El diputat de Participació, Marc Serra, a l'acte d'inauguració de la VI Trobada Ibèrica de Pressupostos Participatius, celebrada a Vic. Foto: Diputació de Barcelona

12/06/2024 12:00 h

Govern Obert

Vic acull la VI Trobada Ibèrica de Pressupostos Participatius

Compartir experiències i coneixements sobre l’aplicació de sistemes participatius i com poden contribuir al desenvolupament sostenible. Aquest és un dels principals objectius de la VI Trobada Ibèrica de Pressupostos Participatius, que del 12 al 14 de juny aplega càrrecs electes i experts nacionals i internacionals, al Seminari de Vic. Inclou conferències, taules de debat i d’experiències, així com espais de reflexió. L’esdeveniment compta amb el suport tècnic i econòmic de la Diputació de Barcelona.

A l’acte de benvinguda, d'aquest dimecres, hi ha assistit el diputat de Participació de la Diputació de Barcelona, Marc Serra, juntament amb l’alcalde de Vic, Albert Castells, i el president de l’Organització Internacional de la Democràcia Participativa, president de la Xarxa Portuguesa de Municipis Participatius i alcalde de Valongo, José Manuel Ribeiro.

Al torn de pararaules, el diputat Serra ha destacat “l’enorme responsabilitat dels governs locals per donar resposta a fenòmens com la involució democràtica” i la desafecció política després que “el 51% de la població espanyola, i el 60% de la portuguesa, no van anar a votar a les últimes eleccions europees”. En aquest sentit, Serra ha reivindicat el paper de la Diputació de Barcelona a l’hora de donar suport als municipis amb polítiques de participació i ha recordat que “els pressupostos participatius són el recurs més demanat, amb una mitjana d’entre 40 i 50 a l’any”. Tot i que representen una petita part del pressupost dels municipis, Serra ha assenyalat que “per a molts ciutadans és la primera experiència en democràcia participativa i tenim el repte que sigui el més satisfactòria possible perquè hi tornin amb més ganes i impliquin més persones”.

De la seva part, l'alcalde de Vic ha remarcat que la ciutat disposa de 700.000 euros per a projectes participatius en l’actual mandat i l’equip de govern “sempre reflexiona sobre com han de ser els pressupostos participatius i si s’ha d’augmentar aquesta quantitat”.

Per últim, Ribeiro ha qualificat els pressupostos participatius com un “instrument central per enfortir els sistemes democràtics”. Ha finalitzat la seva intervenció assegurant que “els mecanismes de democràcia participativa són un exercici de poder” i que “la participació dels ciutadans millora 'de facto' les polítiques públiques i tenen un impacte estructural en els nostres municipis”.

Les jornades de dijous i divendres

Durant les sessions de dijous, els ponents analitzaran el marc general dels pressupostos participatius a Catalunya, Espanya i Portugal. També es farà una trobada de la xarxa de municipis participatius i de la xarxa europea per a la innovació democràtica, la deliberació, la participació i l’educació de la ciutadania.

En l’última jornada, aquest divendres, s’exposaran casos de participació i moviments ciutadans. A continuació, l’arquitecta social Itziar González farà la conferència de cloenda sobre l’experiència d’arquitectura social participativa, es farà una lectura de les conclusions i, durant el tancament de les jornades, s’anunciarà la ciutat organitzadora de la VII Trobada.

L’Ajuntament de Vic es va comprometre el 2022 a Cascais, a Portugal, a organitzar la VI edició d’aquest esdeveniment que promou l’Oficina de planeamento participaçao de Portugal, l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP), i l’entitat Coglobal.

L’objectiu de promoure la participació ciutadana activa

La Diputació de Barcelona ofereix suport econòmic per fomentar la participació ciutadana en la definició, implementació i avaluació de les polítiques públiques i l’enfortiment de la ciutadania activa en municipis de més de 5.000 habitants, consells comarcals, mancomunitats i consorcis locals. En aquest àmbit, a més, ofereix assessorament i acompanyament tècnic en el desenvolupament de projectes, a través de processos de consulta, deliberació, decisió, implementació i avaluació.

L’organització d’aquestes jornades de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 9 "Indústria, innovació i infraestructures",  10 "Reducció de les desigualtats", i 16 "Pau, justícia i institucions sòlides". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix