L'itinerari de vianants es fa paral·lel a la carretera que enllaça el nucli històric amb l’actual nucli urbà de Sant Martí Sarroca. Foto: Diputació de Barcelona

15/02/2023 10:00 h

Sant Martí Sarroca enllesteix un itinerari de vianants més segur i accessible

El diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, juntament amb l’alcalde de Sant Martí Sarroca, Josep Maria Padullés, acompanyats de regidors i tècnics municipals, van fer una visita aquest dimarts a les obres que porta a terme la Diputació del camí de vianants que comunica amb el nucli històric de Sant Martí Sarroca, on hi ha el castell de Sant Martí i l’església romànica de Santa Maria. Les obres compten amb un pressupost de 705.223,65 euros, aportats en un 77,5 % per la mateixa Diputació i el 22,5 % restant, per l'Ajuntament.

Les obres, que es preveu que estiguin acabades el mes d'abril, garantiran la seguretat dels vianants en aquest nucli, així com també la dels veïns del barri de la Roca.

Durant la visita a les obres, el diputat Pere Pons, va remarcar que la voluntat de la Diputació de Barcelona és, un cop finalitzada aquesta actuació, de traspassar a l'Ajuntament aquest tram de carretera que enllaça el nucli històric amb l’actual nucli urbà de Sant Martí Sarroca. Pons va assenyalar que «aquest és un tram de carretera que no té continuïtat cap a altres municipis, sinó que és d’ús local, per la qual cosa és lògic que es converteixi en un vial municipal».

Les actuacions que s’estan fent en aquest tram se centren en la creació d’aquest itinerari de vianants situat en el marge esquerre de la carretera i a nivell de calçada, aprofitant l’espai existent entre la plataforma de la carretera i les finques confrontades. Allà on sigui possible, especialment al tram entre el pont sobre la riera de les Anguiles i el camí de la Font, l’itinerari tindrà una major amplada, cosa que permetrà la plantació d’arbrat i la creació d’una zona d’estada per gaudir del paisatge.

L’obra inclou la construcció d’una passera adossada al pont existent sobre la riera de les Anguiles i una altra passera en el pont existent sobre el torrent Sec, per tal de connectar el nou itinerari amb les voreres actuals del tram urbà. També preveu la construcció de tres plataformes elevades en els punts on la carretera és més estreta i una major afluència de vianants, per tal que els vehicles redueixin la velocitat de forma que es prioritzi la mobilitat del vianant sobre el vehicle, aconseguint així la pacificació de la via.

L’actuació incorpora una millora del drenatge actual de la carretera amb la canalització de la cuneta actual del marge esquerre, així com la millora d’alguns dels serveis bàsics de subministrament, com és la xarxa d’aigua potable.

Així mateix, s'instal·larà un sistema d’enllumenat públic de baixa intensitat per tal de respectar i preservar l’entorn paisatgístic de la contaminació lumínica. Per completar l’actuació, també està previst la col·locació de balises encastades de baixa intensitat al llarg de l’itinerari i només es preveuen fanals en el tram de l’itinerari més proper al nucli urbà entre el pont de les Anguiles i el camí de la Font.

Visita a castell de Sant Martí

Després de la visita a les obres del nou itinerari de vianants, el diputat Pere Pons, amb l’alcalde Josep Maria Padullés, van visitar les dependències del castell de Sant Martí, una edificació documentada per primera vegada el 966, quan fou conquerit i reconstruït per Galí, fundador del llinatge Santmartí.

Aquest conjunt monumental ha sofert diverses intervencions al llarg de la història. L'any 1963 es van dur a terme treballs de reconstrucció que li van donar la fesomia actual, amb àmbits reconstruïts sense cap mena de rigor històric.

Actualment, el castell, de propietat municipal, ofereix diferents serveis per fer-hi activitats i celebracions. L’Ajuntament de Sant Martí Sarroca ha demanat al Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) el seu ajut i participació en la realització de noves actuacions en el conjunt del recinte.

Aquesta actuació respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 "Salut i benestar", número 9 "Indústria, innovació i infraestructures" i número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix