Al llarg de 30 anys, la Llibreria de la Diputació s’ha consolidat com a un espai de referència en la difusió del coneixement públic i l’edició institucional. Foto: Diputació de Barcelona

02/04/2025 13:30 h

Cultura

La Llibreria de la Diputació, 30 anys sent referent en la difusió del coneixement administratiu i institucional

La Llibreria de la Diputació va celebrar aquest dimarts, 1 d'abril, dins del cicle de conferències "Parlem de...", la cloenda del seu 30è aniversari, amb un acte al vestíbul de Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona. Al llarg d’aquests 30 anys la Llibreria de la Diputació s’ha consolidat com a un espai de referència en la difusió del coneixement públic i l’edició institucional.

L’esdeveniment, que va comptar amb una nombrosa assistència de professionals del sector editorial, representants institucionals i ciutadania interessada en el món del llibre, va posar en valor tres dècades de trajectòria acostant la publicació institucional i l’administració a la ciutadania.

Durant la trobada, es va celebrar una conversa sobre el món del llibre i les llibreries d'avui, amb la participació del director de l'Escola de Llibreria de la Universitat de Barcelona, Lluís Agustí, i la cap del Servei de Planificació i Serveis Editorials de la Diputació de Barcelona, Àngels Prats. Els ponents van destacar la importància de la difusió del coneixement públic i l’evolució de la Llibreria en l’adaptació a les noves necessitats digitals.

Durant la seva intervenció, Àngels Prats va fer una detallada explicació dels 30 anys de la Llibreria des dels seus inicis, al carrer Londres de Barcelona l’any 1994, fins a l’actualitat, que es troba físicament situada a l’Avinguda Diagonal, 393, de Barcelona, a la planta zero de l’edifici de Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona.  

Prats va subratllar que “la Llibreria de la Diputació és petita físicament i enorme en el servei que dona amb la producció de llibres a demanda, o la compra en línia que es pot fer des de qualsevol part del món”. I com ha evolucionat en tot aquest temps “incorporant els llibres digitals com a productes fonamentals avui en dia, destacant el paper institucional de la Llibreria, al tractar-se d’un servei complementari, amb un producte necessari, poc comercial, i amb un públic captiu molt professional”.

De la seva banda, Lluís Agustí va destacar “el sentit de ser de les llibreries institucionals ja que serveixen per complir amb els objectius pels quals han estat creades, és a dir donar visibilitat a l’obra de la institució, en aquest cas a la Diputació de Barcelona”.

Agustí va continuar la seva intervenció amb una interessant reflexió sobre el món editorial, on va fer referència a temes destacats d’aquest àmbits com ara la literatura grisa, -publicacions de documents tècnics com ara memòries, indicadors, informes, etc-; la venda “lenta” dels llibres institucionals, el desconegut món de les distribuïdores de llibres i sobretot fent incís en la bona salut del llibre imprès que conviu amb les noves tecnologies sense perdre protagonisme.

Algunes xifres

En el darrer any la Llibreria ha venut, a botiga, 11.655 exemplars i gestionat 996 impressions a demanda. La Llibreria en línia ha tramitat 1.996 comandes web enviades, i s’han fet 45.177 descarregues de publicacions de les 1.068 publicacions tècniques gratuïtes disponibles. Amb la transformació del llibre imprès al digital, del centenar de llibres que la Llibreria pot publicar en un any, l’estalvi es considerable ja que cada 100 títols -d’un mínim de 150 pàgines per 300 exemplars de tiratge- representen una tirada de 30.000 llibres físics que no s’imprimeixen, 28 tones d’estalvi de paper, que equivalen a 300 arbres que es deixen de tallar.

30 anys connectant administració i ciutadania a través dels llibres

Inaugurada el 1994 al carrer de Londres de Barcelona, la Llibreria de la Diputació es va traslladar el 2003 a la seu central de la Diputació, Can Serra, consolidant-se com un espai especialitzat en publicacions sobre administració pública, història, cultura, urbanisme, medi ambient i molts altres àmbits vinculats a la gestió pública.

Un espai de coneixement únic

Més enllà de ser un punt de venda, la Llibreria de la Diputació s’ha convertit en un espai de divulgació i trobada per a investigadors, professionals del sector públic i ciutadans interessats en la cultura i la gestió administrativa. Gràcies al seu fons especialitzat, facilita l’accés a publicacions tècniques, llibres d’oposicions i estudis sobre municipis, territori i polítiques públiques.

La Llibreria està especialitzada en Administració pública, a més del fons propi de la Diputació, centrat els darrers anys en publicacions tècniques amb les col·leccions: “Eines” que inclou documents professionals per al món local, i la col·lecció “Estudis” adreçada a la difusió de l’assaig i els treballs de profunditat molt apreciades en l’entorn del món local. A part dels llibres que edita la corporació, hi ha els fons de l’Institut del Teatre, els catàlegs del CCCB, i un llarg etcètera. També disposa dels fons de totes les institucions, corporacions i administracions públiques de l’Estat espanyol o relacionats d’alguna manera amb el món institucional (coeditats, finançats, o que tractin temes afins).

Una trajectòria consolidada i una mirada al futur

La jornada va servir per recordar els moments clau de la llibreria des de la seva inauguració el 1994, així com els canvis i millores implementats al llarg dels anys, com la incorporació de la venda en línia, la publicació de llibres digitals i la renovació de l’espai físic.

Durant l’acte, es va reafirmar el compromís de la Llibreria de la Diputació per continuar sent un referent en la difusió del coneixement administratiu i institucional, oferint serveis modernitzats i nous formats de publicació per arribar a un públic més ampli. La trobada va finalitzar amb un agraïment a totes les persones i institucions que han format part d’aquesta trajectòria i amb el desig de continuar fent accessible el coneixement públic a través dels llibres. 

L'horari de la Llibreria és: De dilluns a divendres, de 9 a 15h, i tardes de dilluns a dijous de 16 a 18:30h. I 24h en línia al web.

La Llibreria de la Diputació respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 "Educació de qualitat" i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix