Alumnes de Martorell han participat en un projecte d'intercanvi de joguines, per conscienciar-se sobre la necessitat de reduir els residus. Foto: Diputació de Barcelona

26/04/2024 12:00 h

Acció Climàtica

300 alumnes de Martorell intercanvien joguines per conscienciar-se sobre la reducció de residus

Uns 300 alumnes de sis escoles de primària de Martorell han participat aquest divendres, 26 d'abril, en un mercat d’intercanvi de joguines instal·lat a la Nau 1 del Recinte firal de Ca n’Oliveras, dins d’un projecte educatiu d’aprenentatge servei que ha comptat amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona. Durant la jornada, s'han intercanviat 344 joguines i s'han estalviat prop de 100 kg de residus.

A la iniciativa s’han involucrat també una trentena d’alumnes de 3r d’ESO de l’IES Joan Oró de Martorell, que s’han format sobre la problemàtica dels residus i la necessitat de reduir i prevenir la seva generació, i han participat en l’organització del mercat d’intercanvi de joguines adreçat als alumnes de primària del municipi.

Els joves han fet de formadors dels alumnes de primària en dues sessions per conscienciar-los de la problemàtica del consum excessiu de joguines i les alternatives per reduir el consum, i han ajudat a muntar les taules als nens i nenes dels quals en són els referents, fent de facilitadors dels intercanvis i recollint dades dels objectes intercanviats, que podien ser joguines, contes o material esportiu.

En total han aportat les seves joguines per ser intercanviades uns 300 alumnes de les escoles Juan Ramon Jiménez, Vicente Aleixandre, La Mercè, Echegaray, Mercè Rodoreda i Lola Anglada.

El projecte s’ha portat a terme a través del suport tècnic de la Diputació de Barcelona, sol·licitat per l’Ajuntament de Martorell. En el marc d’aquest suport, l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la corporació va contractar la cooperativa Espai ambiental per dur a terme les tasques de disseny i execució del projecte.

El municipi del Baix Llobregat va aprovar el 2023 el Pla Local de Prevenció de Residus, que se centra en reduir la problemàtica del malbaratament alimentari, la compra responsable, la preparació per a que els objectes puguin tenir un segon ús i en fomentar la reutilització. Amb les mesures proposades al Pla, s’espera una reducció mínima del 4,6% en la generació per càpita mitjana el 2030 respecte les dades de 2021, assolint una reducció mitjana de 19,76 kg/hab/any.

Amb el projecte educatiu d’aprenentatge servei s’espera arribar a intercanviar un 75% de les joguines que aportin els alumnes, contribuint així als percentatge de reducció del Pla Local de Prevenció de Residus de Martorell.

El suport de la Diputació de Barcelona a aquest projecte respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i número 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix