Cerimònia d'entrega dels Premis d'Innovació en Política, al Museu Marítim de Barcelona. Foto: Institut d'Innovació en Política

03/05/2024 09:45 h

Govern Obert

Premis d’Innovació en Política per distingir les bones pràctiques en les polítiques públiques

En el decurs d'una gala al Museu Marítim de Barcelona, celebrada la nit del dijous, 2 de maig, s'han conegut els projectes guanyadors dels Premis d’Innovació en Política. Es tracta d’una iniciativa coorganitzada per la Diputació de Barcelona, que vol reconèixer els projectes innovadors que exploren noves maneres de solucionar els reptes democràtics i socials actuals.

Es classifiquen en set categories: democràcia, protecció del clima, tecnologies de la democràcia, educació, millora del govern, cohesió social i desenvolupament local. L’objectiu és premiar bones pràctiques que afavoreixin canvis reals en la vida de les persones i compartir-les en un espai que vagi més enllà de les fronteres geogràfiques i dels partits polítics.

Un jurat ciutadà europeu, format per unes 1.000 persones, s’han encarregat de triar els guanyadors de cada categoria d’entre més de 300 projectes de 26 països. Entre aquests, hi ha una dotzena de finalistes espanyols i dos de Barcelona (B-Mincome i SOStre Cívic). Els premis s’entreguen des de l’any 2017.

La cerimònia ha comptat amb l’assistència d’unes 500 personalitats europees de l’àmbit polític, empresarial i de la societat civil. Entre aquestes, hi havia la secretària general del Consell d’Europa, Marija Pejcinovic Buric. Com a representant de la Diputació de Barcelona, hi ha assistit el diputat de Participació, Marc Serra.

Els guardons s’han entregat a Barcelona, en el marc de la iniciativa Capitalitat Europea de la Democràcia que promou l’Institut d’Innovació en Política. La ciutat va ser seleccionada per un jurat d’experts i un de ciutadà per ostentar el títol durant un any. Amb aquest motiu, Barcelona ha desplegat un programa cultural per debatre sobre democràcia: des de l’estat de salut dels sistemes democràtics, passant pels reptes de futur o el paper de la ciutadania en l’elaboració de les polítiques públiques.

La Diputació de Barcelona participa en els actes de la Capitalitat Europea de la Democràcia al costat d’altres institucions, com l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Aquest suport de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 9 "Indústria, innovació i infraestructures", número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles" i número 16 "Pau, justícia i institucions sòlides". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix