30/06/2022 13:41 h.

La Diputació de Barcelona referma un cop més el seu compromís amb el col·lectiu LGTBI i continuarà treballant per uns municipis lliures i diversos

Comparteix

En el Ple del mes de juny, els i les socialistes hem donat suport a una moció per crear mesures de suport als municipis que ajudin a fomentar actuacions per millorar els serveis funeraris i a una altra per a la suspensió de les regles fiscals i la seva revisió per adaptar-les a les necessitats i prioritats de la UE.  

El Ple de la Diputació de Barcelona, celebrat aquest matí des del Paranimf de l'Escola Industrial, ha començat amb la lectura d’una Declaració Institucional amb motiu del Dia per a l’Alliberament i Orgull LGTBI, que se celebra 28 de juny, a càrrec de la vicepresidenta quarta i diputada de Polítiques de Participació, Agenda 2030 i ODS, Núria Parlon. Una declaració en què la Corporació reconeix que la societat està canviant i que s’han fet importants passes entorn la conquesta dels drets i les llibertats de les persones LGTBI, fent valer el compromís dels municipis amb la igualtat d’oportunitats i el reconeixement de drets, alhora que reivindica que encara queda molt camí per recórrer.

La Diputació té el convenciment que treballar per a la igualtat significa també treballar per una societat igualitària i lliure d’LGTBI-fòbia, i per això referma un cop més el seu compromís i continuarà treballant per uns municipis lliures i diversos, a partir de l’impuls de polítiques LGTBI d’abast transversal i des del treball conjunt amb les administracions públiques i el món associatiu. 

Seguidament, en la part referent al seguiment i control de la gestió, els i les socialistes hem votat favorablement a una moció per crear mesures de suport als municipis que ajudin a fomentar actuacions per millorar els serveis funeraris i comportin una disminució dels elevats preus que actualment tenen aquests serveis, presentada pel Grup d’ERC - Acord Municipal. En la seva intervenció, la nostra portaveu, Pilar Díaz, ha recordat que “aquest no és un servei opcional i el traspàs d’una persona és sempre un moment dur, difícil i trist”. És per això que “no es pot convertir en un negoci, sinó que s’han de dir a terme aquestes millores, perquè les solucions i els models que tenim no acaben de donar resposta a aquestes necessitats i són sempre les persones més vulnerables les que tenen més dificultats per accedir-hi”.


D’altra banda, hem votat també a favor de la moció presentada pel grup d’En Comí Guanyem per a la suspensió de les regles fiscals, i a la qual vam presentar unes esmenes que han estat acceptades. La nostra portaveu ha posat de manifest que la filosofia d’aquesta moció va en línia del que nosaltres creiem que és el paper dels governs locals i ha destacat que el tema de la moció no depèn exclusivament del Govern d’Espanya. “El que volem és que el Govern d’Espanya es ratifiqui en la senda marcada per la Comissió Europea i seguir demanant la suspensió de les regles fiscals per a l’exercici 2024”, ha assegurat. 

Díaz ha recordat que “volem que es respecti l’autonomia local” i que hi ha molts municipis que compleixen i no gasten més del que tenen, però el que estem dient és que “hi ha algunes regles que no s’adapten a la realitat dels nostres municipis, a realitats quotidianes, i ens encotillen i aquesta adaptació és imprescindible més enllà de la pandèmia i la situació de guerra a Europa”. Amb aquesta moció “demanem que es reconegui la majoria d’edat dels municipis i els ajuntaments”.

Finalment, ens hem abstingut en la moció en defensa dels Jutjats de Pau, presentada pel Grup de Junts per Catalunya, perquè entenem que “amb l'actual projecte de llei orgànica d eficiència organitzativa del servei públic de Justícia, que ara es tramita al Congrés, el que vol és modernitzar i professionalitzar el món de la justícia i es busca l’eficiència organitzativa d’un servei públic”. Els i les socialistes hem manifestat el nostre reconeixement al paper dels jutges i les jutgesses de pau en aquests darrers dos segles i, però com ha apuntat la nostra portaveu, “amb aquesta llei no desapareixen els jugats de pau, sinó que el que es proposa és proposa una transformació, una modernització i, per tant, una especialització”. 


Díaz ha recordat que en, aquests moments, els jutges i les jutgesses de pau són persones que no han de tenir formació jurídica i són escollits sense criteris competencials ni professionals pels municipis; i els inferiors jutjats de pau només tenien competències en judicis civils en quanties a 90€, des de 2015 ja no tenen competències en assumptes penals i avui tenen poques funcions en matèria de registre civil i conciliacions prèvies. 

“Reconeixem el paper dels jutjats de pau i apostem per continuar tenint aquest tipus d’oficines de proximitat a la ciutadania, pel que simbolitza i per les respostes que poden donar, però tenim moltes ganes aquesta nova llei ens permeti dotar de major qualificació, recursos i professionalització a aquestes instàncies que tenim als nostres municipis.” En acabar la seva intervenció, la nostra portaveu ha recordat que “a les noves oficines judicials municipals les tasques seran assumides per jutges professionals que comptaran amb infraestructures municipals i això a de permetre donar serveis als municipis, també als més petits”. 

D'altra banda, aquest matí s’ha celebrat també la Junta de Govern que ha aprovat, en el marc de la convocatòria del Catàleg 2022 del Pla de concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023, les concessions del fons de prestació “Dispositius i programari per a la millora de l’equipament digital dels governs locals”. Amb una inversió d'1 milió d’€, aquest fons finançarà la dotació de dispositius, equips informàtics i programari adquirits per potenciar el treball en remot, i s'hi podran acollir els municipis de fins a 20.000 habitants i Entitats Municipalistes Descentralitzades (EMD).