Representants de les empreses i serveis turístics del Vallès Occidental que han rebut la Certificació Biosphere Sustainable Certified 2022. Foto: Diputació de Barcelona

23/02/2023 11:30 h

Turisme

Una trentena d’empreses del sector turístic del Vallès Occidental reben la Certificació Biosphere

32 empreses i serveis turístics del Vallès Occidental (4 noves i 28 la renoven) han rebut la Certificació Biosphere Sustainable Certified 2022, impulsada per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç i que reconeix les bones pràctiques en gestió sostenible de les empreses turístiques i serveis, en un acte celebrat aquest dimecres al Consell Comarcal del Vallès Occidental. 

Les empreses i serveis turístics que ahir van rebre la certificació s’han adherit al programa Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere, impulsat per la Diputació de Barcelona amb el suport de l’Institut de Turisme Responsable (ITR) i la Cambra de Comerç de Barcelona per garantir la qualitat i sostenibilitat dels serveis turístics, basant-se en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. L’objectiu final és estendre la cultura de la sostenibilitat turística a les empreses, serveis turístics i destinacions de les comarques de Barcelona.

La nova Biosphere Sustainable Certified, que substitueix el distintiu Biosphere Commited Entity, permet millorar el posicionament de l’empresa o servei en relació al turisme sostenible i li dona més visibilitat a escala nacional i internacional. La certificació, que enguany rebran prop de 600 empreses i serveis turístics de les comarques de Barcelona, està oberta a totes aquelles empreses privades i ens públics que vulguin millorar la seva gestió interna i la seva imatge social comprometent-se amb la sostenibilitat.

Lliurament del certificat Punt d'Informació Turística

Durant l’acte, també es va lliurar la certificació com a Punts d’Informació Turística a 29 empreses i serveis turístics (5 noves i 24 la renoven) de la comarca, que passen a complementar l’oferta de les oficines de turisme per tal d’informar i assessorar el visitant durant la seva estada.

L’any 2013 la Diputació de Barcelona va començar a implantar el programa Punts d’Informació amb una prova pilot a dues comarques en què més de 30 establiments, equipaments i serveis turístics van ser acreditats com a Punts d’Informació Turística. Des d’aleshores, s’hi han sumat totes les comarques de Barcelona i, actualment, ja són 609 els Punts d’Informació Turística de la província de Barcelona. L’objectiu del projecte és dotar les comarques d’un major nombre de Punts d’Informació Turística (ja siguin entitats públiques o equipaments/serveis turístics privats) que ajudin a complementar el servei d’atenció al visitant i oferir a aquests nous equipaments les eines per informar, orientar i acompanyar el visitant en la seva estada. La iniciativa pretén ser un que s’ofereix en el territori amb la voluntat de crear una xarxa d’informació turística publicoprivada. Així mateix, l’acreditació com a punt d’informació turística permet el reconeixement formal de la tasca d’informar i assessorar que molts dels establiments i serveis turístics ja duen a terme.

El programa s’implanta a través de cicles formatius, que inclouen sessions formatives, sessions de coneixement del territori i un taller destinació de cada una de les comarques, per enfortir tant el coneixement com les relacions entre els participants.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir