La Diputació de Barcelona col·labora en la recuperació i naturalització de les basses als Jardins de les Heures. Foto: Òscar Ferrer / Diputació de Barcelona

22/07/2024 13:00 h

Infraestructures

Recuperació i naturalització de les basses dels Jardins de les Heures

La Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l'Institut Municipal Parcs i Jardins de Barcelona i Galanthus, ha restaurat i naturalitzat les basses ornamentals dels Jardins de les Heures de Barcelona, amb l’objectiu de potenciar la biodiversitat de la zona i enfortir la xarxa ecològica que connecta les poblacions d'amfibis amb les del Laberint d'Horta.

L'actuació ha inclòs diverses intervencions com la impermeabilització de les basses, la renovació del sistema hidràulic, la construcció de rampes rugoses per facilitar la circulació de la fauna i la plantació de diverses espècies de plantes aquàtiques com Lotus (Nelumbo sp.), lliri groc (Iris pseudacorus) i nenúfar blanc (Nymphaea alba); fet que ha permès eliminar l'ús de tractaments químics per mantenir l'aigua neta gràcies a les seves característiques fitodepuradores.

Les plantes subministrades pel Viver de Tres Pins de Parcs i Jardins han assegurat que els inòculs de macro invertebrats siguin autòctons de l'àrea de Barcelona. Així mateix, s'ha realitzat un manteniment periòdic i s'han fet seguiments regulars per monitoritzar la qualitat de l'aigua i l'evolució de les poblacions de fauna.

Cal destacar que les basses s'han convertit en punts de reproducció per a molts invertebrats com l'Hydra i els escorpins d'aigua Nepa cinerea. També han començat a tornar els amfibis, com la granota verda i la reineta.

A més, s'ha incrementat la presència de plantes helòfites i hidròfites per millorar la capacitat autodepuradora de les basses i fomentar l'arribada d'amfibis, entre altres espècies, i s'han col·locat gabions de pedra per ampliar la zona de plantació i crear nous espais d'amagatall per a la fauna.

En el marc d’aquest projecte, també s'han instal·lat panells informatius per sensibilitzar els visitants sobre la importància de respectar aquests nous ecosistemes, i s'ha prohibit de manera indefinida l'entrada de gossos al parc per evitar nous episodis de vandalisme.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles" i número 15 “Vida d'ecosistemes terrestres”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS. 

Comparteix