19/04/2024 10:12 h.

Comerç de proximitat, productes de proximitat

Comparteix

Imatge: Pixabay - kasto80

Imatge: Pixabay - kasto80

Si volem un canvi de paradigma que ens permeti un món més sostenible, socialment just i respectuós amb el planeta, hem de prioritzar els productes de proximitat adquirits en els comerços de proximitat. Cada decisió de compra té les seves conseqüències.

Breu introducció

Sovint s’ha comentat en el nostre butlletí electrònic la importància de consumir prioritàriament productes de proximitat i d’adquirir-los en comerços també de proximitat.

És una tasca de tota la ciutadania anar-nos conscienciant de les repercussions econòmiques, socials i ambientals de les nostres decisions i de la nostra manera de consumir. D’aquesta presa de consciència es derivaran les mesures que cadascú de nosaltres durà a terme en el seu dia a dia per aconseguir un món més just, solidari i sostenible. 

L’acte de compra no és neutral i forma part d’aquestes decisions. Atès que de compres en fem quasi cada dia, les seves repercussions es multipliquen de manera exponencial. És imperatiu, doncs, actuar de manera conseqüent i integrar-la en els nostres hàbits. 

Alguns dels motius pels quals cal prioritzar —en el sentit més ampli— la compra de productes de proximitat en el comerç de proximitat, poden ser:

Potenciem l’economia local 

En comprar productes creats, elaborats i processats en el nostre entorn, potenciem de retruc l’economia local des de tots els àmbits, amb la creació i el manteniment de llocs de treball locals. La riquesa queda a casa nostra. Aquesta premissa és vàlida tant per als productes alimentaris com per a tota mena de mercaderies. 

En retenir la producció en un lloc proper, es reté també la creació de llocs de treball, d’habitatge, de serveis, de comerç... sense necessitat de desplaçaments, de pèrdua de temps, i es contribueix a repartir la població en el conjunt del territori, en lloc de concentrar-la tota en els mateixos espais, on es creen aglomeracions difícils de gestionar mentre es desertitzen altres zones. 

Sabem què consumim

Si el que consumim alimentari o no procedeix del nostre entorn més proper, coneixem perfectament en quines condicions laborals, ambientals i ètiques ha estat produït. Evitem així tota classe d’explotació laboral i garantim les mesures de respecte al medi ambient. De manera general, tenim garanties de tot el procés de producció i dels elements que hi intervenen. 

Protegim el medi ambient

Si, com s’ha comentat, tota la cadena de producció està controlada i respon als requisits legals establerts —tant en l’àmbit laboral com en l’àmbit mediambiental—, hi ha un altre factor determinant: s’eviten els llargs recorreguts de les mercaderies, amb les emissions de CO2 i altres contaminants que se’n derivarien. 

Es contribueix doncs a reduir el nombre de vehicles del transport rodat, les retencions de trànsit, el soroll... 

El transport marítim té també greus repercussions tant en la biodiversitat marina com en el consum de combustibles fòssils i les seves conseqüències mediambientals. Pel que fa al transport aeri, és dels menys recomanables si es vol tenir cura del planeta, tant per l’alt consum de combustibles fòssils i l’enorme despesa energètica, com per les infraestructures necessàries per a la seva activitat.  

Reduïm residus

Es contribueix a reduir els embalatges que tenen per finalitat preservar millor els productes durant les distàncies llargues. També és vàlid per als embalatges plàstics. Això redueix la quantitat de residus generats i la seva difícil gestió. 

Apostem per la qualitat dels productes, especialment alimentaris

Atès que els productes alimentaris fan distàncies curtes, es poden mantenir frescos sense necessitat de posar-hi additius ni conservants, i així se’n preserva tota la qualitat, el bon gust i l’aportació vitamínica. Així mateix, es poden collir quan tenen el punt necessari de maduració, sense haver-los de recol·lectar molt abans, quan encara estan verds, per evitar que es podreixin durant el llarg trajecte de transport, ni haver de passar per càmeres frigorífiques.

Quan consumim productes de proximitat, també prioritzem el consum de productes frescos i de temporada, més sans. Recuperem també espècies autòctones que s’havien deixat de cultivar o estaven en vies de desaparèixer.

Els mercats de pagès en poden ser un gran exemple, els quals, a més, són un pol d’atracció per a altres comerços de proximitat. 

Preservem l’element diferenciador

Els centres comercials a cel obert de les nostres ciutats, els grans eixos comercials urbans, sovint estan plens de franquícies on es venen productes que es podrien qualificar de clònics, que han estat produïts a gran escala, fabricats en diferents indrets del món en condicions que desconeixem i que han recorregut llargues distàncies abans d’arribar a les nostres mans. Així, a diferents ciutats de diferents països, trobem sovint les mateixes marques que ofereixen els mateixos articles.

Comprar productes de proximitat que han estat elaborats en el nostre entorn permet preservar la singularitat, la diferenciació, de les mercaderies que l’establiment comercial del barri ens proposa adquirir. 

Potenciem els circuits curts 

Evitem la llarga cadena d’intermediaris que encareixen els productes i empobreixen el productor. Tots hi guanyem. 

Impulsem l’artesania

La producció i el consum locals poden implicar de retruc comprar més productes artesans, atès que s’evita el consum de mercaderies produïdes a gran escala en indrets llunyans. 

Permet la diferenciació, la singularitat, tant les mercaderies com els aliments, atès que cada regió té les seves particularitats i singularitats agrícoles, de producció d’aliments, gastronòmiques i artesanes —si ens referim a la producció d’objectes. Permet desenvolupar la creativitat i la singularitat, i es recupera el que és propi de cada lloc.  

Beneficiem la nostra salut

Consumir en els nostres barris implica desplaçaments a peu; així evitem els desplaçaments en vehicles de motor, les emissions de CO2, el soroll, els problemes d’aparcament, les aglomeracions urbanes..., i tot plegat millora la nostra salut.

Els desplaçaments a peu són molt més saludables i l’absència de trànsit rodat ens permet gaudir d’un ambient més tranquil i d’un aire més net, en un entorn més segur. 

Millorem el repartiment de la població

Consumir a proximitat pot contribuir a evitar les aglomeracions de la població en determinades zones dels nuclis urbans, que de retruc deixen pràcticament buits i sense vida altres barris —a nivell d’animació, vida social i activitat comercial. 

Així, consumir a proximitat permet repartir i esponjar l’afluència de públic, de consumidors, tot creant ambient i animació a altres barris, sense arribar a generar aglomeracions que poden ser molestes i difícils de gestionar, especialment pel veïnat.  

En els petits municipis, el consum de proximitat dinamitza el conjunt del poble, retenint la despesa, creant llocs de treball i fixant la població.