: oportunitats de la nova normativa -Codi d'accessibilitat de Catalunya (2023)-
  • 11:30 - 12:00 h: Pausa
  • 12:00 - 13:30 h: Comunicació inclusiva: eines i estratègies per a les activitats culturals
  • 13:00 - 14:00 h: Recapitulació, torn de preguntes i conclusions

A càrrec d'Andrea Granell, professora associada del Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Psicologia i Màster en Producció i Comunicació Cultural per la Universitat Ramon Llull.

 

27 de maig

2a sessió. Bones pràctiques  i experiències. Què podem fer en el camp de la inclusió?

  • 10:00 - 11:30 h: Exemples de bones pràctiques en el camp de la inclusió social
  • 11:30 - 12:00 h: Pausa
  • 12:00 - 14:00 h: El treball de la inclusió. Ronda de casos exposats pels mateixos assistents. Experiències, bones pràctiques i aportació de solucions concretes

A càrrec de Mariona Prunera, tècnica especialista en gestió cultural i referent d’accessibilitat dels teatres de Tarragona 

 

3 de juny

3a sessió. La cultura inclusiva i les seves implicacions

  • 10:00 - 11:30 h: Què entenem per cultura inclusiva? Col·lectius i diversitats.
  • 11:30 - 12:00 h: Pausa
  • 12:00 - 13:00 h: Els diferents col·lectius i les seves especificitats. Alguns exemples: persones amb discapacitat visual, auditiva, física o intel·lectual, alta sensibilitat al so, trastorn de l’espectre autista, malalties neurològiques,  dificultat lectora, persones amb altres necessitats o situacions especials, etc. Breu resum de la Guia per a l’atenció a les persones amb discapacitat als serveis públics de la Generalitat de Catalunya
  • 13:00 - 14:00 h: Diversitat funcional i programacions culturals. Mínims que cal tenir en compte i cobrir en qualsevol activitat cultural, pel que fa a la diversitat. La necessitat de sectorialitzar segons les característiques específiques dels col·lectius

A càrrec d'Eva Garcia, experta en drets, inclusió i creació artística comunitària.

 

DOCENTS

 

Andrea Granell Querol


Professora a la Universitat de Barcelona, on imparteix docència en l’àmbit de l’accessibilitat i la cultura, membre del grup de recerca Didàctica i Patrimoni i de la Xarxa d’Innovació en Accessibilitat de Catalunya. Treballa com a consultora de projectes culturals per administracions públiques i equipaments patrimonials, assessorant, millorant i adaptant els recursos a nivell educatiu, comunicatiu i social. Ha donat suport en l’elaboració del 'Pla d’accessibilitat de museus i centres i espais d’arts visuals de Catalunya 2020-2024' del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Actualment, desenvolupa plans d’accessibilitat per contribuir a fer possible que els equipaments culturals siguin inclusius per a tota la ciutadania.

 

Mariona Prunera Badia


Actualment és tècnica especialista en gestió cultural de l’Ajuntament de Tarragona, i referent d’accessibilitat dels teatres de Tarragona. Després d’acabar la carrera d’empresarials, va estar treballant durant més de vint anys al Teatre Bartrina de Reus. També ha fet un MOOC en accessibilitat a les arts escèniques de la UAB i un curs d’especialització de la UAB de gestió i promoció de l’accessibilitat.

A banda, des dels espais on ha treballat sempre ha intentat promoure l’accessibilitat i treballar estretament amb diverses companyies per oferir espectacles accessibles.

 

Eva Garcia


Realitza la concepció, execució i direcció de projectes implementant models amb lògiques col·laboratives i comunitàries, en sintonia amb la missió i objectius de les organitzacions. Curadora d'organitzacions culturals per a la conceptualització i desenvolupament de projectes artístics vinculats al territori, la ciutadania i els seus contextos, recolzats en els marcs dels drets culturals.

Experta en creació artística comunitària i inclusiva: creació i producció escènica vinculada amb persones sense dedicació artística professional, persones amb diversitat funcional i/o intel·lectual, exclusió social, etc.

Actualment: Mediadora comunitària, @comuart_bcn, #OperaPrima @Liceu; Programació artística i continguts XVI Jornadas de inclusión taaee #INAEM @culturagob; coordinadora #gransteatrerus @Grupfocus; doula #serveidecultura @ajdelprat; @operasinfronteras

 

 

Place

La cultura inclusiva i les seves implicacions en la programació (2a edició)
© Diputació de Barcelona