Maternitat


 

Actualment, el recinte de la Maternitat de les Corts és un gran espai enjardinat de Barcelona amb diferents equipaments públics destinats a serveis administratius de la Diputació de Barcelona, l'IES Les Corts, la XAL, el Consorci de Gestió Corporació Sanitària, el Departament de Salut de la Generalitat i la Universitat de Barcelona.

L'origen data de final del segle XIX, quan va acollir la nova Casa Provincial de Maternitat i Expòsits, dedicada a l'acolliment d'infants abandonats i mares solteres.

L'arquitecte Camil Oliveras va redactar el projecte de construcció dels nous equipaments. El 1890 es va iniciar la construcció del Pavelló de Lactància i l'any següent el de Desmamats, mentre que els dedicats a malalties infeccioses i a la bugaderia (actualment seu de l'Arxiu General) es van començar el 1893 i, posteriorment, altres serveis, com la tan desitjada maternitat.

La Casa de Maternitat i Expòsits de Barcelona va ser una institució modèlica des del punt de vista de la modernització de les infraestructures: pavellons específics, sala d'esterilització, quiròfans, sala de rentat i cura dels nadons, rentat mecànic de la roba, solàrium artificial, sala d'incubadores, desinfecció dels biberons, etc. 

A partir de l'any 1920, amb la Mancomunitat de Catalunya i seguint el projecte d'atenció a la dona, desenvolupat per la Institució Maternal Catalana, es construeixen, projectats per l'arquitecte Josep Goday, el Pavelló Rosa, el Pavelló Blau i la Policlínica, dedicats exclusivament a l'atenció de les dones. També el Pavelló Hèlios, dedicat als nens tuberculosos i, finalment, el 1953 es construeix el Pavelló Cambó, projectat per Manuel Baldrich, per ampliar la secció infantil.

Per saber-ne més: