La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Sonsoles Letang, amb el diputat d'Acció Climàtica i Transició energètica, Marc Serra, a la sessió "Crònica de la COP29". Foto: Filmut / Diputació de Barcelona

Jornada: Crònica de la COP29. Nous pactes climàtics en l’any més càlid mai registrat

13/12/2024 12:30 h

Acció Climàtica

La Diputació consolida la participació a la COP29 per donar protagonisme als ens locals

La Diputació de Barcelona ha consolidat a Bakú, Azerbaidjan, la seva participació a la Conferència de les Parts (COP), màxim òrgan decisori de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de les Nacions Unides, per incloure el món local en les grans decisions internacionals. La corporació provincial pretén que els municipis tinguin un paper destacat en els grans espais de debat per avançar en la transformació del model energètic. 

“En aquestes cimeres es prenen decisions importantíssimes que prefiguren quins seran els marcs a l’hora de donar resposta a la crisi climàtica que estem vivint i que s’hauran de traduir en polítiques en l’àmbit local −residus, zones de baixes emissions, energètiques de mobilitat−. No volem ser només destinataris dels acords de la COP, sinó que volem participar en el procés de decisió, perquè els encarregats d’implementar les decisions que es prenen en aquestes cimeres són els governs locals”, ha destacat el diputat d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, Marc Serra, en la sessió “Crònica de la COP29. Nous pactes climàtics en l’any més càlid mai registrat”, celebrada conjuntament amb la Generalitat de Catalunya aquest dijous, 12 de desembre, al Pati Manning de Barcelona.

En aquest mateix sentit s’ha expressat la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, Sonsoles Letang, que ha subratllat que "els governs subestatals, regionals, tenim un paper essencial dins del conveni marc de les Nacions Unides sobre canvi climàtic. Som actors clau, per la proximitat amb la ciutadania, que ens fa entendre millor les necessitats locals i actuar amb més precisió i eficàcia".

Durant la COP29, que es va celebrar al novembre a Bakú, Azerbaidjan, la Diputació de Barcelona va fer xarxa amb altres governs locals per compartir reptes en polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic i donar visibilitat al món local.

Cultura i canvi climàtic

La sessió "Crònica de la COP29. Nous pactes climàtics en l’any més càlid mai registrat" ha comptat amb una taula rodona amb la periodista Cori Calero; Samuel Rubin, d’UNFCCC Entertainment and Culture for Climate Action (ECCA) i cofundador del Pavelló d’Entreteniment i Cultura; Eva Vila , directora i guionista catalana; i Jan Ferrer, de Joves per la Transició Ecosocial. En aquesta part de la jornada, s’ha debatut la necessitat de promoure un canvi cultural per accelerar la transició ecològica.

Aquesta trobada respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”,” i número 13 “Acció pel clima”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix