IV Espai Confluències. Espai urbà, territori i museus: noves mirades sobre l’espai públic

Comparteix
19/06/2023 10:00 - 12:30 Estigueu pendents de les actualitzacions o.patrimonic@diba.cat

Presencial + videoformació

La reflexió sobre la humanització de les ciutats i la funció dels espais públics com a entorns per a la convivència, ha esdevingut una qüestió rellevant en les polítiques públiques a escala local. En la cerca d’espais urbans més habitables, amables i humans, els equipaments culturals poden desenvolupar un paper important, allotjant una multiplicitat de funcions que estableixin relacions diverses amb la ciutadania i facilitin territoris més fluids i menys fragmentaris.

La reflexió sobre la humanització de les ciutats i la funció dels espais públics com a entorns per a la convivència, ha esdevingut una qüestió rellevant en les polítiques públiques a escala local. En la cerca d’espais urbans més habitables, amables i humans, els equipaments culturals poden desenvolupar un paper important, allotjant una multiplicitat de funcions que estableixin relacions diverses amb la ciutadania i facilitin territoris més fluids i menys fragmentaris.

Quin ha de ser el paper dels museus en les polítiques urbanes i en el procés de reflexió sobre la humanització dels espais? Quines aportacions poden fer com a espais públics d’interacció i de convivència per incentivar nous usos i fomentar models d’urbanisme més inclusius? Quins rols poden desenvolupar en el procés de transformació de les ciutats i en la interpretació del territori i el paisatge urbà? Com poden participar en el rescat de patrimonis oblidats i memòries ocultes que han quedat sepultats per visions urbanístiques poc sensibles?

En la quarta edició de l’Espai Confluències vam abordar aquestes qüestions amb Francesc Muñoz, professor de geografia urbana i director de l’Observatori de la Urbanització de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Gabriela Navas, arquitecta i doctora en antropologia social. Carles García, director del Museu del Ter (Manlleu), va conduir el diàleg i el debat amb els assistents.

Vídeo complet de la sessió del passat 19 de juny.

 

PROGRAMA

  • 10:00 h: Benvinguda i presentació de la sessió | Aurèlia Cabot Mota, cap de l’Oficina de Patrimoni Cultural, Diputació de Barcelona
  • 10:05 h - 10:30 h: Francesc Muñoz, Els equipaments culturals com a catalitzadors de la ciutat humana: estratègies i narratives des de l’espai públic.
  • 10:30 h - 11:00 h: Gabriela Navas, Llindars entre l'urbà i el museu: una mirada des de l'antropologia de l'arquitectura ​​​​​​​
  • 11:00 h - 11:30: Pausa-cafè
  • 11:30 h - 12:25 h: Taula rodona:  diàleg-debat i torn obert de preguntes | modera: Carles García
  • 12:25 h: Finalització

Recupereu la conversa que es va generar al nostre fil de Twitter.

PARTICIPANTS

Francesc Muñoz | Professor de Geografia Urbana i director de l’Observatori de la Urbanització de la Universitat Autònoma de Barcelona.  Francesc Muñoz és doctor en Geografia. Ha rebut guardons com el ‘Premi a la millor tesi doctoral en atenció als valors humans en l'enginyeria’ (Càtedra Victoriano Muñoz Oms de la UPC, 2004) o el Premi Bonaplata 2014 (Premi Especial de Patrimoni) com a comissari de l’exposició La Fàbrica de la Llum, sobre la central tèrmica de Sant Adrià de Besòs. Ha publicat llibres com Urbanalización: Paisajes Comunes, Lugares Globales (Gustau Gili, 2008). Ha estat comissari de mostres com l’exposició commemorativa dels 30 Anys d’Ajuntaments Democràtics ‘Local, local! La ciutat que ve’ (2010) o de l’exposició ‘Arquitectures arran d’aigua’ amb la Fundació Mies van der Rohe (2019). Ha estat jurat en premis internacionals de prestigi com els Premis Rei Jaume I (2010), els Premis City to City (2012), o el Festival d’instal·lacions elèctriques urbanes Llum BCN Poblenou (2018). Ha estat professor a diferents universitats internacionals on imparteix seminaris regularment, com la Università IUAV di Venezia. Dirigeix la col·lecció de llibres Paraula i Paisatge (Àmbit Editorial).

Gabriela Navas Perrone | Arquitecta i doctora en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona. És presidenta d'ANTiARQ, membre de l'Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà (OACU) i coordinadora del grup de recerca en Antropologia i Arquitectura de l'Institut Català d’Antropologia i del grup de recerca sobre Control i Exclusió Social (GRECS) de la Universitat de Barcelona. La seva línia d’investigació s'ha centrat en l'exploració de les interaccions entre entorns construïts i la dimensió viscuda per les persones en l'espai urbà. Actualment és investigadora postdoctoral de la Universitat de Barcelona per al projecte europeu Curbatheri-Deep Cities i codirectora del curs de postgrau Antropologia i Arquitectura. La vida social de l'entorn construït de la mateixa universitat. 

Carles García Hermosilla | Director del Museu del Ter, a Manlleu (Osona). És llicenciat en Geografia i Història (especialitat Antropologia) i Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural per la Universitat de Barcelona. Ha treballat en diversos projectes de l’àmbit de la gestió del patrimoni cultural i els museus. Des de l’any 2004 dirigeix el Museu del Ter, que es defineix com un museu de territori i societat que treballa atent al seu entorn i promovent la participació i la implicació de la ciutadania.

 

XARXES SOCIALS

 

#confluenciesXML23  

Resultat d'imatges de dfacebook

@PatrimoniCulturalDiBa

Resultat d'imatges per a tewwter   

@patcdiba

​​​​​​​

Lloc