
02/04/2025 10:00 h
Feminismes i Igualtat
"En nom de dona" singularitza aules i sales de l'Espai Francesca Bonnemaison
Les aules, sales i espais de l’edifici Francesca Bonnemaison contribuiran a visibilitzar les vides i aportacions de dones catalanes rellevants. Amb el projecte "En nom de dona", impulsat per l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, amb la participació de l’Àrea de Serveis Generals i Transició Digital i la Direcció de Comunicació, s’han seleccionat, a través d’un procés participatiu, un seguit de dones destacades de la història, tant passada com recent, que han tingut una influència significativa en l’àmbit de la política, la ciència, la cultura, el coneixement o l’economia, entre d’altres, contribuint a la memòria històrica feminista.
Les protagonistes seleccionades són: Montserrat Abelló, Lola Anglada, Asunción Bastida, Lourdes Beneria, Bàrbara Caldentey, Maria Aurèlia Capmany, Neus Català, Clotilde Cerdà, Teresa Claramunt, Leonor Ferrer, Maria Mercè Marçal, Carme Martí, Fina Miralles, M. Assumpta Miralpeix, Dolors Monserdà, Maria Rius, Montserrat Roig, Carme Ruiz, Carme Ruscalleda, Mary Santpere, Rosa Sensat, Margarida Xirgu, Natividad Yarza, i Mercè Zapater.
El projecte combina elements comunicatius, artístics, reflexius i de consciència social amb un enfocament de gènere interseccional per emfatitzar l’empoderament femení i fomentar l’equitat, i presenta dues accions principals relacionades entre si.
A més de la retolació de 24 sales i aules de l’Espai Francesca Bonnemaison, el projecte inclou la singularització de 4 d’aquests espais en un treball artístic i participatiu per crear un diàleg entre les dones històriques seleccionades i artistes del panorama cultural actual. El resultat d’aquest diàleg serà una obra d’art o una intervenció que es quedarà permanentment a l’aula.
Una de les primeres actuacions es portarà a terme a l’aula Natividad Yarza, per a la qual farà una proposta l’artista i muralista catalana Lily Brick, mentre que l’aula Neus Català serà singularitzada per l’artista multidisciplinària Mari Chordà.
Un acte de reconeixement i reparació històrica
"En nom de dona" té per objectius fomentar el debat social i la consciència sobre la memòria històrica de les dones, visibilitzar les seves contribucions a través de figures clau, crear referents positius de dones que han desafiat les normes establertes de gènere i han influït en la societat i difondre coneixement sobre el feminisme, la memòria històrica feminista i les lluites de les dones.
Durant l’acte de presentació celebrat aquest dimarts, 1 d'abril, la diputada de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, Raquel Albiol, va recordar que el projecte "té com a objectiu no sols reconèixer el llegat de dones que han marcat la nostra història, sinó també crear un espai de diàleg, aprenentatge i transformació social". Per la seva banda, la diputada de Serveis Generals i Transició Digital, Filo Cañete, va assegurar que la iniciativa “és una aposta per fer visible la història de dones que han estat clau en l’evolució de la nostra societat i que massa sovint han estat silenciades i oblidades”. Finalment, la diputada adjunta de Feminismes i Igualtat, Eva Soler, va indicar que aquesta acció “no és només un gest simbòlic, sinó un acte de reconeixement i reparació històrica”.
L’acte va incloure una taula de debat sobre memòria històrica feminista que va comptar amb la presència de dues de les referents que donen nom a dos espais de l’edifici: Carme Ruscalleda, xef i divulgadora gastronòmica, i Assumpta Miralpeix, professora de l’Escola de la Dona i divulgadora de la cuina tradicional catalana. També hi van participar la dissenyadora de barrets Gloria Ayete, i la traductora i editora Mireia Bofill.
Ruscalleda va assegurar sentir-se “molt emocionada i honorada” per donar nom a una de les aules de l’Espai Francesca Bonnemaison, un equipament que recull avui dia el llegat “d’una dona capdavantera que va creure en el talent de les noies i que es va entossudir en formar-les, ja que sabia que el talent no te gènere”.
Per la seva banda, Assumpta Miralpeix va fer referència al fet que com a professora de l’Escola de la Dona va poder gaudir “d’un gran aprenentatge de les meves alumnes: secrets de cuina i secrets de vida”.
L’acte, que va comptar amb la presència de familiars de les dones homenatjades, es va tancar amb l’actuació musical de la cantant, actriu i escriptora Esther Lázaro.
Espai Francesca Bonnemaison: centre de referència per a les polítiques feministes
"En nom de dona" servirà per donar a conèixer l'Espai Francesca Bonnemaison, un edifici emblemàtic que des de 1941 gestiona la Diputació de Barcelona i que conserva l’herència de Francesca Bonnemaison Farriols, qui el 1909 va fundar l'Institut de Cultura i la Biblioteca Popular de la Dona.
Actualment és un espai de referència en la promoció de la participació activa de les dones en tots els àmbits, així com en el foment de les polítiques de gènere. A més, treballa per sensibilitzar la ciutadania sobre qüestions com el feminisme, la igualtat i les violències masclistes.
L'EFB és la seu de l'Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, i alberga diversos equipaments, com ara la històrica Escola de la Dona, amb una trajectòria de 140 anys i que manté la seva aposta per oferir formació al llarg de la vida, professionalitzadora i amb perspectiva de gènere; la Biblioteca Francesca Bonnemaison, i altres institucions vinculades al foment de la igualtat de gènere, com el Centre Cultural de Dones Francesca Bonnemaison.
Un dels objectius del Pla de Mandat de l’Àrea de Feminismes i Igualtat és convertir l'EFB en un centre de referència per a les polítiques feministes.
El projecte "En nom de dona" de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 “Igualtat de gènere”, i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.