12/12/2018 01:46 h.
Celebrem la jornada de la 17a edició del Cercle de Comparació de Serveis Socials
Una metodologia i mitjà per impulsar millores en els Serveis Socials Bàsics (SSB).
El dimecres 12 de desembre s’ha celebrat la Jornada del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials de la Diputació de Barcelona, a l’edifici Migjorn.
Es tracta de la trobada final de la dissetena edició del Cercle, - en la qual han participat 64 ens locals -, una metodologia i mitjà per impulsar millores en els Serveis Socials Bàsics (SSB), des del punt de vista de l’eficàcia i de l’eficiència en la gestió.
La jornada ha estat inaugurada per Meritxell Budó, vicepresidenta segona i presidenta delegada de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, que ha destacat les novetats del Catàleg de Serveis 2019 i dels recursos oferts als ajuntaments i a les entitats socials. També ha demanat col·laboració als municipis, que el mes de gener rebran una enquesta de satisfacció sobre els productes de Diputació de Barcelona del Mandat 2016-2019, amb l’”objectiu d’adaptar els recursos que oferim a les necessitats dels ajuntaments i, també, avançar en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, perquè des del món local tenim molt a aportar”- ha dit Budó.
Budó ha ressaltat que els municipis, amb el suport de Diputació de Barcelona, estan fent un esforç per destinar més recursos als Serveis Socials Bàsics, que han passat en 5 anys de 14 euros per habitant a 60 euros per habitant. I ha afegit que, juntament amb els recursos, calen també millores organitzatives per avançar en l’eficiència, la qualitat i l’equitat dels serveis, així com cap a un model d’atenció centrat en la inclusió i cohesió social.
Durant la trobada, a més de presentar els resultats del Cercle, ha tingut lloc la ponència “Governança i creació de valor públic” de Marc Esteve, professor del Departament de direcció general i estratègia d'ESADE i professor titular de Gestió Pública Internacional a la School of Public Policy del University College London (UCL). Esteve ha ressaltat que estem en un canvi de model de govern basat en la governança, en què l’administració que ha de crear valor públic, oferir eficiència i qualitat de serveis públics, i liderar la relació entre diferents actors. D’altra banda, els ciutadans han de ser emprenedors i corresponsables, les ONGs han de ser independents econòmicament i les organitzacions privades han de ser socialment responsables.
També hi ha hagut una taula rodona per debatre entorn d’un dels reptes socials més importants, “L’exclusió residencial i el seu impacte als serveis socials locals”, amb la participació d’Albert Sales, assessor a la Tinença d’Alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona; Joan Batlle, director de Programes Socials de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, i Albert Terrones, cap de la Secció d’Habitatge de l’Ajuntament de Mataró.