Autors de la guia "Prevenció de la inseguretat per mitjà del disseny d’espais", durant el col·loqui de presentació. Foto: Sergi Ramos / Diputació de Barcelona

14/03/2023 09:30 h

Seguretat ciutadana

Presentació d'una guia didàctica per dissenyar espais públics segurs

La Diputació de Barcelona ha editat la guia Prevenció de la inseguretat per mitjà del disseny d’espais, els autors de la qual són tres professionals de l’Associació Catalana per a la Prevenció de la Inseguretat a través del Disseny Ambiental (ACPIDA). La publicació aborda la metodologia de prevenció del delicte a través del disseny ambiental (CPTED per la seva abreviatura en anglès, crime prevention through environmental design) i recull propostes en actuacions urbanístiques per evitar l’atracció de la delinqüència i conductes incíviques i, alhora, millorar la percepció de seguretat de la ciutadania.

La guia tracta, de manera molt visual i didàctica, aspectes com la il·luminació, la visibilitat i el manteniment dels espais, tant en ciutats consolidades com en nous creixements urbans. Entre les recomanacions per millorar la seguretat hi ha fomentar la presència de persones a l'espai públic per generar una vigilància informal contínua, promoure la participació comunitària i evitar aquells elements que dificulten la visibilitat d’un indret (com ara tanques opaques).

En l’acte de presentació, aquest dilluns 13 de març, el diputat d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Pere Pons, va destacar que «la seguretat ha de ser un vector més en l’àmbit de l’urbanisme».

La sessió va comptar amb la participació dels tres autors de la publicació: Anna Almécija, jurista, criminòloga i vicepresidenta de l’Associació Catalana per a la Prevenció de la Inseguretat a través del Disseny Ambiental (ACPIDA); Òscar Chamorro, inspector en cap de la Policia Local de Badia del Vallès, criminòleg i membre de l’ACPIDA; i Laia Soriano-Montagut, advocada, tècnica urbanista, professora col·laboradora del grau de Criminologia de la UOC i membre de l’ACPIDA.

La presentació va anar a càrrec de Joan Miquel Capell, cap del Gabinet de Prevenció i Seguretat de la Diputació de Barcelona. Al llarg de les intervencions, es va posar de manifest la importància de treballar de forma transversal i coordinada entre els diferents professionals i disciplines per dissenyar espais que millorin la qualitat de vida, la interrelació i la convivència de la ciutadania.

La publicació es pot adquirir gratuïtament en format digital a la Llibreria de la Diputació de Barcelona.

Aquesta publicació de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 3 “Salut i benestar”, 5 “Igualtat de gènere” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”.  Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix