10/03/2023 14:38 h.

Oberta a la ciutadania la Placeta de les Filadores, nou espai en el marc de la transformació de l’Escola Industrial

Comparteix

El projecte La Industrial + avança amb l'obertura als veïns de la Placeta de les Filadores, un nou espai lliure de vehicles de 1.500 m2. El nou espai compta amb mobiliari urbà, vegetació i una obra artística de gran dimensions realitzada sobre el paviment d’asfalt per estudiants de les escoles del recinte.

Tal com ha explicat durant els parlaments, el diputat de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns de la Diputació de Barcelona, Carles Ruiz, aquest és un projecte creat per diferents escoles. El disseny gràfic del paviment l'ha dut a terme els alumnes del cicle formatiu de grau superior d'Il·lustració i Animació de l'Escola d'Art La Industrial i el mobiliari urbà ha estat elaborat pels alumnes del cicle formatiu de grau superior de Construccions Metàl·liques, del cicle formatiu de grau mitjà de Soldadura i Caldereria i dels cicles de grau mitjà i superior de Fusteria de l'Escola del Treball. «Aquest espai  - ha dit Ruiz - fins ara molt tancat i d'ús intern, es convertirà ara en un espai obert als ciutadans, una mena de "plaça de la Vila" de l'Eixample, lloc d'intercanvi entre els veïns, les administracions i els més de 800 investigadors que en un futur treballaran al recinte de l'Escola Industrial».

El projecte de la Placeta de les Filadores inclou la representació de l'entorn natural proper, recreant formes amables, evocatives del medi, juxtaposades i visualment connectades amb l'arbrat de la vorera. En diverses localitzacions hi ha jocs participatius, ja que la ciutadania és el tercer eix en què es basa el projecte perquè en formarà part com a element viu, dinàmic i canviant quan hi passegi, jugui o llegeixi, tal com ha apuntat el diputat.

També ha participat en l’acte de presentació, oberta a tota als veïns de l’Escola Industrial, el vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona, Ferran Mascarell que ha assegurat que “aquest és un dels projectes de transformació més importants que s'estan fent a l'Eixample. Aquí es construirà un referent d'una nova manera d'entendre la ciutat. Serà un nou pulmó verd sostenible que dedicarà gran esforç a preservar el magnífic patrimoni de la Escola Industrial” Durant tot el matí, s’han realitzat diferents activitats en el recinte com tallers per als més petits, circ, un cercavila o una xocolatada.

La Placeta de les Filadores, en record de les dones treballadores de la fàbrica de filatures

El conjunt d'edificis conegut actualment com a Escola Industrial té els seus orígens en la gran fàbrica de filatures de cotó creada pels germans Batlló i Barrera, una família d'empresaris olotins del tèxtil que van treballar a Barcelona a la primera meitat del segle XIX. La nova placeta de les Filadores es troba davant mateix de l'antic edifici de filatura, el més emblemàtic i característic. Segons el diputat Carles Ruiz, «amb la fàbrica en funcionament, hi treballaven moltes dones, sovint en pitjors condicions laborals que els homes. En honor a aquestes dones treballadores, la placeta de les Filadores s'ha convertit en un espai obert a la ciutadania que vol mantenir viu el record de les treballadores i la seva contribució al desenvolupament industrial».

El recinte, prop de 26.000 m2 d’espai públic, ha estat repensat per dedicar-lo al coneixement i a la innovació, incrementar el verd urbà, fer-lo més sostenible i més obert a la ciutadania. Actualment, allotja diversos equipaments administratius, docents i esportius, ocupa quatre illes de l’Eixample i és propietat, majoritàriament, de la Diputació de Barcelona. Correspon a l'antiga fàbrica de brodats dels germans Batlló, dissenyada inicialment per l'arquitecte Rafael Guastavino.

Amb aquest nou espai per a la ciutadania, la Diputació de Barcelona vol visibilitzar la primera actuació de la reforma de l’Escola Industrial, dins del projecte La Industrial + com a pol d’innovació pública i espai urbà de proximitat al servei de tots els ciutadans.

El projecte La Industrial+ estructura la transformació del recinte en tres grans àmbits:

  • Innovació científica i social: Preveu impulsar un projecte d’innovació científica i social en el qual treballin conjuntament empreses, centres de recerca i l’administració pública.
  • L’acció climàtica a la ciutat: Incorporarà millores per a un entorn urbà més saludable i contribuir a la disminució d’emissions de gasos d’efecte d'hivernacle.
  • Construir comunitat: vetllarà per preservar la memòria històrica fent valer el patrimoni arquitectònic existent i fomentarà la construcció de comunitat i identitat.

Eix 1: Innovació científica i social

L’edifici de l’antiga Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial, conjuntament amb el Paranimf, allotjarà el futur Centre Internacional per a la Innovació en els Serveis Públics (CIISP). Aquest centre treballarà en la intersecció entre ciència, tecnologia, empresa i administració pública per reformular i millorar els serveis públics a través d’un sistema de col·laboració publico-privada on empreses, centres de recerca i  Administració pública comparteixin objectius, riscos i beneficis.

Formaran part d’aquest centre el paranimf (en funcionament des del 2020), un auditori i un equipament cultural per a la realització de congressos i jornades, amb una sala principal per a 600 persones i 10 sales annexes, i una residència per a investigadors i estudiants. Es preveu que hi treballaran entorn a 800 professionals de la investigació. En conjunt, es preveu destinar 33.000 m2 a la recerca i la innovació.

En l’àmbit educatiu i social, el recinte de l’Escola Industrial acull actualment l’Escola d’Arts i Oficis, l’Escola del Treball, dues escoles d’adults, l’Institut d’Estudis Fotogràfics i l’Escola de Radiologia. Pel què fa als equipaments esportius, el recinte inclou la Piscina Sant Jordi - una de les 5 instal·lacions esportives del districte-  i un dels 2 camps de futbol, instal·lacions cabdals per facilitar la pràctica esportiva al veïnat.

Eix 2: L’acció climàtica a la ciutat

La Industrial+ entén l’espai públic com una eina de salut, de vida comunitària i d’igualtat d’oportunitats. En aquest context, el projecte incorporarà 16.000 m2 de verd urbà a l’Eixample contribuint a l’adaptació al canvi climàtic i proporcionant al veïnat un oasis climàtic i un espai de lleure.

Els eixos de vianants definits al projecte reforcen la mobilitat sostenible i configuren un itinerari d’espais públics exteriors i interiors que facilita la interconnectivitat dels diferents espais públics i equipaments. D’una banda, hi ha l’eix de vianants que actualment connecta el carrer del Rosselló amb el carrer de París i la futura obertura total prevista de tot l’eix de vianants des del carrer del Comte d’Urgell fins al carrer de Viladomat. De l’altre, hi ha l’eix ciutadà central que preveu connectar el carrer d’Urgell – a l’alçada del carrer de Còrsega - amb el carrer de Viladomat, mitjançant un bulevard cobert que travessarà l’edifici del centre d’Innovació. El cor de La Industrial+ serà aquest bulevard, amb els seus espais de formació, exposició i tallers. Un espai de trobada, obert, d’intercanvi social entre la ciutadania i les institucions allotjades.

El projecte integra també el repte d’esdevenir neutre en carboni l’any 2050. I ho farà a través d’incorporar l'eficiència energètica en els edificis del recinte. Els edificis que allotgin el pol d’innovació (que acollien fins l’any 2016 l’Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial) seran els primers de la Diputació de Barcelona en utilitzar la certificació energètica LEED. Els edificis d’alt valor patrimonial del recinte també incorporaran millores per esdevenir exemple de transició energètica per als governs municipals: integració de la fotovoltaica (amb capacitat de generar l’energia equivalent al consum de 500 llars/any), geotèrmia i d’altres tecnologies de millora d’eficiència energètica.  Per què fa al cicle de l’aigua, s’utilitzarà l’aigua freàtica i pluvial per als usos de reg del verd i la neteja del recinte, reduint l’aigua de consum humà per aquests usos i el cost energètic de potabilitzar-la.

Eix 3: Patrimoni i comunitat

El conjunt de l’Escola Industrial està catalogada com a bé cultural d’interès local (BCIL) i allotja 10 edificis amb aquesta catalogació. El patrimoni arquitectònic construït ajuda a entendre diferents períodes de la història: des de l’època de la primerenca industrialització catalana, amb els edificis de la Fàbrica Batlló, del 1869, obra del mestre de la volta catalana Rafael Guastavino, fins a la creació, de la primera escola industrial catalana, gràcies a la col·laboració entre l’arquitecte Rubió i Bellver i la Diputació, passant per les obres de l’arquitecte Manuel Baldrich, en plena època del creixement econòmic i la dictadura.

En aquest sentit, el projecte de La Industrial + preveu acollir el Centre d’Interpretació de l’Escola Industrial en l’espai del màquines de l’antiga fàbrica Batlló. El centre permetrà, conjuntament amb l’itinerari informatiu pel recinte, la divulgació i valorització del patrimoni material i immaterial del conjunt. Es recuperen espais singulars com la Sala de telers i el Paranimf, que s’incorporen a l’itinerari de visita, conjuntament amb la Sala Noble de l’edifici del Rellotge, la Capella de la Residència Ramon Llull i el vestíbul de l'Escola del Treball.

El projecte de la Industrial + s’emmarca en el Pla Clima de la Diputació de Barcelona, un programa d’actuacions a realitzar per la corporació per assolir la neutralitat climàtica d’emissions directes i l’autosuficiència energètica l’any 2030, en el conjunt dels seus centres, equipaments, accions i serveis. El Pla Clima forma part dels projectes transformador del Pla d’actuació de mandat 2020-2023, amb els objectius de desenvolupament sostenible relacionats amb l’energia i en l’adopció de mesures urgents per a combatre el canvi climàtic. L’objectiu de reduir el consum energètic dels edificis i la flota i la electrificació del 100% de totes les instal·lacions.

El projecte de La Industrial + de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 "Salut i benestar", número 10 "Reducció de les desigualtats" i número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.