Escola Mare de Déu de Montserrat de Malgrat de Mar | Foto: Diputació de Barcelona

16/02/2023 15:58 h

S'instal·len a Malgrat de Mar calderes de biomassa per escalfar dues escoles

Les escoles Mare de Déu de Montserrat i Marià Cubí i Soler han substituït les seves calderes de gas. L’actuació té un cost de gairebé 300.000 euros, un 90% del qual subvencionat per la Diputació de Barcelona.

L’Ajuntament de Malgrat de Mar ha substituït per calderes de biomassa les antigues instal·lacions de gas que escalfaven les escoles Mare de Déu de Montserrat i Marià Cubí i Soler. Es tracta d’una actuació que ha tingut un cost de 296.705 €, dels quals 267.035 € els subvenciona la Diputació de Barcelona a través del programa Renovables 2030.

Les noves calderes de biomassa produeixen prop de 249.000 kWh/any i cobreixen les necessitats de calefacció de les dues escoles. Amb el canvi de gas a biomassa com a font d’energia, l’Ajuntament estalviarà gairebé 10.000 euros anuals en la factura energètica i reduirà en 50 tones a l’any les emissions de CO2 a l’atmosfera.

El diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha visitat, aquest matí, les instal·lacions amb l’alcaldessa de Malgrat, Sònia Viñolas, i el regidor de Medi Ambient, Óliver Sánchez-Camacho. Gomar ha destacat que «la Diputació de Barcelona ha liderat la primera acció d’implantació massiva de renovables a Catalunya». D’altra banda, Sánchez-Camacho ha assegurat que «el municipi fa un pas important per reduir les emissions contaminants, però també per crear consciència energètica».

Renovables 2030 al Maresme

El programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona té com a objectiu impulsar actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i dels costos energètics locals. Les inversions són relatives a plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic.

Al Maresme, subvencionarà amb més de 7,4  milions d’euros projectes climàtics de gran impacte. L’execució d’aquestes actuacions comportarà un estalvi d’emissions de CO2 de més de 2.600 tones i una reducció de l’import de la factura energètica dels ajuntaments de més de 2 milions d’euros anuals. El programa ha rebut un total de 34 sol·licituds de municipis maresmencs, de les quals el 76% són per a projectes fotovoltaics; l’11,76%, per a biomassa i el 26,47%, per a enllumenat públic.

Aquesta actuació respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 7 “Energia assequible i no contaminant”, 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”, i 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix