Per què la ciutat ha de ser verda?
06/06/2018 10:14 h.
"A les ciutats, el progrés en matèria de salut no depèn nomes de la fortalesa del seu sistema sanitari; també de la configuració del seu entorn urbà", diu l'OMS. I és que el verd urbà forma part de la nostra vida perquè avui dia resulta impossible imaginar-se l’espai públic sense aquest lloc de trobada, d’estada, de connexió amb la natura. Arbres, palmeres, arbusts, plantes de jardineria i gespes formen la “infraestructura verda” de les ciutats. I en sortim beneficiats; cada vegada hi ha més evidències científiques que així ho demostren.
El paper del verd urbà és important com a regulador del clima local i dels efectes dels fenòmens meteorològics: millora les condicions de temperatura, esmorteix les riuades, ajuda a filtrar l’aire, regula el vent, preserva la biodiversitat, etc. Posant un exemple, s’ha trobat que l’ombreig i la transpiració dels arbres ajuda a reduir la temperatura al voltant d’uns 5ºC. I també s’ha comprovat que els arbres col·locats de manera adequada a prop dels edificis redueixen les necessitats d’aire condicionat un 30% i estalvien entre un 20% i un 50% de calefacció.
Però aquesta “infraestructura verda” també és beneficiosa des del punt de vista de la salut i el benestar de les persones. L’evidència científica és molt extensa, però s’ha trobat relació directa entre la presència de verd urbà i la disminució de problemes a l’embaràs, millora de la salut mental, millors capacitats socials o reducció de l’estrès. De fet, hi ha estudis que demostren que a França 7 de cada 10 persones escullen la seva residencia en funció de la proximitat a espais verds; o a Anglaterra que 9 de cada 10 persones fan servir els espais verds, situant-lo com l’espai públic més utilitzat, molt per sobre de les sales de concert, teatres i espais esportius.
El punt de partida per poder disposar d’una jardineria pública urbana de qualitat comença amb una bona planificació que permeti permet optimitzar els recursos i fer front als diferents reptes i necessitats. En aquest sentit, des de la Diputació de Barcelona redactem els Plans Directors del Verd Urbà que analitzen i diagnostiquen l’estat global del verd en totes les seves vessants, amb l’objectiu d’establir unes estratègies i criteris de gestió. Perquè ens trobem que el model urbà actual ja no satisfà les demandes que la societat reclama a aquest hàbitat, que no aconsegueix mantenir ni millorar la qualitat de vida dels seus habitants.
Hem de situar, altre cop, les persones en el centre de les polítiques urbanes, el nostre hàbitat ha de millorar la seva salut i proporcionar-nos un marc adient per al desenvolupament social i personal.
Josep-Ramon Mut, diputat d'Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona