Comparteix

Equipaments

Promoció de l’activitat física

CONTEXT

© SariMe / Shutterstock.com

Segons dades de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) del 2014, el 14,5% dels espanyols són obesos i s’estima que el 46,7% tenen sobrepès. També es calcula que, el 2030, un de cada cinc espanyols tindrà obesitat.

Una alimentació deficient, amb un contingut elevat de greixos i pobra en fibra, sumada a una manca habitual d’exercici físic, són les causes principals de l’obesitat i de les malalties que s’hi associen. Fer exercici físic enforteix el cos i augmenta l’alliberament de serotonina, que millora l’estat d’ànim i contribueix a regular el cicle del son.

S’ha demostrat científicament que la pràctica regular d’activitat física té nombrosos beneficis per a la salut física i mental, els quals es tradueixen en una millora de la qualitat de vida de les persones. L’OMS recomana que les persones adultes facin un mínim de trenta minuts d’activitat física cada dia.

 

OBJECTIU

  • Desenvolupar polítiques de salut que promocionin l’activitat física aprofitant la xarxa d’equipaments.
  • Sensibilitzar la població sobre els beneficis de fer regularment exercici físic i activitats que promoguin la salut.
  • Potenciar els equipaments com a espais que fomenten i faciliten la pràctica d’exercici físic diari, amb l’objectiu de potenciar uns hàbits de vida saludables i un estil de vida actiu.

PROPOSTES I RECOMANACIONS

  • Conèixer el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), elaborat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per donar resposta a l’increment del nombre de persones obeses i amb sobrepès, i desenvolupat d’acord amb l’estratègia mundial de l’OMS i l’estratègia NAOS. 
  • Col·locar cartells o una senyalística motivadora perquè les persones usuàries optin per fer servir l’escala en comptes de l’ascensor. La informació motivadora s’ha de col·locar d’una manera visible i en punts estratègics de l’edifici, com ara a la recepció, al costat de l’ascensor o a les escales.
  • Instal·lar zones d’aparcament per a bicicletes al costat de l’entrada dels equipa-ments, vigilades i segures, per potenciar l’ús de la bicicleta entre les persones usuàries. Desplaçar-se a peu o amb bicicleta és una forma molt eficaç d’integrar l’activitat física en la rutina diària. A més a més, aquesta mena d’activitat s’associa amb uns nivells baixos d’incidència de diabetis, d’hipertensió, de sobrepès o d’obesitat.
  • Sempre que sigui possible, instal·lar l’aparcament per a bicicletes a una distància màxima de vint-i-cinc metres amb relació a l’accés principal de l’edifici. L’aparcament ha de garantir un nombre mínim de places, corresponent al 5% del total d’ocupants freqüents de l’edifici.

EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA

LEGISLACIÓ I NORMATIVA

ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA


Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat

Data de l'última actualització:
dc., 12 de maig 2021 04:46:53 +0000