03/07/2024 10:08 h.

Primer laboratori NOE: Com poden col·laborar millor municipis i centres educatius?

Comparteix

El passat 28 de juny, es va celebrar amb èxit el primer laboratori NOE, centrat en proposar noves eines per potenciar la col·laboració entre els ens locals i els centres educatius en l’orientació i l’acompanyament en les transicions educatives, com a aspecte clau de en la prevenció i l’atenció de l’absentisme escolar i l’abandonament escolar prematur.

La trobada va reunir representants de les àrees d’Educació, Joventut, Promoció Econòmica i Benestar Social de dotze municipis. Durant el laboratori, es van analitzar els reptes amb què es troba el personal municipal en aquest àmbit, per identificar estratègies i mesures concretes per aconseguir un treball en xarxa més eficaç entre els ens locals i els centres educatius.

A la sessió es van presentar dues experiències d’interès per inspirar el debat: d’una banda, l'Ajuntament de Mataró va explicar com ha ampliat l’abast de la seva xarxa local d'orientació mitjançant la integració del seminari d'orientadores de tots els centres educatius de la ciutat. Inicialment, aquesta col·laboració va començar de manera informal, però després de dos anys de treball conjunt s'ha formalitzat amb la incorporació de la inspecció i del CRP (Centre de Recursos Pedagògics) a la xarxa. D’altra banda, l'Oficina Jove de la Selva va destacar com ha aconseguit establir vincles forts amb els joves mitjançant una oferta diversificada de projectes als centres educatius. Aquesta estratègia ha permès a l'Oficina no només entrar als centres, sinó també convertir-se en un punt de referència essencial per als joves i les seves famílies després d’abandonar l'entorn escolar.

Proposta d’eines

En la dinàmica de treball col·laboratiu es van proposar mesures concretes per millorar la coordinació entre els dos agents, com ara la presentació de recursos de prevenció de l'abandonament escolar prematur (AEP) i de noves oportunitats educatives directament als claustres dels centres educatius, o l’establiment d’un protocol detallat que inclogui reunions conjuntes entre referents dels centres i de l’ens local amb joves en risc d’AEP i les seves famílies. Pròximament, es penjarà al web el recull de les mesures plantejades, juntament amb les experiències presentades.

Sobre els laboratoris NOE

Els laboratoris NOE són una proposta de la Diputació de Barcelona per aprofundir en el disseny i la millora de polítiques públiques locals d’abordatge de l’AEP i per donar continuïtat als aprenentatges i resultats del projecte transformador NOE 4.10, dut a terme entre 2020 i 2023. Són espais de trobada per treballar col·laborativament amb els ens locals temes monogràfics relacionats amb la proposta metodològica del Sistema local d’orientació i acompanyament de la trajectòria educativa (SLOATE), i per generar coneixements i eines que després es puguin incorporar als materials de suport disponibles en aquesta línia. Trobareu tota la informació aquí.