Portes obertes: mostrant una professió de futur

El Departament Tèxtil Moda de l’Institut Domènech i Montaner, ubicat a l’Escola de Teixits propietat de la Diputació de Barcelona, va celebrar portes obertes, el dissabte 25 de març passat, per donar a conèixer els cicles que s’hi imparteixen de la família professional del tèxtil, la confecció i la pell.

Jornada de portes obertes al centreEls futurs estudiants de l’INS Domènech i Montaner, i les seves famílies, van omplir l’aula magna de l’Escola de Teixits, el dissabte 25 de març per conèixer tots els detalls dels cicles que s’hi imparteixen. Els visitants van poder-se passejar per les aules i la nau industrial noucentista que acull la maquinària i en la qual s’hi imparteixen les classes pràctiques.

Els docents, encarregats de les xerrades van destacar la importància que els joves escullin estudis que els motivin. “Si us agrada aquest món, us ho passareu molt bé, però un avís, aquí us farem treballar molt!”, els va dir Mariona Lloveras, una de les professores del centre. També van destacar que s’estableix una connexió molt directa entre els continguts que es treballen i el món professional. De fet, a banda de les pràctiques, els estudiants realitzen diverses sortides per conèixer fàbriques i assistir a desfilades.

A banda de l’equip docent, els visitants també van tenir l’oportunitat d’escoltar i parlar amb estudiants en actiu que els van explicar les seves experiències. Tots coincidien a destacar que, tant els continguts, com les pràctiques, són molt motivadors i els obren una porta de futur. Tots els participants a les portes obertes van marxar amb l’obsequi d’una bossa dissenyada i confeccionada pels estudiants.

Els cicles ofereixen la possibilitat d’incorporació al món del treball, però també són una via d’accés a la universitat. L’oferta que d’enguany està formada per dos cicles formatius de grau mitjà i un cicle formatiu de grau superior.

  • Cicle formatiu de grau mitjà Tecnologia Color i Moda. Capacita l’alumnat per a realitzar les operacions de preparació, processament i emmagatzematge posterior de primeres matèries i productes intermedis i finals, així com la preparació i conducció dels equips industrials necessaris per a l’obtenció de productes tèxtils.
  • Cicle formatiu de grau mitjà Confecció i moda. Capacita l’alumnat per a confeccionar, tant a mida com industrialment, peces complements i altres articles en tèxtil pell, així com la preparació i conducció dels equips industrials necessaris per a l’obtenció de productes tèxtils, complint amb les especificacions de qualitat, seguretat i protecció ambiental.
  • Cicle formatiu de grau superior Patronatge i moda. Capacita l’alumnat per elaborar patrons i escalats ajustats al disseny dels components dels articles i organitzar i gestionar tècnicament els processos de producció a l’àrea de la confecció industrial, actuant sota normes de bona pràctica, així com de seguretat laboral i ambiental. 

Tots tres cicles tenen una durada de dos cursos acadèmics en els quals es compagina la formació al centre educatiu i les pràctiques en empresa en dues modalitats diferents. Per una banda, els joves poden optar per la formació en centres de treball FCT, i de l’altra, la modalitat DUAL en què, amb un contracte laboral o beca, l’estudiant realitza pràctiques remunerades.