Comparteix

Habitatge

Ventilació

CONTEXT

© DeltaOFF / Shutterstock.com

Aquesta fitxa tracta d´abordar la necessitat d’una correcta ventilació dins de l´habitatge com a factor a considerar per les seves conseqüències positives en relació a la salut.

La ventilació és necessària per mantenir la qualitat de l'aire interior dels habitatges. Cal tenir present que si no es ventila correctament, respecte l'època de l'any, hi poden haver moltes pèrdues energètiques. En canvi, si s'aprofiten les inèrcies tèrmiques naturals, es pot millorar la qualitat ambiental i disminuir el consum energètic dels habitatges. (Veure Fitxa "Intercanvis energètics no controlats")

Llegir +/-

Una ventilació adequada permet disminuir la concentració de contaminants (cocció d'aliments, olors, dutxes, aerosols de neteja domèstica, tabac, disminuir la concentració del gas Radó...), millorar la qualitat de l'aire interior i reduir les patologies respiratòries. Alhora, una ventilació adequada evitarà les humitats, i per tant, l'aparició de fongs i floridures a la llar i la producció de toxines fúngiques, les quals poden ocasionar problemes respiratoris i reaccions al·lèrgiques. (Veure fitxa "Humitats").

A més a més, per a un bon control climàtic de manera passiva de l´interior dels habitatges, és recomanable la ventilació creuada, com un factor de confort que fa circular l´aire entre dues façanes de diferents orientacions i permet regular la temperatura interior. La ventilació creuada amb un sistema de control i regulació solar, evita o disminueix la instal·lació de sistemes artificials de climatització i, per tant, afavoreix la no generació de contaminants que poden afectar a la salut pública.(Veure fitxa "Fonts de risc ambiental").

El canvi climàtic genera una major necessitat d´edificis amb la capacitat de resoldre de forma passiva el confort a través d´estratègies bioclimàtiques. En les diferents zones climàtiques de Catalunya s´estima un potencial entre el 30% i el 90% d´aconseguir confort a l´estiu únicament a través de la ventilació passiva.

 

OBJECTIU

  • Millorar la qualitat ambiental interior de l'habitatge i per tant la qualitat de vida dels seus residents.
  • Conscienciar a l’usuari de la importància de ventilar correctament sense generar pèrdues energètiques.

PROPOSTES I RECOMANACIONS

Propostes i recomanacions per a persones usuàries

  • Fer un ús actiu i adequat dels sistemes de ventilació natural de l’habitatge:
    • A l'estiu, controlar l'entrada de calor per mantenir la casa fresca. Tancar finestres i enfosquir les cambres durant el dia per protegir-se de la calor i obrir a la nit aprofitant les hores més fredes per mantenir la temperatura interior i de parets, terres i sostres, baixa.
    • A l'hivern, ventilar la casa 5 minuts al dia és suficient per garantir la renovació d'aire i així es minimitzen les pèrdues energètiques. Durant el dia recollir les cortines per deixar entrar el sol directe; a la nit és preferible tancar porticons i persianes perquè augmenten l'aïllament tèrmic del vidres, que són dels punts per on entra més fred. Un dia a la setmana cal ventilar 20 minuts, preferiblement en hores d'assolellament natural de la casa.
  • Disposar de la superfície de ventilació natural necessària a l´interior de l´habitatge. En cas que aquesta no sigui suficient, caldrà disposar de sistemes de ventilació artificial.
  • Disposar d´obertures que afavoreixin les ventilacions creuades a l´interior de l´habitatge.
    • Aconseguir espais on la distància recorreguda pel corrent d´aire entre dues obertures de façanes oposades sigui com a màxim 5 vegades l´altura lliure entre plantes. En cas de ventilació unilateral la distància ha de ser com màxim el doble de l´altura lliure
    • La superfície de buits cap a l´exterior d´una estança ha de ser almenys el 5% de la superfície útil d´aquesta estança
  • En cas disposar d’un habitatge construït o rehabilitat amb criteris d’eficiència energètica, on aquest sigui prou estanc per evitar infiltracions d’aire (veure fitxa "Intercanvis energètics no controlats") té molt sentit instal·lar-hi una ventilació mecànica amb recuperador de calor, o el que també s’anomena com a ventilació per doble flux (veure experiències de referència en aquesta fitxa). Aquest sistema permet controlar la qualitat de l’aire d’una forma energèticament eficient, assolint alts nivells de confort i de puresa d’aire, molt beneficiós per la salut i vital per persones amb problemes respiratoris.


Propostes i recomanacions per a l´administració

Tothom pot fer un anàlisis del seus hàbits de ventilació, gestió de portes, finestres, cortines, etc i introduir-hi millores. Des de l'àmbit local el que poden fer els ajuntaments al respecte són:

  • Campanyes de sensibilització, divulgació o educació ciutadana per informar dels beneficis d’una adequada ventilació, que eviti els guanys energètics a l’estiu i les pèrdues energètiques a l’hivern. Haurà de permetre donar a conèixer a les persones usuàries els resultats d’una bona gestió (estalvi energètic, confort tèrmic, etc.).
  • Control de l’adequació dels projectes d’obra nova i gran rehabilitació a les necessitats d’una ventilació natural adequada.
  • Incorporació a les ordenances municipals de criteris que permetin millorar l’eficiència energètica dels habitatges de manera passiva: ventilació natural, ventilació creuada, patis, xemeneies de ventilació, etc.

EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA

  • Sistema de doble flux per a la ventilació d’habitatges. Mètode que extreu l'aire viciat de la cuina i dels banys, i que simultàniament, agafa aire nou de l'exterior i l’insufla en els dormitoris i els salons. Mitjançant un recuperador de calor s´aprofita l´energia tèrmica acumulada a l´aire viciat abans de ser expulsat per cedir-la al nou aire que es distribuirà temperat a dins de l’habitatge reduint el consum d´energia. A més, el recuperador disposa de filtres que redueixen la presencia de partícules contaminants a l´aire d´admissió. 
  • Programa d’auditories de pobresa energètica de la diba. Formació i informació als usuaris sobre la correcta ventilació.
  • IV Encuentro Edificación – Universidad Politécnica de Madrid. Conferencia de Santiago Pascual (SIBER ZONE) sobre la qualitat de l´aire interior com a experiència pràctica de rehabilitació integral d´edificis. 
  • L’estàndard passivhaus. Metodologia de disseny i construcció d‘edificis de molt baixa demanda energètica. Un dels principis bàsics d’aquesta metodologia és la ventilació mecànica amb recuperador de calor. En la web vinculada es publiquen edificacions construïdes a partir d’aquest estàndard.
  • Habitatges Eco barri BedZED (Beddington Zero Energy Development). Aquest projecte té unes xemeneies de ventilació orientables que permeten un sistema passiu de renovació de l’aire sense consum elèctric. També incorporen ventilació a través del sistema de recuperació de calor. 

LEGISLACIÓ I NORMATIVA

ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA

ALTRES FITXES DE LA GUIA

  • Àmbit Habitatge. Ús i manteniment dels habitatges. Fitxa 5.4.3: Humitats
  • Àmbit Habitatge. Ús i manteniment dels habitatges.. Fitxa 5.4.1. Intercanvis energètics no controlats.
  • Àmbit Equipaments. Condicions saludables. Fitxa E08: Qualitat de l'aire interior.
  • Àmbit Planificació Urbana. Medi ambient, canvi climàtic i sostenibilitat. Fitxa PU 12. Qualitat de l'aire.

Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat

Data de l'última actualització:
dt., 11 de maig 2021 13:28:21 +0000