L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, i la Cap de l’Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona, Elisabet González, durant el lliurament de la distinció. Foto: Diputació de Barcelona

24/01/2025 13:03 h

Quatre destinacions de Barcelona distingides a Fitur

Una quarantena de destinacions han rebut a Fitur el distintiu de Destinació Turística Intel·ligent (DTI), atorgat per SEGITTUR. Quatre d’elles pertanyen a la província de Barcelona: Vilanova i la Geltrú, Esplugues de Llobregat, Calella i el Berguedà.

El programa Destinació Turística Intel·ligent és un projecte promogut per la Secretaria d'Estat de Turisme i té l'objectiu de millorar la competitivitat de les destinacions turístiques sense perdre de vista la qualitat de vida dels residents. Per fer-ho, cada destinació planteja estratègies i accions en cadascun dels cinc àmbits d'actuació: governança, innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat. La metodologia del programa es basa en un conjunt de 97 requisits i 261 indicadors, que són els que permeten fer les avaluacions periòdiques i establir els plans d'actuació per materialitzar a aquestes millores de forma estable en el temps.

Vilanova i la Geltrú està adherida a la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTI) des de 2021 i el passat mes de juny va completar l'Informe Diagnòstic i Pla d'Acció DTI, condició necessària per a la consolidació de la ciutat com a Destinació Turística Intel·ligent. Durant aquest període, amb el suport i el finançament de la Diputació de Barcelona, el municipi ha iniciat accions per assolir els objectius de millora continua que comporta ser membre de la destinació. Vilanova ha assolit una nota mitjana del 52,5% en el grau de compliment dels requisits de la metodologia DTI, 10 punts per sobre de la mitjana estatal (42,3%). Aquesta nota s'obté a partir del conjunt de puntuacions obtingudes en els eixos avaluats: sostenibilitat, amb un 57,8%; accessibilitat, amb un 60,4%; governança, amb un 48,8%; innovació, amb un  37% i tecnologia, amb un 48%.

Pel que fa al Berguedà, es va sumar a la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents el 2023, amb l’objectiu de construir un model de turisme més modern, sostenible i connectat amb les necessitats de la comarca i els visitants. El passat octubre, la comarca va ser  la primera destinació supramunicipal de la província en fer la diagnosi i elaborar les línies estratègiques per a la seva conversió a Destí Turístic Intel·ligent amb finançament de fons Next Generation i amb l’assessorament de la Diputació de Barcelona. Els resultats obtinguts situen el Berguedà amb una nota mitjana del 50,9% en el grau de compliment dels requisits de la metodologia DTI, per sobre de la mitjana estatal (42,3%). 

Esplugues de Llobregat es va incorporar al projecte de Destinacions Turístiques Intel·ligents mitjançant l’elaboració de l’Informe Diagnòstic i el Pla d’Acció per a la transformació en Destinació Turística Intel·ligent, l’octubre de 2024. El distintiu certifica els avanços de la ciutat, que segons l’avaluació destaca en aspectes com la transparència i participació o les tecnologies aplicades a la governança, entre d’altres.

Per la seva banda, Calella forma part de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents des del 2022 i va completar l’informe diagnòstic a final de 2024. Amb l'obtenció d'aquest distintiu, Calella reafirma el seu compromís per consolidar-se en una destinació turística intel·ligent i dona compliment d’execució a una part del Pla de Sostenibilitat Turística de Calella finançant amb càrrec als Fons Next Generation. 

Una xarxa de valor per a les destinacions

La Xarxa Destinació Turística Intel·ligent està integrada per més de 600 membres, entre administracions públiques, organismes i entitats públiques i privades. Es va constituir el febrer de 2019 per transformar les destinacions turístiques cap a un model de gestió intel·ligent, digital i sostenible. 

La Diputació de Barcelona, com a promotora de la Xarxa Destinació Turística Intel·ligent, treballa per consolidar la província com una Destinació Turística Intel·ligent (DTI). Es preveu que el projecte tingui un impacte directe en la promoció del turisme sostenible i l'optimització dels recursos turístics a la província de Barcelona i contribueixi a la recuperació econòmica del sector turístic, especialment en l'àmbit rural i de municipis petits, generant noves oportunitats de negoci i ocupació.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix