El bibliobús, Lorca i Doraemon
13/03/2024 15:36 h.
El bibliobús esdevé un escenari d’oportunitats on superar desigualtats i obstacles. Representa un espai inspirador que genera valor col·lectiu més enllà del mateix vehicle i que ens dona l’oportunitat de viure totes les vides que contenen els llibres que hi ha dins.
(Font: Article del diputat de Cultura Pau González Val, publicat el dia 13/03/24 al diari Regió7)
Fa uns dies vaig tenir l’oportunitat de visitar Guardiola de Berguedà durant una jornada que va suposar la meva estrena oficial com a nou diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona. Va ser a l’acte d’estrena del nou vehicle que a partir d’ara donarà servei al bibliobús del Pedraforca, una eina mòbil de divulgació i formació cultural que enguany compleix 51 anys de vida.
A la demarcació de Barcelona disposem de 233 biblioteques que conformen allò que molts considerem una de les joies de la corona cultural del nostre territori. I com que des de la Diputació treballem per fomentar i garantir l’accés a la cultura en igualtat d’oportunitats, complementem aquest servei amb 12 bibliobusos, unitats mòbils de coneixement i lectura que ens permeten arribar al 98% de la població accedint als petits nuclis de població que no disposen d’un equipament cultural similar al seu terme.
El bibliobús del Pedraforca és molt especial. Fundat l’any 1973, és el més antic de Catalunya i presta servei a 12 petits municipis de la comarca del Berguedà. Va ser capitanejat durant més de 40 anys per una parella, la Josefina Claret i el Ferran Camprubí, que van dedicar tota la seva vida professional a estendre la cultura pel Berguedà. Inicialment ho van fer en un país encara en blanc i negre, i on la llengua catalana estava sotmesa a un règim de foscor i censura, però després van gaudir de molts anys de joia i esplendor amb un nou temps de democràcia, llibertat i reivindicació de la nostra cultura nacional.
Avui dia, en una època de consum accelerat també de la cultura i la informació, les biblioteques, siguin estàtiques o mòbils, esdevenen equipaments claus. Primer, per garantir l’accés a la cultura i al coneixement en el seu sentit més ampli. I, en segon lloc, perquè amb la seva existència els veïns i les veïnes troben al seu abast una eina prodigiosa per aturar el temps. Sí, per aturar el temps, una acció cada vegada més necessària per preservar la nostra salut física i mental. En l’època accelerada en què vivim els llibres esdevenen una oportunitat única per endinsar-se en un temps de calma, intimitat i concentració. La lectura ens ofereix un espai de resistència davant l’allau d’informació nerviosa i desbocada que ens envolta.
Aquest oasi de pau i coneixement, sense soroll ni pressa, el podem trobar dins d’un bus, el bibliobús del Pedraforca que es desplaça pel territori descentralitzant l’accés a la cultura i situant els llibres a l’àgora, a la plaça pública on tothom pot accedir. El bibliobús és una eina radicalment democràtica que contribueix a la preservació de les identitats locals i enforteix el teixit social dels pobles i ciutats pels quals circula. Cap activitat practicada fora de l’escola té una influència tan poderosa sobre el futur dels infants com la lectura per pur plaer, i el nombre de llibres que un infant té al seu abast acostuma a tenir una relació directa amb un millor rendiment escolar.
Amb aquesta premissa, el bibliobús esdevé un escenari d’oportunitats on superar desigualtats i obstacles. Representa un espai inspirador que genera valor col·lectiu més enllà del mateix vehicle i que ens dona l’oportunitat de viure totes les vides que contenen els llibres que hi ha dins. A la vegada, és hereu de l’esperit innovador, igualitari i atrevit del teatre ambulant de la Barraca de Lorca; i, com algú el va definir un dia, «és com la butxaca del Doraemon», per la quantitat d’activitats i serveis que porta a dins. Per tots aquests motius, llarga vida al bibliobús del Pedraforca!