Núria Marín durant la presentació de la Càtedra UB-DIBA sobre Comunicació clara aplicada a l’Administració Pública. Foto: Judit Contreras / Diputació de Barcelona

14/07/2022 14:00 h

Presidència

Presentació de la Càtedra UB-DIBA sobre Comunicació clara aplicada a l’Administració Pública

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha detallat que les administracions públiques han «d’intentar que el llenguatge administratiu sigui un llenguatge accessible per les màximes persones possibles». Ho ha fet durant la presentació, aquest dijous, de la Càtedra UB-DIBA sobre Comunicació clara aplicada a l’Administració Pública, en un acte que ha tingut lloc a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona.

Marín també ha defensat que cal «aconseguir que la comunicació de l’administració sigui clara de cara a les persones que s’hi han de relacionar», fet pel qual cal «preparar i formar a les generacions actuals perquè tinguin sensibilitat» mitjançant la transformació de l’actual «llenguatge administratiu perquè tothom ho pugui entendre».

La càtedra, que realitzarà activitats de formació, recerca i divulgació i transferència de coneixement, pot ser beneficiosa per garantir el principi de seguretat jurídica facilitant el coneixement i comprensió del llenguatge administratiu, pal·liar els efectes de la bretxa digital, afavorir la comprensió de la ciutadania i la participació en la construcció de l’espai públic, o millorar la imatge de l'Administració davant la ciutadania, gràcies a una comunicació més directa, fluida, comprensible i amable, entre d’altres.

Durant el primer any, la Càtedra analitzarà la qualitat comunicativa dels documents de la Diputació de Barcelona per obtenir un diagnòstic sobre les febleses i fortaleses de la comunicació que es dirigeix al ciutadà. Una de les accions principals del segon any serà la creació d’un Thinking Lab que aporti solucions a la comunicació de la DIBA en l’àmbit de la gestió tributària. El tercer any estarà dedicat a recopilar i publicar tot el coneixement generat, així com a establir aliances amb altres administracions per promoure els beneficis de la comunicació clara aplicada a les administracions públiques.

La directora de la càtedra i catedràtica de Filologia de la UB, Estrella Montoliu, ha destacat la necessitat de simplificar la comunicació entre la administració i la ciutadania, per la qual cosa era necessari «el compromís institucional, l'anàlisi de la producció de comunicacions, i la renovació de la cultura comunicativa, per tal de posar l'usuari al centre d'aquest procés»«El nostre grup de recerca és multidisciplinari i, aquest, un projecte "cremallera", que vol acostar, cosir, organitzacions que fins ara han funcionat de manera diferenciada».

Per la seva banda, el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, ha destacat la qualitat de l'equip que constitueix aquesta càtedra que, a més, «implica un compromís profund, una manera d'entendre l'Administració amb la qual ens identifiquem»«Aquest projecte no és només important per als administrats -ha afegit-, sinó que modifica estructuralment la direcció de les coses. No és l'administrat el que ha d'estar obligat a entendre, sinó l'administració la que s'ha de fer entendre»«Facilitar -ha subratllat- ha de ser el nord de l'administració dels recursos».

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 16 “Pau, justícia i institucions sòlides”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix