Plaques al Casal Montserratina de Viladecans. Foto: Ajuntament de Viladecans

25/01/2023 14:40 h

Acció Climàtica

Viladecans instal·larà fotovoltaiques d’autoconsum i millorarà l’eficiència de l’enllumenat públic

Viladecans disposarà d’una vintena d’instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum ubicades en cobertes municipals. El projecte l’han presentat aquest dimecres el diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, i l’alcalde del municipi, Carles Ruiz. La ciutat també renovarà part de l’enllumenat públic per fer-lo més eficient energèticament. Les dues actuacions permetran reduir en més de 600.000 euros anuals la factura energètica municipal i estalviar 745 tones d’emissions de CO2 a l’any. L’energia verda produïda superarà els 1.500 MWh anuals.

Gomar ha recordat que Renovables 2030 «és la primera acció d’implantació massiva d’energia verda a Catalunya». D’altra banda, Ruiz ha explicat que «amb aquests projectes, les dependències municipals arriben a una autosuficiència energètica d’entre el 20% i el 30%, però la idea és arribar a cobrir el 100% de les nostres necessitats en un màxim de dos o tres anys». L'alcalde, a més, ha remarcat que «oferim també a les comunitats de propietaris participar dels sobrants d'aquesta energia que produïm, generant així comunitats energètiques». 

Gairebé 1,5 milions per a instal·lacions fotovoltaiques

Un dels dos projectes preveu la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum a 20 equipaments i emplaçaments municipals: aparcament de Ponent, edifici Can Calderon, edifici de Manteniment i logística, Centre Obert Can Palmer, Teatre Atrium. Camp Municipal de Beisbol, Poliesportiu Montserratina, poliesportiu Pòdium, camp de futbol Torre Roja, Escola bressol La Marina, Escola bressol La Muntanyeta, Escola Amat Targa, Escola Can Palmer, Escola Doctor Trueta, Escola El Garrofer, Escola Pau Casals, Casal de l’Alba-Rosa, Biblioteca Can Xic, Ateneu de Cultura Popular Can Batllori i Casal de la Gent Gran de Can Pastera. L’import dels projectes té un cost de prop d’1,5 milions d’euros que es completen amb un ajut de quasi 826.000 euros del programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona. Amb aquesta actuació es deixaran d’emetre gairebé 560 tones de CO2 a l’atmosfera. La producció energètica renovable serà d’1.160 MWh i el consistori reduirà l’import de la factura en 511.000 euros anuals. 

Un enllumenat públic més eficient

L’Ajuntament de Viladecans també planeja la renovació i manteniment d’un miler de punts amb tecnologia LED en diverses vies: avinguda de Ballester, avinguda de Josep Tarradellas, avinguda del Mil·lenari, avinguda Segle XXI , avinguda Olof Palme, carrer Tecnologia, avinguda Roureda i carrer de Pablo Picasso. L’import de l’actuació s’eleva a 350.000 euros, dels quals 315.000 seran subvencionats per la Diputació de Barcelona. L’estalvi anual de la factura energètica serà de 115.000 euros i la producció energètica verda serà de prop de 385 MWh. L’estalvi d’emissions de CO2 serà de 185 tones anuals.

L’impacte de Renovables 2030 al Baix Llobregat

El programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona subvencionarà amb prop de 14 milions d’euros projectes climàtics de gran impacte de municipis del Baix Llobregat. L’execució d’aquestes actuacions comportarà un estalvi d’emissions de CO2 d'unes 8.780 tones i una reducció de l’import de la factura energètica dels ajuntaments de més de 6 milions d’euros anuals. La producció energètica renovable serà de gairebé 19.500 MWh l’any.   

Aquesta acció respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 7 “Energia assequible i no contaminant”, 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”, i 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix