Una nova metodologia, impulsada per la Diputació de Barcelona i l’Institut Metròpoli, informa a escala de barri sobre les condicions de vida i estructures d’oportunitat.

Barris i comunitats: motors de transformació social

11/07/2024 14:00 h

Sostenibilitat social

"Barris i comunitats: motors de transformació social" arribarà a cinc municipis més de la província

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha anunciat aquest dijous, 11 de juliol, l’ampliació del projecte d’intervenció sociourbana "Barris i comunitats: motors de transformació social" a cinc municipis més de la província de Barcelona. Es tracta de les ciutats d’Esplugues de Llobregat, Gavà, Igualada, Vic i Vilafranca del Penedès, que se sumen a la quinzena de poblacions on la corporació ja actua amb un nou model d’intervenció integral als barris.

Moret ha fet aquest anunci durant la celebració al Paranimf de la Diputació de Barcelona de la jornada "Aproximació als barri de la província de Barcelona. Estadístiques barrials de condicions de vida i estructures d’oportunitat", on prop de 180 persones entre tècnics, càrrecs electes, investigadors representants del Tercer Sector i consultores d’àmbit social, entre d’altres, han pogut reflexionar sobre els elements prioritaris en les intervencions sociourbanes.

"Barris i comunitats, motors de transformació social" va néixer com un projecte transformador el darrer mandat amb l’objectiu d’incidir en la reducció de la desigualtat sociourbana, i es concreta en la implementació de projectes liderats pels municipis als barris, als quals la corporació presta un reforç en recursos tècnics, econòmics, materials i formatius.

La base comuna de tots els projectes és la de reforçar el paper de les comunitats a partir de la generació d’aliances entre els agents del territori, incrementant la capacitat de ressonància amb altres projectes i iniciatives al barri.

En el període 2021-2024, s’ha intervingut amb aquest projecte en 15 barris de municipis majors de 50.000 habitants de la província de Barcelona, que representen una població de més de 150.000 persones.

S’ubiquen a les localitats de Badalona (La Salut), Cornellà de Llobregat (Sant Ildefons), El Prat de Llobregat (Sant Cosme), Granollers (Primer de Maig-Sota el Camí Ral), L’Hospitalet de Llobregat (Blocs La Florida-Les Planes), Manresa (Pare Ignasi Puig-El Xup), Mataró (Cerdanyola), Mollet del Vallès (Estació de França), Rubí (Les Torres), Sabadell (Torre Romeu), Sant Boi de Llobregat (Camps Blancs), Santa Coloma de Gramenet (El Fondo), Terrassa (Ca n’Anglada), Viladecans (Eixample Centre) i Vilanova i la Geltrú (El Tacó i Armanyà).

La Diputació de Barcelona ha destinat més de 10 milions d’euros per al desplegament de les intervencions a aquests barris, i ha generat aliances que han permès impulsar projectes d’inclusió social vinculats a la cultura, la salut, l’entorn digital i l’ocupació.

En aquest sentit, cal destacar el projecte Salto del eje, amb el Alto Comisionado contra la Pobreza Infantil, amb la realització de set documentals per part d’adolescents dels barri que han estat projectats a festivals de cinema; el programa Territori social amb Aigües de Barcelona, amb intervencions d’impuls de l’ocupació i d’equitat digital, i l’impuls de programes de salut comunitària, que han permès intervenir sobre la soledat o el benestar emocional, amb l’Institut de Salut Global de Barcelona.

Segons Moret, “durant quatre anys hem treballat en quinze municipis des d’un objectiu comú, de la mà dels ajuntaments i dels agents socials, per fer projectes a mida per atendre les necessitats reals dels barris, ja que no podem donar respostes homogènies a realitats heterogènies”.

Amb la voluntat de seguir consolidant i avançant en el projecte, en el nou mandat s’amplia ara a barris dels cinc nous municipis, en aquest cas majors de 40.000 habitants. Per a cadascuna d’aquestes localitats es destinaran 70.000 euros al llarg d’aquest 2024, amb una inversió total de 350.000 euros.

Una nova metodologia per al desenvolupament de polítiques públiques als barris

D’altra banda, una de les línies claus d’aquest projecte serà promoure un coneixement innovador i territorialitzat que aporti nous instruments d’anàlisi i seguiment de la realitat dels barris a la província de Barcelona i que ajudi a guiar les intervencions públiques en clau sociourbana.

Així, la jornada celebrada aquest dijous ha estat el marc de la presentació d’una publicació sobre les Estadístiques Barrials de Condicions de Vida i Estructures d’Oportunitat (ECVEO), elaborades a partir d’una metodologia pionera i innovadora, amb més d’un centenar d’indicadors, que es posarà al servei dels municipis i que informa, per primer cop a escala de barri, sobre quatre grans eixos temàtics: ingressos, condicions de vida, igualtat d’oportunitats i dinàmiques comunitàries.

Impulsades per la Diputació de Barcelona i l’Institut Metròpoli, les ECVEO serviran per a la producció de coneixement socioterritorial orientat al desenvolupament de polítiques públiques a escala inframunicipal en matèria de cohesió social i urbana, i la consolidació d’una agenda de recerca sobre barris a la província de Barcelona.

“Per continuar treballant, necessitem metodologies validades, i per tant, vull agrair a l’Institut Metròpoli l’aliança per construir aquestes eines que ens ajudaran a conèixer els indicadors de vulnerabilitat i a dissenyar polítiques adequades”, ha assenyalat Moret.

De moment, les ECVEO contemplen la delimitació de barris dels municipis majors de 20.000 habitants de la província de Barcelona i la intenció és ampliar a partir d’aquest any la recerca amb la incorporació dels menors de 20.000 habitants, tot i que els menors de 5.000 habitants romandran com a municipis unibarrials.

A l’actualitat, s’està treballant per facilitar un visor als ajuntaments per tal que puguin visualitzar les seves estadístiques. La intenció és que al llarg dels propers mesos es faciliti aquesta eina als municipis.

El programa "Barris i comunitats: motors de transformació social" de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i Benestar” i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix