Fitxes de "La Mirada Tàctil" del Centre d’Interpretació Molí d’en Rata. Foto: Diputació de Barcelona

La Mirada Tàctil. L’origen de Ripollet

13/02/2023 12:45 h

Cultura

"La Mirada Tàctil" incorpora nous recursos als Museus Locals

El programa La Mirada Tàctil de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona ha incorporat nous recursos per fer més accessibles els continguts de tres dels seus equipaments: el Centre d’Interpretació Molí d’en Rata de Ripollet, el Museu de l’Estampació de Premià de Mar i el Museu de Badalona; a més del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora de Teià.

L’objectiu del programa és fer dels museus espais per a tothom, sensibles a les desigualtats, que ajudin a compensar les dificultats comunicatives d’aquells col·lectius sovint poc representats. A través d’aquest projecte, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona desenvolupa diverses accions per adaptar i fer accessible mitjançant recursos físics i digitals els continguts de les exposicions permanents dels equipaments de la XML, especialment pel que fa a les persones amb discapacitat sensorial i física.

El Centre d’Interpretació Molí d’en Rata, destinat a la difusió, conservació, recerca i gestió del patrimoni de Ripollet, incorpora nous vídeos per a persones sordes signants i oralistes amb locució i el subtitulat de tots els continguts de l’exposició. A més, el servei educatiu del museu disposa de fitxes interpretatives en versió catalana, espanyola i anglesa, realitzades en col·laboració amb l’ONCE. Les fitxes inclouen macro caràcters i diferents collage en relleu per explicar l’estructura del molí, les seves parts i els mecanisme de funcionament. Gràcies a aquests elements tàctils es facilita la comprensió per part del públic infantil i es millora la tasca educativa adreçada al col·lectiu amb dificultat visual.

El Museu de l’Estampació de Premià de Mar incorpora 18 vídeos més a la llista de reproducció de l’exposició permanent al canal de You Tube de La Mirada Tàctil, que amplien i completen els continguts que s’han realitzat en els darrers 6 anys. Entre altres, en aquests nous vídeos es tracten temes com la situació social dels treballadors i treballadores en la fabricació d’indianes o els avenços tècnics de cada època, com el pas de la manufactura a la fàbrica, l'arribada de les màquines  lioneses i, més tard, dels ordinadors.

El Museu de Badalona estrena l’adaptació amb audiodescripció per a persones amb ceguesa dels vídeos en tres dimensions que disposa el museu, on es reprodueixen la ciutat de Baetulo, la Casa dels Dofins i la Casa de l’Heura. Amb aquest recurs, els continguts visuals són molt més intel·ligibles gràcies al treball de guionatge que ha comptat amb l’assessorament dels arqueòlegs del museu.

Un altre centre que ha afegit als seus serveis les millores proposades pel programa d’Estudis i Projectes de l’Oficina de Patrimoni Cultural és el Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora de Teià. En aquest cas, la millora ha consistit amb els nous vídeos amb tots els continguts del jaciment, com la maqueta que inclou la seva interpretació guiada o els capítols dedicats a cada període de la producció vitícola de l’època romana i la comercialització del vi laietà.

Quinze anys de trajectòria

Des de l'any 2007, l'Oficina de Patrimoni Cultural, desenvolupa el programa La Mirada Tàctil centrat en nous plantejaments dels continguts museístics a través de recursos tàctils, auditius, sonors, olfactius i l’ús tant de les noves tecnologies com de recursos analògics per garantir l’accés a col·lectius amb discapacitats. En aquests temps s’ha pogut comprovar com les solucions d’aquest programa enriqueixen la visita del conjunt d’usuaris, afavorint experiències i vivències més personals i emotives del patrimoni, tant pel que fa als usuaris en general i de determinats col·lectius, en particular.

El programa La Mirada Tàctil respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 4 “Educació de qualitat" i 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix