La Diputació de Barcelona treballa en l’abordatge de la violència masclista per garantir espais i entorns segurs de pràctica esportiva per a les dones. Foto: Ground Picture / shutterstock.com

04/04/2025 14:00 h

Esports

Suport als municipis en l'abordatge de les violències masclistes en equipaments esportius

L'activitat física i l'esport no són aliens a la xacra social de la violència masclista, una vulneració dels drets humans que provoca danys i patiments físics, sexuals o psicològics, tant en l’àmbit públic com en el privat. En aquesta línia, la Diputació de Barcelona ha presentat, aquest divendres, 4 d'abril, durant la celebració de la jornada "L’abordatge de la violència masclista en l’àmbit esportiu" dins del cicle de jornades "Dones i esport", la guia per a l'Elaboració del Protocol per a l’abordatge de violències masclistes en els equipaments esportius municipals, amb l'objectiu d'analitzar i trobar solucions a aquesta problemàtica.

La guia té com a finalitat generar espais esportius segurs i lliures de violències. Una eina operativa per al personal tècnic d’esports dels municipis de la província de Barcelona que els faciliti l'elaboració d'un protocol de prevenció i reparació de les situacions de violència masclista en l'àmbit esportiu, adaptant el document model a les necessitats municipals i realitat local.

Durant la trobada, que ha estat virtual i a la qual han assistit més de 120 participants, s’han presentat dues experiències. Representants de l’Ajuntament de Viladecans i de l’Ajuntament de Granollers han exposat els protocols que han treballat en els darrers anys i que estan aplicant en els seus municipis. Els dos consistoris han coincidit en la importància d’aplicar aquests protocols amb coordinació entre tots els actors implicats per tal d’aconseguir espais segurs, lliures de violències masclistes.

La inauguració de la jornada ha estat a càrrec del diputat d’Esports i Activitat Física de la Diputació de Barcelona, David Escudé que ha destacat “el ferm compromís de la Diputació en impulsar polítiques i accions concretes per fer de l’esport un espai segur per a tothom”. Per això, ha remarcat, “hem creat la línia estratègica Dones i esport, que impulsa, al llarg de tota la vida de les dones, programes d’activitat física continuada, i treballem per dotar d’eines i recursos -com el protocol que avui presentem- que permetin detectar, prevenir i actuar davant la violència masclista en aquest àmbit".

La cloenda l’ha fet la diputada de Feminismes i Igualtat, Raquel Albiol, recordant que “l’àmbit esportiu tampoc s’escapa d’aquesta xacra” i com d'important és "actuar de manera coordinada entre tots els agents polítics, esportius, per acabar amb aquestes violències". I ha afegit que "és molt important l'acompanyament i la detecció".

“Dones i Esport”

Amb el programa "Dones i Esport", la Diputació de Barcelona impulsa la pràctica esportiva femenina al llarg de totes les etapes de la vida, posant especial èmfasi en la lluita contra el sedentarisme juvenil i treballant per aconseguir la paritat en l’àmbit esportiu, tant a nivell federatiu com en l'activitat física no competitiva. Aquest compromís es materialitza a través de diverses accions impulsades conjuntament per l’Àrea d’Esports i Activitat Física i l’Àrea de Feminismes i Igualtat, amb la col·laboració dels ens locals de la província de Barcelona.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 ”Salut i benestar", número 5 "Igualtat de gènere" i número 10 “Reducció de les desigualtats“. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix