28/11/2019 16:06 h.
Acompanyem els municipis en l’abordatge contra la problemàtica del joc i les apostes que afecta la salut pública de la ciutadania
S’aprova una moció que insta la Diputació a col·laborar amb els ajuntaments en la limitació dels salons de joc, les apostes i la seva publicitat, així com el reforç de les polítiques de prevenció de les ludopaties.
El Ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat aquest matí una moció en què se l’insta a col·laborar amb recursos tècnics i econòmics els ajuntaments per abordar la problemàtica del joc i les apostes, que afecta la salut pública dels ciutadans i les ciutadanes. Des del Grup Socialista, la nostra portaveu, Pilar Díaz, ha manifestat el suport dels i les socialistes a aquesta moció, assenyalant que per a nosaltres “és imprescindible abordar aquesta problemàtica i donar suport als ajuntaments davant l’addicció i el joc patològic, que tenen un impacte molt negatiu i unes importants conseqüències socials, personals i, fins i tot, també familiars”. Díaz ha recordat que la Diputació de Barcelona ja compta amb eines adreçades a diverses addicions, com el Protocol per a la detecció de les addicions a centres educatius de secundària, el programa de capacitació per a professionals i el centre SPOTT que dona suport als adolescents i joves i les seves famílies, que “hauríem d’acabar de dotar també amb nous continguts en aquest sentit, per donar compliment a aquesta moció i oferir polítiques de prevenció adreçades a la població més vulnerable, especialment els i les joves”.
D’altra banda, amb relació al finançament dels ajuntaments i la regla de despesa, des del Grup Socialista hem votat favorablement també a una moció que demana la flexibilització de la regla de la despesa per als ajuntaments. En aquest sentit, Pilar Díaz ha fet valer que ha arribat un moment en què els ajuntaments necessiten respirar i que “s’ha de permetre que aquells ajuntaments que han demostrat rigor en la gestió financera tinguin les eines per poder decidir, amb virtut de la seva autonomia municipal, a què es destinen els recursos i fins a on es pot arribar”. En la seva intervenció, la portaveu ha fet també referència a la comissió tècnica que està treballant en l’imprescindible reglament per determinar una manera diferent de computar les diferents partides, especialment quan parlem de despeses extraordinàries o inversions plurianuals, i ha reiterat que fa dècades que demanem “que s’aprovi una veritable llei de suficiència financera per als ajuntaments que asseguri la seva sostenibilitat”. Finalment, ha recordat que el Grup Socialista ja va presentar una moció en aquest sentit el 2017.
També s’ha aprovat una moció sobre l’apertura de les biblioteques en època d’exàmens i una altra en defensa del model de residu zero i contra la instal·lació d’una incineradora de residus a Cercs.
El Ple de la Diputació de Barcelona d’aquest mes de novembre ha començat amb la lectura d’una declaració institucional amb motiu del Dia Mundial de la Sida, que se celebra el pròxim 1 de desembre, amb què la Diputació manifesta el seu suport als municipis en el foment de la prevenció del VIH/Sida i en la lluita contra l’estigma, i mostra el seu compromís en formar part del Pacte social contra la discriminació de les persones que viuen amb VIH, que ha de ser desenvolupat per la Generalitat.
I també s’ha donat lectura al manifest amb motiu del 25 de Novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, en què es recorda que el moviment feminista és imparable i la sororitat la nostra força, i s’insta a continuar treballant conjuntament i coordinadament per a l’erradicació de totes les violències masclistes i la reparació de totes les supervivents.
- Declaració institucional 1 de desembre. Dia Mundial contra la Sida
- Manifest 25 de novembre. Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones