Exposició "L'escola, llum de llibertat!", sobre l'educació durant la Segona República. Foto: Diputació de Barcelona

20/02/2023 13:30 h

Cultura

"L'escola, llum de llibertat!", al Museu de Manresa

L'exposició “L'escola, llum de llibertat!”, dedicada a la reforma de l’ensenyament a la Segona República i repartida entre 17 museus locals, es podrà veure al Museu de Manresa a partir d’aquest dimarts 21 de febrer amb un espai dedicat al model de centre educatiu que va representar el Grup Escolar Renaixença.

La mostra revisa el desplegament de l’ambiciós pla d’ensenyament de la República, considerat un dels més progressistes i innovadors de l’època, que tenia per objectiu la creació d’una escola pública, unificada, laica, obligatòria, mixta i fonamentada en els valors de la solidaritat.

A Manresa l'exposició està dedicada a dos centres neuràlgics de la vida escolar manresana: d'una banda, al col·legi de Sant Ignasi que agrupava una escola de primera ensenyança i l’Escola d’Arts i Oficis adreçada a les classes treballadores; i per altra, al Grup Escolar Renaixença amb el seu innovador edifici, on es va posar en pràctica la nova metodologia pedagògica.

Activitat complementària

Com a activitat complementària de l’exposició, el dijous 23 de febrer a les 19 h a la Sala d’exposicions del claustre del Museu de Manresa, se celebrarà la taula rodona “L’Escola, el millor llegat de la República”, sobre el moviment de renovació pedagògica dels anys de la República a Catalunya i a Manresa. Hi participaran Joan Maria Serra Sala, mestre i geògraf, Agnès Torras i Casas, pedagoga, i Joaquim Aloy i Bosch, historiador.

Mostra en xarxa

El mòdul de l'exposició al Museu de Manresa es podrà visitar del 21 de febrer al 31 d’agost, i està complementat amb una versió virtual de la mostra que reuneix tota la documentació recollida. 

“L'escola, llum de llibertat!” està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola i el Programa de Memòria Democràtica de la Diputació, i es desplegarà fins al mes de desembre en 17 museus de la Xarxa de Museus Locals de la corporació.

Museus que presenten la seva instal·lació el mes de febrer

Museu del Ter

El mestre Ot Ferrer. Una trajectòria educativa estroncada per la repressió

Fins al 19 de març

Museu Municipal de Montcada i Reixac

El primer projecte d’un sistema educatiu públic a Montcada i Reixac

Fins al 3 d’abril

Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata de Ripollet

L’escola nacional de nens i nenes de Ripollet. Nous espais per a una nova educació

Fins al 24 d'abril

Museu Arqueològic de L’Esquerda

La construcció de les Escoles Graduades públiques: un dels projectes més simbòlics de la República a Roda de Ter

Fins al 30 d’abril

Museu de Sant Boi de Llobregat - Arxiu Històric Municipal de Sant Boi de Llobregat

Ressò, del Grup Escolar Renaixença

Fins al 28 de maig

Museu d’Història de Cerdanyola-Museu de Ca n’Oliver

Lluís Guaschs, un mestre en la memòria de Cerdanyola

Fins al 26 de juny

Museu de Manresa

El Col·legi de Sant Ignasi, punt neuràlgic de la vida escolar manresana

Fins al 31 d’agost

Museu d’Història de la Immigració de Sant Adrià - Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs

L’escola racionalista a Sant Adrià de Besòs: el grup escolar floreal

Fins al 12 de desembre

Consulteu aquí el calendari complet fins el desembre de 2023.

Aquesta exposició respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat" i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix