Diputació de Barcelona
Entorn urbà i salut
 
Eines per incorporar la perspectiva de la salut en les actuacions municipals
 

Go-along o "entrevistes en moviment"

Kusenbach, M.
2016

Enllaç al recurs: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/146613810343007

Format:
Article científic
Població a la qual s'adreça:
Població general i població en situació de vulnerabilitat
Objectiu:

Captar, mitjançant entrevistes en profunditat realitzades "en moviment" per l'entorn quotidià de la persona entrevistada, les seves percepcions, reflexions, memòries i valors vinculats a elements o aspectes de l'entorn físic que recorre cada dia, i que solen ser insignificants o invisibles per a la persona aliena.

Metodologia:

Els Go-along, o "entrevistes en moviment" tenen lloc en l'entorn quotidià de la persona entrevistada.

L'entrevistador acompanya l'entrevistat mentre realitzen l'entrevista, que al seu torn es nodreix dels estímuls que van apareixent en recórrer el barri.

Hi ha diferents modalitats de go-along: amb ruta predeterminada, a peu, en bicicleta, en cotxe... encara que la modalitat "natural", en la qual l'entrevistat lidera la ruta i en determina tant el recorregut com la durada, ha demostrat ser la versió que té més potencial per a apoderar a la persona i permetre a l'entrevistador accedir als aspectes més quotidians del seu dia a dia.

L'entrevista es pot gravar i transcriure per després ser analitzada i codificada en una anàlisi de contingut, així com complementada amb la presa de fotografies, el mapatge del recorregut, i altres tècniques similars.

Oportunitats i limitacions:

Al contrari que en altres tècniques qualitatives com l'observació o l'entrevista, l'entrevista en moviment o go-along té el potencial d'accedir a alguns dels aspectes transcendents i reflexius de l'experiència viscuda in situ.

Especialment indicat en zones poc valorades o consolidades i sotmeses a transformacions futures, ja que pot donar llum sobre elements o aspectes de l'entorn que, aparentment convencionals o fins i tot insignificants, són valorats per la població local que el recorre diàriament.

Permet una aproximació sensible al lloc i la seva significació, revelant els vincles de les persones amb l'indret, i amb el potencial de permetre incloure o respectar aquests aspectes de cara al disseny de transformacions futures.

És una tècnica qualitativa que es pot complementar bé amb l'ús de tècniques quantitatives (ex. enquestes) i amb l'ús d'indicadors quantitatius.

Indicadors:
Percepció i autonomia de les persones al barri.
Percentatge de persones que senten que pertanyen al barri / a la comunitat.
Percentatge de persones que senten que poden influir en el seu entorn.
Distància des de l'habitatge a un espai públic obert (verd / no verd).
Freqüència d'ús d'equipaments públics (ex. biblioteca, centre cultural, instal·lacions esportives...).
Tipus i freqüència de l'ús del transport públic.
Temàtica:
Cohesió i capital social Espai públic Infraestructura verda Mobilitat i accessibilitat Equipaments i serveis Habitatge i comunitats veïnals
Vincle amb la salut:
Social Física Mental
Escala de l'àmbit d'estudi:
Barri (o superior) Habitatge / carrer / edifici / espai públic acotat Illa / conjunt d'edificis o espais
Fase d'aplicació:
Diagnosi i pre-projecte Monitoratge i avaluació Implementació
Enfocament metodològic:
Qualitatiu / Participatiu