L'exposició itinerant “Caput aut navis. A cara o creu” fa un repàs per diferents jocs que ens acompanyen des dels temps dels ibers i dels romans fins a l'època medieval. Foto: Diputació de Barcelona

17/01/2023 18:00 h

Cultura

Castellbisbal exposa “Caput aut navis. A cara o creu”

La Sala d’exposicions del Centre Cultural Els Costals de Castellbisbal acull a partir d'aquest divendes l'exposició itinerant “Caput aut navis. A cara o creu” que fa un repàs per diferents jocs que ens acompanyen des dels temps dels ibers i dels romans fins a l'època medieval.

La mostra es podrà visitar fins al 12 de març, amb l’activitat vinculada d’un taller en família sobre jocs de l’antiguitat grecollatina, dilluns 23 de gener, en el marc de la Festa Major de Castellbisbal.

A cara o creu

Caput aut navis -en català “a cara o creu”- era el nom llatí d’un dels jocs més populars en l’antiguitat i que ha perviscut fins als nostres dies. Aquest és també el títol de l’exposició produïda pel Museu de Granollers i adaptada per a la seva itinerància per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. La mostra proposa un repàs per diferents jocs que ens acompanyen des de l’època dels ibers i que evidencia la importància social del joc més enllà del món de la infància.

A través de 72 peces del fons arqueològic del Museu de Granollers (on es va exhibir de desembre de 2018 a març de 2019, comissariada per Marc Guàrdia), l’exposició convida a fer un passeig per l’univers del joc en temps antics. Aquest conjunt de peces de petit format, que normalment reposen en caixes als magatzems, prenen un nou protagonisme i ens expliquen com es jugava  en temps antics.

Estructurada en sis àmbits  -Jugar a cuinetes, Sons i bales, Alea iacta est, Golafre!, A jugar! i Caput aut navis – l’exposició fa un recorregut temàtic i lúdic pel món del joc a partir de tabes, peces de fireta, monedes, campanetes i altres elements.

Activitat vinculada

La mostra programa una activitat complementària amb el taller "Lvdi romanorum, jugar a la manera grecoromana", per fer en família a partir de jocs de l’antiguitat grecollatina de taula i de terra, dilluns 23 de gener d'11 a 14 h. Per inscriure-s’hi cal reservar trucant al telèfon 937 723 883 o escrivint a museu@castellbisbal.cat.

Vídeos accessibles i web de jocs amb història

L’exposició s’ha concebut com una mostra inclusiva, didàctica i interactiva, que posa a l’abast del visitant una sèrie de recursos destinats a facilitar i enriquir la visita per a tothom. A través de codis QR, es pot accedir als vídeos del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives, on es presenten els continguts de l’exposició en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.

Per completar la visita s’ha habilitat l’espai web Jocs amb història on es recullen alguns jocs que formen part de la nostra herència i d’un patrimoni universal que encara avui es continuen jugant, amb petites variants. La morra, el marro de 9 o l’alquerc són jocs mil·lenaris que s’estengueren per tota la Mediterrània i dels quals a Catalunya s’han trobat gravats al·lusius procedents de diferents èpoques. L’actual 3 en ratlla, molt conegut encara avui en dia, forma part d’una gran família de jocs presents arreu d’Europa i que té el seu origen en el marro de 9. El web permet jugar en línia a alguns d’aquests jocs i també presenta vídeos descriptius.

Itinerància per la Xarxa de Museus Locals

L’exposició “Caput aut navis” va començar la itinerància al Museu Arqueològic de l’Esquerda, situat entre Roda de Ter i les Masies de Roda, a principis del 2020, i abans d’arribar a Castellbisbal ha visitat el Museu de Mataró Can Serra Història de la Ciutat, el Museu Molí Paperer de Capellades, el Centre d'Interpretació del Camp de les Lloses de Tona, el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, el Museu de la Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, el Museu de la Torneria de Torelló i el Museu de l’Estampació de Premià de Mar.

Aquesta exposició respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat” i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix