Presentació de la sisena edició del Festival Zero, que tindrà lloc del 24 de febrer al 29 de març. Foto: Diputació de Barcelona

08/02/2023 14:30 h

Cultura

Presentació de la sisena edició del Festival Zero

El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, juntament amb l’alcaldessa de Sant Andreu de la Barca, Ana Alba Aguilera, i els membres de la Cia. Pagans, Núria Clemares i Marc Fernández, en representació de les companyies participants en el festival; han presentat aquest dimecres a l’auditori del CERC, al Pati Maning de Barcelona, la sisena edició del Festival Zero, que tindrà lloc del 24 de febrer al 29 de març, amb quatre espectacles innovadors que busquen captar nous públics al territori, amb funcions a cinc municipis: Sant Andreu de la Barca, Sant Joan Despí, Barberà del Vallès, Llinars del Vallès i Tordera.

Els equipaments teatrals que formen part de Teatres en Xarxa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, i que acolliran les funcions són: el Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès, el Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca, el Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí, el Teatre Auditori de Llinars del Vallès i el Teatre Clavé de Tordera.

Durant la seva intervenció, Garcia Cañizares ha destacat que «la característica a ressaltar del Festival Zero és que porta les arts escèniques i la cultura arreu del territori»«Cal crear nous públics i facilitar l’accés de la ciutadania a la cultura i, d’altra banda, cal que els nostres teatres puguin tenir una programació estable, gràcies al treball en xarxa i a l’economia d’escala», ha dit el diputat. I ha afegit que «ens pertoca com a administració programar propostes escèniques singulars com aquestes». També ha assenyalat que aquesta 6a edició mostra com el festival s’ha consolidat, malgrat els anys de pandèmia.

Per la seva banda, l'alcadessa de Sant Andreu de la Barca, Ana Alba Aguilera, ha remarcat que l’«objectiu de Teatres en Xarxa és programar espectacles de qualitat amb la col·laboració de l’administració, els ajuntaments i la Diputació de Barcelona».  I ha explicat que «es pretén acostar als espais escènics propostes basades en la proximitat dels espectadors, que podran  viure experiències actives més enllà de seure al pati de butaques»«Són unes propostes ben diferents quant a gèneres i llenguatges, per atraure també el públic jove», ha dit.

En representació de les companyies, Núria Clemares i Marc Fernández de la Cia Pagans, han manifestat el seu «agraïment als municipis que treballen en xarxa i que tenen ganes de fer coses, guanyar espectadors i implicar-se»«Per a les companyies sense gaire pressupost, com les nostres –ha dit- és molt complicada la distribució». Han volgut també expressar que «falta sobretot públic jove al teatre, i cal reflexionar i seguir treballant per acostar aquest públic als espectacles».

Muntatges no convencionals

Els quatre espectacles que conformen la programació del festival d’enguany busquen oferir al públic experiències gairebé immersives amb muntatges no convencionals, de vegades representats en espais diferents del pati de butaques.

"La metamorfosis de Gregor" és l’espectacle de El Aedo Teatro, interpretat per Diego Olivares, que convida a reflexionar sobre la dependència dels joves de les xarxes socials. Amb una posada en escena basada en l’estètica dels videojocs i els mons virtuals, el muntatge explica la història d’un jove de 16 anys que fuig de l’assetjament dels companys de classe reclòs a la seva habitació. Des de la seva solitud, en Gregor decideix posar la seva vida en mans dels seus seguidors a les xarxes que hauran de decidir quina música ha d’escoltar, amb quina roba s’ha de vestir o si ha d’anar a classe o no.

"Spiralis" és l’espectacle multidisciplinari de la Cia. Bool que barreja dansa, acrobàcia i la manipulació d’objectes. Els seus intèrprets, Boris Ribas i Olga Lladó, representen dues energies en moviment que construeixen en directe una espiral que trasllada l’espectador a un món de camins, inspirat en els trànsits de la vida.

"Paraules que trenquen ossos", de la Cia. Pagans, és un espectacle escrit i dirigit per Núria Clemares, qui també l’interpreta juntament amb Mònica Mar, i que ha rebut el Premi de la Crítica a Millor espectacle de carrer. El muntatge proposa que l'espectador utilitzi el telèfon mòbil per connectar amb l’entorn i les històries ancestrals.

Finalment, "Iaia" és un obra de teatre documental i multidisciplinar de la companyia Mambo Project, que convida l'espectador a connectar amb les mares dels seus pares per reconstruir i reviure els records personals. 

Activitats complementàries

Amb la voluntat de fomentar la implicació i participació dels espectadors en el festival i fer especial incidència en la creació de públic, en paral·lel a les funcions, cada espai escènic organitza activitats complementàries com ara tallers, performances o sessions de dinamització prèvies i posteriors als espectacles.

Teatre Auditori de Llinars del Vallès
•    Divendres 24 de febrer, 19 h i 21 h: "Iaia"
•    Dissabte 25 de febrer, 12 h: "Spiralis"
•    Dissabte 25 de febrer, 19 i  21 h: "Paraules que trenquen ossos"

Teatre Clavé de Tordera
•    Divendres 10 de març, 20 h: "La metamorfosis de Gregor"
•    Dissabte 11 de març, 17 h: "Spiralis"
•    Dissabte 11 de març, 19 i  20.30 h: "Paraules que trenquen ossos"

Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca
•    Divendres 17 de març, 20.30 i 21.15 h: "Paraules que trenquen ossos"
•    Dissabte 18 de març, 18 h: "La metamorfosis de Gregor"
•    Dissabte 18 de març, 20 h: "Iaia"

Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès
•    Divendres 17 de març, 20 h: «La metamorfosis de Gregor»
•    Dissabte 18 de març, 20 h: «Spiralis»

Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí
•    Dissabte 25 de març, 20 h: "La metamorfosis de Gregor"
•    Diumenge 26 de març. 20 h: "Iaia"

El suport de la Diputació de Barcelona al Festival Zero respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix