Juliol 2024 - #179
TwitterYoutube
El Diputat d'Acció Climàtica i Transició Energètica durant la benvinguda El Diputat d'Acció Climàtica i Transició Energètica durant la benvinguda

El Diputat d'Acció Climàtica i Transició Energètica durant la benvinguda

El Diputat d'Acció Climàtica i Transició Energètica durant la benvinguda

Amb un pressupost total de 47 M€ per a projectes municipals d’emergència climàtica, distribuïts entre 2024 i 2025, l'Adaptaclima 2030 és la gran novetat del programa i està reservada a l'execució de projectes i actuacions d’adaptació al canvi climàtic. Per la seva banda, Renovables 2030 és la successió natural del Programa sectorial Renovables 2030, destinada a la implantació d’energies renovables.

Visor cartogràfic amb el potencial fotovoltaic en terra Visor cartogràfic amb el potencial fotovoltaic en terra

Visor cartogràfic amb el potencial fotovoltaic en terra

Visor cartogràfic amb el potencial fotovoltaic en terra

«Aquest mapa mostra que estem en condicions de poder accelerar la transició energètica i de canviar de model energètic i apostar per un que sigui més ecològic, més barat i més segur.» va afirmar Marc Serra a la presentació del visor. Els millors terrenys per a la instal·lació de fotovoltaiques són els antropitzats, els sòls nus urbans i els sòls urbanitzables no desenvolupats.

Si necessiteu saber quines actuacions d’adaptació podeu justificar, en podeu consultar el llistat a la pàgina web del programa Adaptaclima 2030.

Percentatge executat del programa sectorial per l’emergència climàtica Percentatge executat del programa sectorial per l’emergència climàtica

Percentatge executat del programa sectorial per l’emergència climàtica

Percentatge executat del programa sectorial per l’emergència climàtica

Un cop acabat el període de justificació s’ha executat el 86 % dels projectes relacionats amb el programa d’emergència climàtica amb un total de 618 projectes justificats pels 310 ajuntaments beneficiats.

Les inversions majoritàries s’han adreçat a la millora de l’eficiència de l’enllumenat públic exterior amb la instal·lació d’enllumenat LED.

Anar a dalt

Transició energètica

Participem en la jornada «Les Comunitats Energètiques a l’Alt Penedès i el Garraf»

El 19 de juny vam aclarir al Castell de Castellet (Alt Penedès) les diferències entre comunitats d’energies renovables i comunitats ciutadanes d’energia, a més d'explicar com estem impulsant les darreres des d'una perspectiva municipal i gràcies al suport de l'Oficina d'Impuls a les Comunitats Energètiques de la Diputació de Barcelona.

Anar a dalt

Adaptació al canvi climàtic

Darreres novetats del Life eCOadapt50

En un any i mig, el projecte europeu d'adaptació al canvi climàtic ha aconseguit mobilitzar i reunir, a través dels living labs, a més de 400 persones, agents diversos d’administracions públiques, sectors econòmics, entitats i ciutadania, que han treballat conjuntament per a la cocreació d’accions d’adaptació al canvi climàtic.

Anar a dalt

Contaminació atmosfèrica

 

Al nostre web podeu consultar les ubicacions actualitzades de les unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica i de les unitats de partícules. També hi trobareu els darrers estudis lliurats als ajuntaments.
 

Anar a dalt

Residus i Economia circular

Les solucions tecnològiques per a deixalleries, protagonistes de la tercera jornada del servei ASDE

A la sessió celebrada a Collbató es van compartir experiències al voltant de com la tecnologia implantada dona resposta a les necessitats de la deixalleria, tant pel que fa al registre d'entrades i sortides, com a la identificació d'usuaris o el treball de les dades recopilades, així com les opcions que té la ciutadania a l'hora de fer-ne consultes. 

Anar a dalt

Governança

Conclusions del seminari «L’impacte de la calor i les solucions bioclimàtiques com a resposta»

Aquest mes de juny s’ha iniciat el Cicle de seminaris tècnics d’adaptació i naturalització de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i així es comença a implementar el pla de treball del grup de treball que porta el mateix nom.

Models de gestió de preus dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics

D'ambdues sessions del seminari tècnic organitzat per la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat es desprèn que la normativa ens demana una estació de càrrega de 150 kW cada 60 km, i garantir una potència d'1 kW instal·lada per cada vehicle elèctric. Aquests objectius europeus implicaran un fort creixement en els anys vinents. 

Anar a dalt

Recursos

Al juliol s'ha publicat el número 1 del butlletí digital del Life eCOadapt50 que liderem des de l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica. Us hi podeu subscriure per rebre'l cada sis mesos per estar al dia dels avenços en adaptació al canvi climàtic que fem des del projecte europeu. Hi trobareu informació del desenvolupament del projecte al territori i als sectors econòmics, així com entrevistes als seus diferents actors i les pròximes accions i activitats.

Sota el lema «Comparteix l'espai públic!», del 16 al 22 de setembre celebrem La Setmana Europea de la Mobilitat 2024 i hi participem amb una sèrie de recursos que els ens locals ens podeu sol·licitar.

Anar a dalt

Agenda

icona de calendari 14 de juliol: Us capbusseu amb nosaltres?

icona de calendari 15 i 17 de juliol: amb les dues sessions sobre «Electrificació de consums tèrmics i gestió de la demanda elèctrica», continua la sèrie de seminaris tècnics en línia per la transició energètica local i justa.

icona de calendari 16 de juliol: inscripcions obertes per a la I Jornada del Cicle Local de l'Aigua: L'abastament d'aigua potable municipal en el context de sequera.

Bon estiu!

© iStock.com / xavierarnau © iStock.com / xavierarnau

© iStock.com / xavierarnau

© iStock.com / xavierarnau

Com la majoria de vosaltres, el butlletí e-Ambient marxa de vacances per carregar les piles. Tornem al setembre per informar-vos de l'activitat de la Gerència de Serveis de Medi Ambient.

Us desitgen un molt bon estiu, arreu on sigueu!

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors