“El sector del teixit tècnic està en creixement”

Carles Pérez, enginyer tèxtil

Carles Pérez és enginyer tèxtil, va estudiar a l’Escola de Teixits de Canet de Mar, ha treballar al sector privat i ha tingut empresa pròpia. Des de fa onze anys és investigador d’Eurecat.

Del camp de l’empresa al camp de la investigació.

Investigant no t’avorreixes mai. Tot i que jo sempre he estat lligat als departaments d’I+D. En aquest àmbit no hi ha rutina perquè cada projecte és diferent. Voltes molt, vas a fires, els clients et plantegen problemes, fas formacions a les empreses.

Investigar vol dir que sempre estàs buscant solucions.

I de vegades et venen al cap quan dorms! I llavors has de provar-ho i potser no surt bé.

La dificultat de la recerca.

En recerca té el mateix valor si tens èxit, com si no. Del procés se n’aprèn sempre i dels errors, de vegades, se n'aprèn més.

Es investigador d’Eurecat

Si, treballo al CRTT, tenim un conveni amb la Diputació.

En quin àmbit treballes?

Treballo tant en projectes públics com en projectes privats. En l’àmbit públic ens presentem a convocatòries a nivell europeu.

I com són els projectes que desenvolupeu?

Són projectes d’indústria 4.0. Ara estem engrescats en un projecte per intentar aconseguir zero defectes en el tissatge d’una tecnologia tèxtil. No puc concretar-ho molt perquè encara s’està treballant i estem en vies de patent. Imaginem-nos una màquina que quan teixeix poden haver-hi defectes com forats o agulles trencades. Per analitzar-ho col·loquem dispositius que visionen constantment el procés i en el moment en què troben un defecte salten.

Això com es controla?

Hi ha diverses unitats dins Eurecat que treballem en aquest projecte, jo m’encarrego de la part tèxtil, però també hi ha fotònica, que s’encarrega de les càmeres, intel·ligència artificial, que fa l’algoritme que ha d’interpretar les imatges.

I quan una empresa us encarrega un projecte?

És una altra línia de treball. Per exemple, una empresa ens demana un teixit per a una funció molt concreta. En aquest cas és l’empresa la que paga tot el desenvolupament del projecte. Així i tot, des d’Eurecat també els assessorem perquè s’acullin a alguna subvenció pública d’investigació.

En quin moment es troba el sector?

El sector del tèxtil relacionat amb la moda ha baixat moltíssim. Però nosaltres ens dediquem al teixit tècnic i aquest està en creixement. Es nota a les fires del sector, com la més important, a Frankfurt. L’evolució és constant i arriba a tots els camps de la indústria. Per exemple, trobem teixit tècnic a sectors tan diferents com el mèdic, l’automoció, l’aeronàutica o l’esport.

Com funcionen els encàrrecs?

Ve una empresa i ens demana un prototip amb unes determinades propietats i característiques. Nosaltres el desenvolupem, busquem els materials i la tecnologia més adients. Fem el prototip i els assajos pertinents per veure si compleix els requeriments desitjats. Anem fent modificacions fins a aconseguir-lo. Finalment, fem la transferència tecnològica a l’empresa, els ajudem a posar-lo en màquina fins que entra en producció.

I cap a on s’encamina la indústria?

El camí és la sostenibilitat. Les properes inversions en recerca van destinades a aquesta línia.