26/10/2023 16:49 h.

Marc Serra: "La tasca dels polítics consisteix en posar els recursos perquè les mesures mediambientals amb aval científic es facin realitat"

Comparteix

Marc Serra en la imatge amb la resta de ponents

Marc Serra en la imatge amb la resta de ponents

El diputat d'Acció Climàtica participa en el 3er Congrés de la Qualitat de l'Aire que se celebra a Sabadell. Sobre la taula el debat sobre les mesures prioritàries per millorar la qualitat de l’aire a les ciutats

(Font: Diari de la DIBA)

En el marc del tercer Congrés de la Qualitat de l’Aire, que se celebra aquest dijous, 26 d’octubre, i divendres, dia 27, a Sabadell, la Diputació de Barcelona −coorganitzadora del Congrés−  ha reiterat el seu compromís d’acompanyar els municipis de la província per reduir els nivells d’emissió de contaminants atmosfèrics.

«Estem davant d’un repte sense precedents, com és el climàtic. Cal que totes les administracions treballem de forma coordinada perquè el món local disposi dels recursos per accelerar la transició ecològica, per poder avançar i no retrocedir», ha assenyalat el diputat d’Acció Climàtica i Transició Energètica, Marc Serra.

Des del 2011, la corporació ha realitzat 24 plans d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire (20 d’àmbit local i quatre, supramunicipal). Aquests estudis avaluen, principalment, els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 i 2,5 micres (PM1O i  PM2,5), contaminants d’afectació local molt vinculats al trànsit rodat i indústria. Segons les particularitats del municipi, els treballs també mesuren altres contaminants, com l'ozó (O3) i el benzo(a)pirè.

Els plans proposen accions i mesures per no superar els nivells límit que marquen la normativa i assolir les recomanacions assenyalades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Entre les propostes, hi ha actuacions per afavorir el canvi modal cap a la mobilitat activa (anar a peu o en bicicleta), potenciar el transport públic urbà i interurbà i fomentar la sensibilització ciutadana.

El document final ha de ser aprovat pel Ple de l'Ajuntament. El treball compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, segons l'àrea d'estudi.

24 plans d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire

Granollers va ser el primer municipi que va comptar amb un Pla d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire, el 2011. En aquests anys, la Diputació n’ha redactat 20 d’àmbit municipal (Granollers, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vic, Sant Andreu de la Barca, Molins de Rei, Martorell, Badia del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, l’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, el Prat de Llobregat, les Franqueses del Vallès, Malgrat de Mar, Sitges i Igualada) i quatre supramunicipals (Vallès Oriental, Baix Llobregat, Osona i Vallès Occidental).

Més informació en aquest vídeo: 

https://www.instagram.com/p/Cy73gJuq45r/

Sabadell Vallès Occidental