11/10/2018 17:30 h.

Un projecte liderat per Mataró obté 2,5 milions d’euros d’Europa per incrementar l’habitatge de lloguer assequible

Comparteix

L’Ajuntament desenvoluparà el projecte en consorci amb la Fundació Unió de Cooperadors, la Diputació de Barcelona, Salesians Sant Jordi -Fundació Jovent, l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB i el TecnoCampus Mataró-Maresme.

La Unió Europea subvencionarà amb 2,5 milions d’euros un projecte liderat per l’Ajuntament de Mataró que, amb fórmules experimentals i innovadores basades en l’economia social i cooperativa, busca mobilitzar l’habitatge desocupat per incrementar l’oferta de lloguer a preu assequible. La regidora d’Habitatge, Elizabet Ruiz, va assistir ahir a Brussel·les a l’acte d’anunci dels projectes seleccionats pel programa europeu Urban Innovative Actions –que forma part del fons FEDER–, on es va confirmar que la proposta mataronina serà una de les 22 iniciatives de tot Europa que rebran suport.

L’alcalde, David Bote, acompanyat d’Elizabet Ruiz, han explicat avui en roda de premsa les línies generals del projecte, que té una durada de 3 anys. El pressupost global per desenvolupar-lo és de 3,1 milions –la subvenció abasta el 80% del total– , dels quals 625.000 € són aportats pels diferents socis, principalment en quantificació de despeses de personal. L’Ajuntament desenvoluparà el projecte en consorci amb la Fundació Unió de Cooperadors, la Diputació de Barcelona, Salesians Sant Jordi – Fundació Jovent, l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona i el TecnoCampus Mataró-Maresme.

“Yes we rent / Lloguem”

S’estima que en l’últim any el preu dels lloguers s’ha incrementat en un 33% a Mataró, un augment similar al d’altres ciutats de l’àrea metropolitana que, unit a l’escassetat d’oferta, exclou un nombre creixent de persones del dret a l’habitatge. Els esforços en polítiques socials, com la promoció de nous habitatges assequibles o la compra d’habitatge, no són suficients i la possibilitat de generar més oferta de lloguer a curt termini passa per mobilitzar i posar al mercat habitatge desocupat. Es calcula que a la ciutat hi ha 3.381 habitatges desocupats (segons dades estimades del 2016), un 75% propietat de particulars.

El projecte “Lloguem” (“Yes we rent” en anglès) s’emmarca en el Pla Local d’Habitatge 2018-2023, la iniciativa Mataró 2022 i el compromís en la promoció del cooperativisme. El seu objectiu és explorar solucions a l’escassetat d’oferta de lloguer assequible (diferent del lloguer social) basades en l’economia social i cooperativa. En concret impulsarà la creació de fórmules cooperatives entre demandants d’habitatge de lloguer (cooperatives de llogaters) que permetin oferir condicions favorables a propietaris d’habitatge i generar una oferta de lloguer assequible i estable a llarg termini.

Per una banda, el projecte proposarà incentius a aquells propietaris que optin per incloure el seu habitatge en el programa:

a) realització d’obres de rehabilitació del seu habitatge; 
b) subvencions a fons perdut per a actuacions d’eficiència energètica dels habitatges; 
c) una garantia absoluta de cobrament per mitjà d’un fons de garantia propi; 
d) beneficis fiscals en impostos municipals com l’IBI o la plusvàlua; 
e) gratuïtat en la gestió del lloguer.

A canvi de la millora del patrimoni i de la seguretat en els ingressos, es negociarà una retribució que serà alhora justa pel propietari i assegurarà l’assequibilitat de l’habitatge.

Els habitatges seran rehabilitats per mitjà de programes d’inserció laboral de persones vulnerables garantint uns estàndards de qualitat òptims i acordats amb el propietari. Es busca així potenciar l’ocupació entre persones amb dificultats d’inserció.

D’altra banda, i de manera paral·lela, s’impulsarà la creació de projectes de caràcter cooperatiu per part de demandants de lloguer encarregats de la gestió dels habitatges. Així, es preveu que les cooperatives assumeixin la relació amb els propietaris i cedeixin l’ús dels habitatges als socis que compleixin els requisits d’accés que determinin els seus estatuts. L’usuari cooperador obtindrà un lloguer més assequible que el de mercat amb unes millors condicions d’estabilitat.

El projecte té una durada de 3 anys i es preveu que s’iniciï a mitjans de 2019, un cop enllestida la fase preparatòria. Passats els tres anys, el projecte aspira a que aquests projectes cooperatius esdevinguin un nou agent en el mercat de lloguer capaç de generar una oferta d’habitatge alternativa al lloguer privat i al públic, i que acabi tenint prou pes com per influir en els preus del lloguer. Al mateix temps, s’espera que siguin capaços de generar recursos per destinar a altres projectes d’economia social vinculats a l’habitatge (cooperatives de construcció, compra de sòl, etc.).

Urban Innovative Actions

El programa Urban Innovative Actions de la UE aposta per possibles solucions a problemes urbans que no hagin estat testades anteriorment i tinguin un alt nivell de risc. A la tercera edició de la convocatòria han estat seleccionats 22 projectes europeus en les temàtiques d’adaptació al canvi climàtic, qualitat de l’aire, habitatge i ocupació. A Catalunya només han estat seleccionats dos projectes, el de Mataró i un altre a la ciutat de Barcelona.

A la categoria d’adaptació al canvi climàtic han resultat guanyadors els projectes de Barcelona, Sevilla, Ribarroja de Turia, Amsterdam (Holanda), París (França) i Manchester (Regne Unit). En habitatge els seleccionats han estat els projectes de Mataró, Brussel·les (Bèlgica), Budapest, Gante (Bèlgica) i Lió (França). En matèria d’ocupació són guanyadors Cuenca, Aveiro (Portugal), Cluj Napoca (Rumania), Eindhoven (Holanda), Vantaa (Finlàndia) i Ventspils (Letònia). Per últim, els projectes seleccionats sobre la millora de la qualitat de vida han seleccionades les iniciatives de Marsella (França), Breda (Bèlgica), Hèlsinki (Finlàndia), Ostrava (República Checa) i Portici (Itàlia).