Acte de presentació a Premià de Mar del protocol contra violència masclista, a la comarca del Maresme, que incorpora les violències vicària, obstètrica i digital. Foto: Consell Comarcal del Maresme

26/04/2024 09:00 h

Feminismes i Igualtat

El Maresme es dota d'un protocol contra violència masclista que incorpora les violències vicària, obstètrica i digital

La comarca del Maresme compta, des d'aquest dijous 25 d'abril, amb un  protocol contra violència masclista que incorpora les violències vicària, obstètrica i digital. El protocol, que és el resultat d'una col·laboració entre diferents institucions, entre les quals hi ha la Diputació de Barcelona, estableix un model d'intervenció i un circuit d'actuació per abordar de manera integral les violències masclistes.

El protocol és una eina, gestada a través d’un treball en xarxa i un procés participatiu, que té com a objectiu estructurar els serveis que atenen les dones afectades per la violència i els seus fills i filles. El protocol, que renova el del 2019, introdueix  també el concepte de 'diligència deguda', de tal manera que s'estableix l'obligació dels poders públics d'actuar amb agilitat i eficiència per prevenir, investigar, perseguir, castigar i reparar adequadament els actes de violència masclista i protegir-ne les víctimes.

El document, que s'ha presentat aquest dijous a Premià de Mar, parteix de la premissa que aquestes violències són una vulneració de drets humans a les quals s'ha de donar una resposta feminista, interseccional i multidimensional.

Amb aquestes actualitzacions, el Protocol Comarcal per a un Abordatge amb Diligència Deguda de les Violències Masclistes al Maresme s'adapta a la nova legislació ampliant l'esfera familiar o de parella a altres àmbits on també es vulneren els drets de les dones pel sols fet de ser dones com ara el laboral, el social comunitari, el digital, l'institucional, l'educatiu, el sanitari, el referent a la vida política i el de l'esfera pública.

El nou Protocol ha estat impulsat pel Consell Comarcal del Maresme amb el suport de la Diputació de Barcelona i la seva elaboració s'ha dut a terme en el marc de col·laboració entre el SIAD Maresme i el SIE Mataró-Maresme i la complicitat de la xarxa comarcal per l'abordatge de les violències masclistes.

Aquest protocol respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 "Igualtat de gènere" i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix