Hort urbà REGREEN, al recinte de l'Escola Industrial de Barcelona. Foto: Xavier Subias / Diputació de Barcelona

19/12/2022 14:00 h

Acció Climàtica

Presentació de l'hort urbà REGREEN, projecte pilot sobre l'ús d'aigua regenerada

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i el conseller delegat d’Aigües de Barcelona, Felipe Campos, així com regidors de Medi Ambient de l'Hospitalet de Llobregat, Gavà, Sant Climent de Llobregat, el Papiol, Sant Boi de Llobregat i Pallejà, han assistit a l'acte de presentació del projecte pilot d’innovació REGREEN, que vol demostrar el potencial de l’ús de l’aigua regenerada per a l’agricultura hidropònica a l’entorn urbà.

El projecte, liderat per la Diputació, Aigües de Barcelona i Cetaqua; s'ha inaugurat aquest dilluns al recinte de l’Escola Industrial de Barcelona. 

Barcelona és la segona ciutat que acull aquest projecte pilot, després de Cornellà de Llobregat. Marín ha recordat que «l’aigua és un factor d’inclusió social» i l’hort urbà REGREEN «és una mostra prometedora del que podem arribar a aconseguir perquè ningú quedi exclòs». Per això, «la corporació afavorirà que aquest revolucionari hort urbà recorri diverses poblacions per donar a conèixer les potencialitats de l’aigua regenerada».

Al seu torn, Campos ha incidit en la necessitat de «seguir fomentant el desplegament de l’aigua regenerada no només per a usos ambientals sinó també per a usos agrícoles, urbans o industrials per tal de millorar la resiliència hídrica de les ciutats de l’àrea metropolitana».

Què és l’agricultura hidropònica?

L’agricultura hidropònica consisteix en el cultiu de plantes utilitzant substrats minerals enlloc de sòl agrícola, cosa que permet estalviar consum d’aigua i fertilitzants, així com obtenir uns cultius d’alta qualitat mitjançant el control de les dosis de nutrients. Aquests cultius es poden desenvolupar en condicions desfavorables, un fet que suposa un gran avantatge respecte a l’agricultura mitjançant reg convencional.  

Solucions circulars per frenar el dèficit hídric

En el context actual d’emergència climàtica i d’alerta per sequera a part de Catalunya, el dèficit hídric del territori evidencia que cal apostar per solucions circulars. Per això, és necessari promoure recursos hídrics alternatius, com l’aigua regenerada, que són l’opció més sostenible per afrontar aquest gran repte. El canvi climàtic provocarà, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), una reducció del 22% de recursos hídrics al litoral català l’any 2050.

Aquesta acció respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 6 "Aigua neta i sanejament", 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”, i 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix