La Diputació de Barcelona ha creat Local.IA, el llibre blanc per a la implantació de la intel·ligència artificial al món municipal. Foto: Diputació de Barcelona

Local.IA

03/04/2025 16:00 h

Governs digitals

Local.IA, un llibre blanc per implementar la intel·ligència artificial a les administracions públiques

Per fer front al repte que suposa la implantació i l’ús de la intel·ligència artificial al món local, la Diputació de Barcelona ha creat Local.IA, un ecosistema normatiu, d’instruments, models i recursos de formació i d’assistència dissenyat per ajudar les administracions públiques a desplegar la IA de manera responsable i ètica.

El projecte Local.IA s’ha presentat a Barcelona aquest dijous 3 d’abril en una jornada adreçada a càrrecs electes i perfils tècnics d’ens locals.

Aquesta nova aplicació s’actualitza permanentment i conté les eines bàsiques per als municipis de la província, especialment per als que no superen els 20.000 habitants, que vulguin desplegar la intel·ligència artificial, des del marc jurídic vigent fins a les novetats més rellevants del sector, passant per la capacitació necessària dels diferents perfils implicats, models, guies i instruments d’acompanyament per aplicar la IA en l’àmbit local amb la màxima eficiència.

Intel·ligència artificial pública i responsable

Durant la jornada de presentació de Local.IA s’ha transmès la necessitat d’aplicar la intel·ligència artificial a les administracions públiques segons els principis d’ètica i respecte als drets fonamentals, amb fiabilitat i seguretat, des de la transparència, garantint la supervisió humana en la presa de decisions i un desplegament inclusiu que no generi bretxes de cap mena.

En aquest sentit, el diputat d'Innovació Digital i Integritat Institucional, Antoni Vélez, s’ha mostrat convençut que cal desenvolupar la IA amb ordre, sentit i prudència, garantint que qualsevol ajuntament pugui utilitzar-la per millorar els serveis i acostar-se a la ciutadania. Segons Antoni Vélez, «amb la IA ens juguem com volem que sigui l’administració del futur: més eficient, més propera, més humana i més justa, que entengui que la tecnologia no és una finalitat sinó un mitjà».

Local.IA acompanya els municipis en el desplegament ordenat i responsable de la intel·ligència artificial, ofereix capacitació i formació específica al personal dels serveis de les administracions locals, identifica casos d’ús que aporten valor, ajuda a documentar les tasques executades i contribueix al canvi cultural que implica l’ús de la intel·ligència artificial en les administracions públiques en general i en el món local en particular.

La plataforma inclou també una enquesta per conèixer els dubtes i els reptes a què s’enfronta el personal al servei dels ens locals, amb l’objectiu de prioritzar el desenvolupament d'eines tecnològiques adaptades a les necessitats reals dels equips municipals.

Ètica i intel·ligència artificial

Un altre tema tractat a la jornada de presentació de Local.IA ha pivotat al voltant dels aspectes ètics de la IA. El marc normatiu actual d’abast general es basa en el Reglament 2024/1689 del Parlament Europeu, que va entrar en vigor l’agost de 2024 i suposa un punt de partida per a l’aplicació de la intel·ligència artificial a Europa. Entre altres directrius, el Reglament estableix quins mecanismes d’IA són acceptables a la UE i quins no ho són, i classifica els sistemes acceptats segons el nivell de risc que comporten. D’altra banda, la governança de les dades i l’avaluació de l’impacte ètic de la intel·ligència artificial són algunes de les eines que poden contribuir a desenvolupar-la de manera fiable, transparent i responsable.

Xarxa de Governs Locals Intel·ligents

En relació amb el tractament de dades per part de les administracions, el projecte Local.IA esdevé una iniciativa exemplar emmarcada en l’impuls que donen les diputacions a la Xarxa de Governs Locals Intel·ligents, a partir de l’acord signat entre la Generalitat i les quatre diputacions de Catalunya el mes de març passat, en el marc del Congrés de Govern Digital, per promocionar governs locals intel·ligents que millorin els serveis públics mitjançant l’ús de les dades i la intel·ligència artificial.

El treball en xarxa per a l’ús de les dades i la IA es basa en crear una plataforma comuna federada d’administracions locals per plantejar problemes i prendre decisions de manera consensuada, en un marc de col·laboració per compartir dades i bones pràctiques sobre com treure’n el màxim partit, posant la ciutadania al centre. Actualment, i segons el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya, el 90% dels ens locals catalans no tenen la dimensió, la capacitat o els recursos per impulsar projectes digitals complexos per ells mateixos.

Amb aquesta mateixa voluntat de suport a la digitalització dels ens locals, la Diputació de Barcelona ha destinat gairebé 8 milions d’euros procedents de fons NextGenerationEU a impulsar la transformació digital de 264 ajuntaments de la província, mitjançant el projecte "DIGITAL DIBA: Modernització de les infraestructures digitals".

El projecte Local.IA de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 16 "Pau, justícia i institucions sòlides’". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir