El cap d'Unitat de la Xarxa d'Arxius Municipals, Jaume Zamora, i el cap de l’Oficina d’Arxiu i Gestió Documental de la Diputació de Barcelona, Jordi Vilamala, recullen el Premi Bonaplata. Foto: Diputació de Barcelona

01/12/2022 11:00 h

Cultura

Premi Bonaplata de Patrimoni per als Arxius de la Diputació

L’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) ha premiat la iniciativa Arxius i industrialització: memòria-persones-progrés”, impulsada conjuntament per l’Arxiu General i la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona.

El jurat del Premi Bonaplata Especial de Patrimoni ha premiat la proposta per “posar eines i recursos dels arxius a l’abast de tothom, de manera didàctica”. El veredicte destaca “les accions que es duen a terme des dels arxius per reivindicar i valorar el patrimoni industrial” i com aquest projecte "dona una visió clara i concisa del patrimoni industrial i tècnic de gran valor”.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius (9 de juny), entre el 7 i l’11 de juny de l’any 2021, la Diputació de Barcelona va organitzar un seguit d’activitats centrades en la difusió del patrimoni industrial de la demarcació de Barcelona amb els recursos del seu Arxiu General i dels equipaments que integren la Xarxa d’Arxius Municipals depenent de l’Oficina de Patrimoni Cultural (OPC).

Amb el lema “Arxius i industrialització: memòria-persones-progrés” es van editar tres vídeos dedicats a reflectir, a través del patrimoni documental conservat en l’Arxiu General i els arxius municipals, la transformació econòmica, social i territorial que va representar la industrialització a Catalunya. A més, un quart vídeo donava a conèixer les funcions de la gestió documental de l'Arxiu Central Administratiu de la Diputació de Barcelona, oferint una aproximació als continguts del patrimoni documental local que són a l’abast de la ciutadania en general i dels investigadors en particular.

Les activitats es completaven amb l’estrena de l’exposició «La memòria de les fàbriques» que presenta una panoràmica de la industrialització, des del segle XIX fins a mitjan segle XX, amb les empremtes que han quedat registrades als documents dels arxius municipals que s’han conservat fins als nostres dies. L’exposició, de format virtual, presenta 112 documents procedents de 24 arxius municipals de la XAM de la demarcació de Barcelona, gestionats per l’equip d’arxivers itinerants de l’OPC, amb una selecció de documentació organitzada en quatre àmbits al voltant del fenomen de la industrialització: el control de l’Administració, la gestió industrial, les instal·lacions i màquines i, finalment, els obrers i les obreres.

Per la difusió del patrimoni

L'objectiu de les activitats que la Diputació organitza anualment per la Setmana dels Arxius és donar a conèixer els arxius a la ciutadania com garants de la gestió i conservació del nostre patrimoni documental amb el compromís per a un desenvolupament sostenible. Per la seva part, l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) reconeix, a través dels Premis Bonaplata, aquells projectes que tenen com a finalitat l’interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya.

Aquest reconeixement respon a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 9 "Indústria, innovació i infraestructures”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix