Grup de participants al projecte "Salto del Eje". Foto: Beth Magre

21/12/2023 09:30 h

Sostenibilitat social

Gran acte final del programa "Salto del eje", amb la projecció dels curtmetratges creats

​​​​​​Els participants barcelonins de ‘Salto del eje’, el programa per a la inclusió social que impulsa la creació i producció de cinema entre adolescents d’entorns vulnerables, es van trobar aquest dimecres, 20 de desembre, vigília de la celebració del Dia Internacional del Curt, a l’Espai Francesca Bonnemaison de la Diputació de Barcelona, en un gran acte en format festival on van poder exhibir els curtmetratges que han elaborat al llarg d'aquest any.

L’acte va comptar amb l’assistència de prop de 200 persones: la majoria dels joves participants, una setantena; acompanyats de les seves famílies i amistats; tècnics municipals, formadors i representants dels festivals de cinema col·laboradors.

La iniciativa, de caràcter estatal, ha estat impulsada per l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil i el Ministeri de Cultura i Esport, en col·laboració amb la Federació Pantalla, dins el programa Cultura que transforma, i el 2023 la Diputació de Barcelona el va posar en marxa a la província dins del projecte Barris i comunitats: motors de transformació social.

‘Salto del eje’ s’ha dut a terme, amb el finançament de la corporació, a set barris dels municipis de Badalona (La Salut), Sabadell (Torre Romeu), Mataró (Cerdanyola), Santa Coloma de Gramenet (Fondo), Cornellà de Llobregat (Sant Ildefons), Sant Boi de Llobregat (Camps Blancs) i Manresa (Pare Ignasi-El Xup). Es van seleccionar aquests municipis perquè havien previst un treball comunitari amb els adolescents i tenien la possibilitat de connectar amb el món de la cultura a través de festivals de cinema establerts al territori.

Els festivals de cinema col·laboradors han estat D’A-Festival de Cinema de Barcelona, El Meu Primer Festival, FILMETS Badalona Film Festival, Inclús, Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona, In-Èdit, L’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona i la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona.

Programa de mentoria amb professionals del sector

Professionals del sector audiovisual han estat els encarregats d’impartir la formació a prop de 70 joves i adolescents d’entre 10 i 18 anys dels set municipis a través d'un programa de mentoria que ha combinat coneixements teòrics amb la pràctica en cinematografia, com ara el rodatge i la postproducció. La formació s’ha fet tant a instituts com a casals cívics i d’altres equipaments dels barris participants, i el resultat ha estat la producció de curtmetratges documentals, així com un making off del procés de treball i de l’experiència dels adolescents.

Els joves, a més, han estat acompanyats en alguns casos d’ambaixadors i ambaixadores que han pogut compartir les seves experiències associades al món del cinema, com les directores Neus Ballús i Clara Roquet, el director Santiago Zannou, o l’actor Armando Buika.

Els curtmetratges s’han projectat a diferents festivals i mostres de cinema i centres educatius i culturals de la província al llarg de 2023, comptabilitzant més de 4.500 espectadors. Dos dels treballs, "El nostre barri" i "Cop de realitat", es van poder veure al Festival Internacional de Cine de San Sebastián el passat mes de setembre.

‘Salto del eje’ pretén integrar les polítiques culturals a l'agenda de lluita contra la pobresa i la desigualtat a la infància. Els principals objectius són, entre d'altres, millorar la cohesió social i propiciar la promoció del talent fomentant l'aprenentatge i el desenvolupament de noves habilitats i millorar-ne el benestar emocional.
­
La selecció dels participants s’ha dut a terme des dels serveis socials i comunitaris dels municipis, com a coneixedors del territori i del teixit associatiu del barri, fomentant la implicació dels adolescents i les seves famílies i entorn més proper. La Diputació de Barcelona, com a referent territorial del projecte, ha coordinat l’acció dels serveis socials i comunitaris dels municipis participants i n’ha facilitat el finançament (130.000 euros en global).

La diputada de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat, Alba Barnusell, va assegurar, en el seu parlament a l'acte, que amb aquest projecte impulsat entre govern estatal, festivals, municipis, institucions i Diputació, “compartim la urgència de sumar davant les situacions vulnerables i, sobretot, de fer-ho amb una mirada de cicle de vida, posant de relleu les dificultats amb què es troba la infància i l’adolescència més vulnerable”.

La diputada delegada de Cures i Cicle de Vida, Filo Cañete, va destacar la capacitat dels joves per aprofitar la cultura i la creació artística per posar a primera línia els temes que els preocupen amb projectes com aquest que "contribueixen a generar societats i barris més justos i igualitaris".

Per la seva banda, el president de la Federació Pantalla, Carlos Ruiz, va assenyalar que els festivals col·laboradors han jugat un paper fonamental per “donar visibilitat a aquests projectes que han implicat els joves i les institucions i amb els quals es traslladen els temes que els preocupen”.

Vivències i espais quotidians amb mirada adolescent

El projecte ha permès als joves aprofundir en aspectes com l’equitat, la lluita contra els prejudicis i l’estigma a partir de les seves pròpies vivències i reflexions, a més de poder mostrar el seu barri, el seu entorn més proper, des de la seva mirada.

A Badalona, sis adolescents de l’Institut Enric Borràs, al barri de La Salut, han creat Això no és Disneyland, on reflexionen sobre el lloc on viuen. A través del barri, afloraran les pors, els anhels, les reivindicacions i les ganes de ser escoltats. Aquest treball es va poder veure al Festival FILMETS de Badalona.

Desconnectados és el projecte presentat per nou adolescents de la Biblioteca Sant Ildefons de Cornellà. Es tracta d’un crit d’un grup de joves que planten cara i alerten dels perills que els pot comportar l’ús dels telèfons mòbils si no en són conscients. El ciberbullying, l’assetjament, la falta de concentració o l’addicció a les pantalles són algunes de les reflexions fetes pels protagonistes utilitzant els recursos  que ofereix l’animació stop-motion. Aquest treball va formar part de la programació de la 16a edició de El Meu Primer Festival de Cine.

Un grup de sis adolescents del Casal Cívic El Xup són els responsables de Autorretrat d’un barri de Manresa, que ha comptat amb la col·laboració de D’A Film Festival. Homes que juguen a petanca, dones que prenen un refresc, nens que practiquen esport i juguen, botigues d’alimentació i fins i tot les parets del barri del Xup expliquen, a través d’aquest curt, que va formar part de la darrera edició del CLAM-Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, la història d’aquest barri que lluita per ser reconegut.

Al 71è Festival de Sant Sebastià del passat mes de setembre es va estrenar Cop de realitat, en el qual han participat vuit adolescents de l’Espai Gatassa del barri de Cerdanyola, a Mataró. El curt explica la història d’Aisha, una nena que va a l’institut i aparentment té una vida normal. Darrere d'aquesta aparença amaga, però, una història que no deixarà indiferent ningú, tampoc els que a l'institut eren els seus rivals. El film, que denuncia el maltractament a menors, tant físic com psicològic, també es va poder veure al Festival Inclús.

També va ser presentat al Festival de Cinema de Sant Sebastià El nostre barri, elaborat per un grup de16 adolescents de l’IES La Serra, del barri de Torre Romeu, a Sabadell. Un gitano amant dels ocells, una dona de 83 anys andalusa emigrada a Sabadell, una família que van ser dels primers del Marroc a instal·lar-se a Torre Romeu fa 26 anys i dues dones migrades narren a aquest treball el dia a dia del barri de Can Roqueta i Torre Romeu, una cruïlla de cultures on el respecte i la solidaritat no coneixen límits. Es va poder veure al Festival L'Alternativa.

El barri Fondo de Santa Coloma de Gramenet és l’escenari de La pandilla unida de Fondo, elaborat per 11 adolescents de la Biblioteca Fondo. El curt, que es va projectar a la Mostra Internacional de Films de Dones i a El Meu Primer Festival de Cine, explica la història d’un grup de nens i nenes units i amb un objectiu comú: reivindicar més espais de joc infantil al barri natal. Més enllà de la reivindicació de la colla, l’espectador coneix una mica més, a través d’aquest treball, la realitat i la gent del barri.

Finalment, nou adolescents del Casal de Barri Camps Blancs de Sant Boi han participat a l’elaboració de Descobrint River Omelete. Aquests joves han ideat, rodat i editat un curt documental sobre aquest grup de música folk durant la seva actuació al Festival Altaveu 2023. Permet descobrir quins temes tracten les seves cançons, com s’ho fan per compaginar la vida laboral i artística quan no poden viure de la música i com lluiten per obrir-se camí en un terreny, com el musical, que no és fàcil. Es va projectar a l’In-Èdit.

Dins del projecte estatal, la província de Barcelona és el territori que més treballs ha aportat. La Diputació de Barcelona aposta per la continuïtat del Salto del Eje i mantindrà el contacte amb l’administració de l’Estat per tirar endavant noves edicions del programa.

Aquest projecte impulsat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat" i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix