XXXIV Jornada Museus Locals 2022: Museus, conflictes i crisis humanitàries. El patrimoni com a eina de construcció massiva

Comparteix
22/11/2022 10:00

Paranimf de l'Escola Industrial, C/Comte Urgell, 185

 

Seminari híbrid
Organitza:   Diputació de Barcelona. Àrea de Cultura. Oficina de Patrimoni Cultural

PRESENTACIÓ

Els museus, com a institucions que serveixen a la societat, no poden restar neutrals davant els conflictes i les crisis humanitàries que sacsegen el món actual. La Jornada de la Xarxa de Museus Locals d’enguany vol abordar com podem actuar davant del conflicte i les seves conseqüències, tant pel que fa a la salvaguarda dels béns patrimonials com a les iniciatives d’acció social i humanitària, i a la tasca de reparació, memòria i educació per la pau.

La guerra d’Ucraïna, que ocupa la nostra actualitat mediàtica i política en els darrers mesos, s’ha sumat a la llarga llista de conflictes bèl·lics i altres crisis humanitàries que agiten el planeta i que tenen greus conseqüències per a la població afectada, provocant situacions de violència extrema i de vulneració dels drets humans, a més d’altres conseqüències a nivell econòmic, polític i també ambiental.  

En aquest context, els museus, com a institucions que serveixen a la societat, no poden restar neutrals sinó que cal que tinguin un paper actiu i que mantinguin ferm el seu compromís amb la comunitat i amb la construcció d’una societat basada en la pau, fent del patrimoni una eina de construcció massiva.

A la Jornada de la Xarxa de Museus Locals d’enguany vam tractar, des de diferents punts de vista, la manera com els museus poden intervenir durant i després dels conflictes i les crisis humanitàries. Abordarem la tasca de salvaguarda activa i de protecció dels béns patrimonials, al lloc i al moment del conflicte, però també vam posar sobre la taula diferents iniciatives d’acció social i humanitària que busquen donar resposta a les situacions extremes que viuen les poblacions vulnerades, sense oblidar la tasca de reparació, de memòria i d’educació per la pau que porten a terme museus situats en llocs de conflicte. 

Al final, i com a cloenda, vam gaudir d’una proposta teatral que ens va interpel·lar amb uns ulls que han transitat per un munt de paisatges cercant una terra de llibertat i d’esperança, un espectacle que fa del teatre i la cultura un lloc de trobada i de convivència.

Tota la Jornada, disponible en tres vídeos consecutius.

 

PROGRAMA

9.30 Rebuda dels assistents

10.00 Benvinguda

10.10 Ponència marc 
Construir pau en un món en crisi
| Jordi Armadans Gil, Politòleg, periodista, analista sobre conflictes i seguretat, activista per la pau i els drets humans

10.50 Ponència 
The proactive protection of museum and heritage in the event of armed conflicte
/ La protecció proactiva dels museus i del patrimoni en cas de conflicte armat | Peter Stone, Càtedra UNESCO de Protecció de Béns Culturals i Pau de la Universitat de Newcastle i President de Blue Shield International (Escut Blau Internacional).

11.30 Torn de preguntes

11.45 Pausa cafè

12.15 Taula d’experiències

  • Cultural heritage at gunpoint / Patrimoni cultural a punta de pistola | Anastasiia Cherednychenko, Doctora en Història, vicepresidenta d’ICOM Ucraïna. 
  • The Sunflower - Solidarity Community Centre at the Museum of Modern Art in Warsaw / El Girasol – Centre Comunitari Solidari al Museu d’Art Modern de Varsòvia, Polònia (intervenció en línia) | Sebastian Cichocki , conservador en cap i responsable de recerca del Museu d’Art Modern de Varsòvia (Polònia).
  • Heritage for Peace, 10 anys a Catalunya treballant per a la protecció del Patrimoni cultural en conflictes armats | Isber Sabrine, Doctor en Gestió del Patrimoni Cultural i President de l’ONG Heritage for Peace

13.15 Torn de preguntes

13.30 Dinar 

15.00 Taula d’experiències

  • El derecho a la memoria y el deber de recordar desde el Museo de la Memoria y los DDHH | Claudio Rammsy García, cap de l’Àrea d’Educació del Museu de la Memòria i dels Drets Humans de Santiago de Xile.
  • Transformar la sociedad mediante la innovación social en los museos. El proyecto EMC Inno Lab de Museo Canario. | Daniel Pérez Estévez, director de la Sociedad Científica El Museo Canario, Las Palmas de Gran Canaria.
  • Cartografies de memòria. Joves migrants generen continguts pel Museu | Imma Boj, Directora del Museu d’història de la immigració de Catalunya (Sant Adrià de Besòs).


16.00 Torn de preguntes

16.15 Taula rodona amb els ponents
Modera: Teresa Reyes i Bellmunt, presidenta d'ICOM Espanya

17.00 Espectacle teatral 
P.A.U Paisatges als ulls (adaptació) | Companyia La Fam de la Fera, dramatúrgia i direcció: Carolina Llacher

17.30 Tancament   


INFORMACIÓ PRÀCTICA

Lloc: Paranimf de l’Escola Industrial, carrer Comte d’Urgell, 187, Barcelona / seguiment en línia (Zoom).
         
Dinar:  S’oferirà un dinar als assistents en el recinte.

Les Inscripcions son gratuïtes. S'acceptaran fins el 17 de novembre

Inscripcions tancades. 

Servei de traducció simultània.

Es lliurarà acreditació d’assistència a les persones que ho sol·licitin en la inscripció.

Lloc