Entrevistem Albert Vendrell Roca

Cap de la Secció de Suport a la Gestió Energètica Local
Gerència de Serveis de Medi Ambient
Àrea d’Acció Climàtica


 

Quin sentit té en el context actual la redacció d’un Pla clima?
Ja fa uns anys que la crisi climàtica és al centre de l’opinió pública, amb raó, i la Unió Europea n’ha fet bandera. En aquest context, el setembre de 2019, el ple de la Diputació de Barcelona va aprovar la seva declaració d’emergència climàtica, i l’any següent, com una derivada de coherència, el Pla de mandat 2020-2023 va escollir el Pla d’Energia i Clima com un dels seus 22 projectes transformadors. Actualment s’estan desenvolupant els estudis de base necessaris per a la redacció final del projecte, sota la nova denominació Pla clima. Val a destacar, però, que el Pla clima no apareix en un erm sensibilitat de la institució. Ja fa molt de temps que la Diputació de Barcelona porta a terme una tasca molt important de reducció de consums energètics, d’aigua i de producció de residus en els edificis corporatius mitjançant el Pla d'Optimització de Recursos, que el 2021 va complir 15 anys. Des d’un altre punt de vista, l’escenari creat pels fons europeus Next Generation crea un context molt favorable a la implementació del Pla Clima, ja que han vingut per finançar inversions com les que prescriu el Pla.

Quina aportació hi pot fer l’experiència de la vostra Àrea d’Acció Climàtica?
El Pla, com a projecte institucional que és, té l’impuls de l’Àrea de Presidència, però la nostra Àrea d’Acció Climàtica n’exerceix la funció d’oficina tècnica. El Pla Clima té els fonaments en la iniciativa del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia que va néixer a Europa al 2008 i que, a diferència d’altres programes dirigits als estats o a les regions, apel·la explícitament als ens locals. Per això, la nostra Àrea s’hi va involucrar amb força i des de l’inici hem estat pioners a Europa com a coordinadors del Pacte. Hem acompanyat més de 260 municipis, amb suport econòmic i tècnic, en la redacció dels seus plans d’energia sostenible i clima i en la implementació de les accions que se n’han derivat. Aquesta experiència de “portes en fora” ens ha estat molt útil per coordinar la redacció del Pla Clima. I dic coordinar perquè el Pla és el resultat d’un treball transversal, de totes les àrees, tot i que, per raons tècniques manifestes, algunes, com ara Infraestructures i Espais Naturals o Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns, ens hi hem involucrat més a fons. 


Com hi pot participar el personal de la corporació?
En aquesta primera fase del Pla, el personal de les àrees més implicades tindrà una incidència major. Molta gent ja hi ha participat directament en els estudis de base i en la configuració del Pla, a través de diverses reunions destinades a copsar la visió de la situació actual i les línies d’actuació necessàries per assolir-ne els objectius. En una segona fase, la que ha d’abordar l’activitat directa de la corporació, aquesta participació arribarà al gruix dels treballadors amb un seguit de mecanismes que els permetrà de participar-hi. Cal tenir present que la participació és un dels principis que inspiren el Pla i probablement la clau de la seva implementació.