Projecte de col·laboració entre les escoles municipals Fàtima i La llar

Projecte de col·laboració entre les escoles municipals Fàtima i La llar

Municipi: Terrassa

Ens impulsor: Servei d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa

Contacte: fatima@terrassa.cat

Més informació de l'experiència


Descarrega fitxa

 

Projecte en què col·laboren una escola d’educació especial i una altra de persones adultes, per afavorir la formació i la relació de l’alumnat dels dos centres.

Un dia a la setmana, alumnes de l’escola Fàtima, d’educació especial, participen en activitats planificades dels grups de PFI d’Arts Gràfiques i Serigrafia i del PreCAM de l’escola d’adults La Llar, segons la metodologia d’aprenentatge basat en projectes.

Objectius

  1. Adquirir les habilitats necessàries per participar en tallers que afavoreixin l’adquisició d’autonomia personal.
  2. Accedir a formació específica i especialitzada que promogui la igualtat d’oportunitats.
  3. Afavorir la creació de vincles de relació amb els altres alumnes.
  4. Sensibilitzar les famílies i els futurs professionals sobre la importància de fomentar la inclusió laboral i la relació amb joves amb diversitat funcional.
  5. Establir vies de col·laboració entre els centres educatius que promoguin l’aprenentatge i que ajudin a la inclusió educativa del jovent amb diversitat funcional.

Persones destinatàries

Els alumnes de secundària i transició a la vida adulta de l’escola Fàtima i els de PreCAM i PFI d’Arts Gràfiques i Serigrafia de l’escola La Llar.

Metodologia

La planificació s’organitza sobretot amb documents compartits en l’entorn Google i per correu electrònic, tot i que es fan reunions presencials de seguiment i coordinació amb els docents i els responsables de coordinació per començar el projecte, fer-ne el seguiment i tancar-lo.

Els docents són els responsables de presentar el projecte a l’alumnat, a més d’acompanyar-lo i donar-li suport en les activitats de formació, fer l’avaluació individual i proposar activitats d’inclusió per a totes dues escoles.

Des de la direcció dels centres, es fan les propostes dels diferents grups d’alumnes, es recull la informació necessària per a l’avaluació de les diferents propostes i es du a terme el seguiment i la supervisió del projecte.

L’alumnat de l’escola La Llar aprèn a compartir espais i experiències, a incloure col·lectius d’altres centres en el funcionament quotidià de l’aula i a enriquir-se de l’aprenentatge en la diversitat del grup. L’alumnat de PFI se sent més implicat en les activitats, ja que pot aportar els seus coneixements més tècnics de taller i ensenyar processos de treball als companys de l’escola Fàtima, fet que afavoreix l’augment de l’autoestima i la pròpia seguretat.

 

Fases

  1. Coordinació de les dues direccions i organització dels grups dels centres.
  2. Presentació del projecte i dels centres a l’alumnat.
  3. Sessions del primer trimestre a les escoles i al Taller de Cuina de La Llar.
  4. Sessions del segon trimestre als diferents tallers del PFI.
  5. Sessions del tercer trimestre participant en el projecte de PreCAM.
  6. Cloenda del curs amb l’alumnat de totes dues escoles.

Recursos humans

Els responsables del projecte són la direcció del centres i els docents coordinadors. El personal tècnic és el professorat especialitzat dels tallers.

Recursos materials i espais

Els materials necessaris són els són els abonaments del transport públic per fer els trasllats a les escoles i el material fungible propi dels tallers d’arts gràfiques i serigrafia i de la cuina. Es fan servir els espais especialitzats dels tallers de La Llar.

Cost i fonts de finançament

El preu del transport públic per al trasllat de l’alumnat i els docents, finançat amb el pressupost ordinari de cada escola.

Punts forts

  • L’especialització dels aprenentatges oferts, amb els professorat especialista en els diferents tallers, i el treball cooperatiu entre l’alumnat dels centres, que estableix un marc inclusiu de relació.

Punts de millora

  • Fer possible que l’alumnat amb diversitat funcional, a partir dels aprenentatges rebuts al projecte, disposi d’un ventall més ampli de centres de treball.